Βρέθηκε η θεραπεία για τη φαλάκρα. Νέες τρίχες από ιστό


Ανθρώπινες τρίχες από δείγματα ιστού κατάφεραν να αναπτύξουν στο εργαστήριο Βρετανοί και Αμερικανοί επιστήμονες, δημιουργώντας ελπίδες για την εύρεση οριστικής, αποτελεσματικής θεραπείας κατά της φαλάκρας.

Ειδικότερα, ερευνητές των πανεπιστημίων Κολούμπια και Ντάραμ κατάφεραν να δημιουργήσουν νέα τριχοθυλάκια, που παράγουν μαλλιά, χρησιμοποιώντας δερματικά κύτταρα.

Στο πλαίσιο της έρευνας οι επιστήμονες συνέλλεξαν κύτταρα από τη βάση ανθρώπινων τριχοθυλακίων (δερματικές θηλές).
Αφού τα οποία κλωνοποίησαν στο εργαστήριο, στη συνέχεια τα εμφύτευσαν σε ανθρώπινο δέρμα, πάνω στην πλάτη ποντικών.

Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν κύτταρα τριχοθυλακίων επτά διαφορετικών δωρητών. Στις πέντε από τις επτά περιπτώσεις, το ανθρώπινο μόσχευμα στην πλάτη των πειραματόζωων παρήγαγε νέες τρίχες.

Στην επόμενη φάση της έρευνας, οι επιστήμονες θα δοκιμάσουν την τεχνική τους και σε ανθρώπους, ελπίζοντας πως θα καταφέρουν να παράγουν νέα τριχοθυλάκια για μεταμόσχευση μαλλιών σε άτομα με τριχόπτωση.

Επιπλέον, όπως αναφέρουν, τα κλωνοποιημένα κύτταρα θα μπορούσαν να εμφυτευτούν σε μοσχεύματα δέρματος που προορίζονται για άτομα που έχουν υποστεί εγκαύματα, ή να διοχετευτούν με ένεση απευθείας στο δέρμα της κεφαλής για την καταπολέμηση της φαλάκρας.

Αντί να αναζωογονούν τα υπάρχοντα τριχοθυλάκια, τα κύτταρα δημιουργούν νέα, καθιστώντας δυνατή την παραγωγή νέων τριχών.

Η ανακάλυψη θεωρείται εξαιρετικά σημαντική για την ανάπτυξη νέων φαρμάκων κατά της φαλάκρας.

Το πρόβλημα σε ό,τι αφορά την ανάπτυξη φαρμακευτικών προϊόντων ήταν πως μέχρι σήμερα οι επιστήμονες δεν είχαν καταφέρει να καλλιεργήσουν ανθρώπινες τρίχες στο εργαστήριο.

Η νέα τεχνική άνοιξε τον δρόμο για την εύρεση οριστικής θεραπείας, ωστόσο οι επιστήμονες επισημαίνουν πως χρειάζεται υπομονή, αφού πρέπει να υπερπηδηθούν αρκετά εμπόδια μέχρι να ξεκινήσουν οι δοκιμές σε ανθρώπους.

About katiatser

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου