Οι φύλακες άγγελοι της σκοτεινής Αθήνας


Η Μαριάννα Πέππα, η «ψυχή» της ομάδας Δείπνο Αγάπης, βρίσκει αβοήθητους ανθρώπους σε δρόμους και τους προσφέρει ένα πιάτο φαγητό

«Σ’ αυτό τον κόσμο που ολοένα στενεύει, καθένας μας χρειάζεται όλους τους άλλους. Πρέπει να αναζητήσουμε τον άνθρωπο, όπου κι αν βρίσκεται» είχε πει ο Γιώργος Σεφέρης στην ομιλία του, όταν παρέλαβε το Νόμπελ Λογοτεχνίας το 1963.

Η σκέψη αυτή γέμισε με αγάπη μια ομάδα ανθρώπων, οι οποίοι δημιούργησαν το Δείπνο Αγάπης το 2014. Αποφάσισαν να συγκεντρώνουν τρόφιμα κάθε Τρίτη και να κάνουν βόλτες στην Αθήνα, αναζητώντας αβοήθητους αστέγους για να τους προσφέρουν ένα πιάτο ζεστό φαγητό.

Ολα ξεκίνησαν όταν η συντονίστρια της ομάδας Μαριάννα Πέππα συνειδητοποίησε πως οι άστεγοι στην Αθήνα συνιστούν μία σοκαριστική πραγματικότητα και ότι η συνείδησή της δεν της επέτρεπε πλέον να συνηθίζει σε αυτή την εικόνα μέρα με τη μέρα και να μην αντιδρά. Η συνάντησή της με έναν άστεγο ήταν το εναρκτήριο λάκτισμα της προσπάθειάς της.

«Πολυσύχναστοι δρόμοι και μη, παγκάκια, πεζοδρόμια, πλατείες, με κούτες και ανθρώπους στο κρύο. Σκεφτόμουν καιρό πως ήθελα να δραστηριοποιηθώ και, για την ακρίβεια, μου χρεώνω ότι δεν το ξεκίνησα νωρίτερα! Πιστεύω στη δυναμική της μονάδας και πλέον δεν υπάρχει η πολυτέλεια να μένει κανείς αμέτοχος και να προσπερνά. Αφορμή υπήρξε η συνάντησή μου με έναν τέτοιο άνθρωπο, η απίστευτη αξιοπρέπεια και ο αλτρουισμός με τα οποία με αντιμετώπισε όταν του προσέφερα δύο μερίδες γλυκό. Με παρότρυνε να τα δώσω σε έναν κύριο στο απέναντι παρκάκι, γιατί ο ίδιος είχε φάει πολλή φέτα! Αυτή ήταν η στιγμή που συνειδητοποίησα πως μια τσάντα με μερίδες φαγητό δεν είναι βαρύ φορτίο. Αυτή ήταν η αρχή» λέει στην «Espresso».


«Θα ξεκινήσουμε από το Θησείο και θα καταλήξουμε στην Ομόνοια» λέει στους εθελοντές και η αναζήτηση ξεκινάει. Στο σκοτεινό πάρκο που βρίσκεται δίπλα στον σταθμό του ΗΣΑΠ έχουν βρει καταφύγιο δεκάδες άστεγοι. Η Μαριάννα, μαζί με τους εθελοντές, τους χαιρετάει έναν έναν ονομαστικά. Ο τρόπος με τον οποίο λειτουργεί το Δείπνο Αγάπης είναι απλός: Οι εθελοντές συγκεντρώνουν τις μερίδες φαγητού που προσφέρονται από τους χορηγούς και στη συνέχεια συναντώνται στο Θησείο. Οι άστεγοι περιμένουν πλέον κάθε Τρίτη τη Μαριάννα και την παρέα αλληλεγγύης που έχει δημιουργήσει.

«Η αρχή ήταν κάπως μοναχική, αλλά σύντομα βρήκα συμμάχους, στη συμβολή των οποίων δεν θα γινόταν να μη σταθώ. Δύο χρόνια πριν, ένα γνωστό εστιατόριο άρχισε να μαγειρεύει 50 μερίδες φαγητό κάθε εβδομάδα για τον σκοπό αυτό. Με τον καιρό προστέθηκαν κι άλλες επιχειρήσεις. Σήμερα μοιράζουμε 75 μερίδες φαγητό, ψωμί, σφολιατοειδή, γλυκό, νερό και ρούχα. Πέρα από τις επιχειρήσεις που προσφέρουν τα απαραίτητα σε εβδομαδιαία βάση, είναι τεράστια και η συμβολή των ανθρώπων που έχουν “υιοθετήσει” το Δείπνο Αγάπης και αφιερώνουν αδιάλειπτα τον χρόνο και την ενέργειά τους σε ένα καθιερωμένο ιδιότυπο ραντεβού κάθε Τρίτη βράδυ. Πλέον, είμαστε ομάδα» τονίζει η Μαριάννα.

Η δράση της ομάδας του Δείπνου Αγάπης εξαπλώθηκε από στόμα σε στόμα και πλέον έχει λάβει μεγάλες διαστάσεις. Φυσικά, τα μέλη του ευελπιστούν να προσλάβει ακόμη μεγαλύτερες, για να βοηθηθούν όσο το δυνατόν περισσότεροι άστεγοι. 



Περισσότερα: Espresso

About George Tservakis

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου