Ο Εμανουέλ Μακρόν νέος πρόεδρος της Γαλλίας


Με το εντυπωσιακό ποσοστό του 66,10%, σύμφωνα με τα τελικά αποτελέσματα που έδωσε στη δημοσιότητα το υπ. Εσωτερικών της Γαλλίας , εκλέγεται νέος πρόεδρος της Ε' Γαλλικής Δημοκρατίας ο υποψήφιος του κινήματος En Marche!, Εμανουέλ Μακρόν.

Η υποψήφια του ακροδεξιού Εθνικού Μετώπου, Μαρίν Λεπέν φέρεται να συγκεντρώνει το 33,90%  των ψήφων. Η τελετή ορκωμοσίας, όποτε και θα παραδώσει τα καθήκοντά του ο απερχόμενος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ, θα πραγματοποιηθεί στις 14 Μαΐου. Ο 39χρονος πρώην υπουργός Οικονομίας της Γαλλίας θα γι ο νεότερος πρόεδρος στην ιστορία της Γαλλικής Δημοκρατίας, καθώς μέχρι σήμερα ο νεότερος ήταν ο Ναπολέων ο Γ', ο οποίος εξελέγη σε ηλικία 40 ετών το 1848.

«Ανοίγει μία νέα σελίδα»

Με αυτοσυγκράτηση, αλλά ευτυχής για την επιτυχία του, ο Μακρόν απευθύνθηκε στο γαλλικό λαό υπό τις επευφημίες των υποστηρικτών του. Στην πρώτη του επίσημη ομιλία μετά την εκλογή του δεσμεύθηκε για την εσωτερική ασφάλεια και τη διασφάλιση της διεθνούς πορείας της Γαλλίας. «Θα υπερασπιστώ τη Γαλλία, τα ζωτικά της συμφέροντα, την εικόνα της. Θα δεσμευθώ ενώπιόν σας. Θα υπερασπιστώ την Ευρώπη, είναι ο πολιτισμός μας που διακυβεύεβεται, ο τρόπος μας να είμαστε ελεύθεροι. Απευθύνω στα έθνη του κόσμου τον χαιρετισμό της αδερφικής Γαλλίας.», είπε ο ίδιος. «Αγαπητοί συμπολίτες, μία νέα σελίδα στην μακρά ιστορία μας ανοίγει απόψε. Θέλω να είναι εκείνη της ελπίδας και της αποκατάστασης της εμπιστοσύνης», υπογράμμισε ο επόμενος Γάλλος πρόεδρος. «Λέω σε όλους ότι η Γαλλία θα βρεθεί στην πρώτη γραμμή της μάχης κατά της τρομοκρατίας στο έδαφός της, όπως και στη διεθνή δράση. Όσο και να διαρκέσει η μάχη, θα την οδηγήσουμε», συνέχισε. «Θα αγωνισθώ με όλες τις δυνάμεις μου ενάντια στο διαχωρισμό που μας χτυπά. Αγαπώντας τη Γαλλία, θα υπηρετήσω με ταπεινότητα και αποφασιστικότητα στο όνομά σας. Ζήτω η Δημοκρατία. Ζήτω η Γαλλία», κατέληξε.

Στη συνέχεια, αφού αποχώρησε από το κέντρο του κινήματος En Marche!, ο Μακρόν κατευθύνθηκε προς την πυραμίδα του Λούβρου, όπου οι υποστηρικτές του είχαν συγκεντρωθεί για να γιορτάσουν το αποτέλεσμα. Κατά τη διάρκεια του χαιρετισμού του, ευχαρίστησε για ακόμη μία φορά όσους τον υποστήριξαν, αλλά και όσους τον ψήφισαν χωρίς να ασπάζονται πλήρως το πρόγραμμά του. Αναφερόμενος στην υποψηφιότητα της Μαρίν Λεπέν, υπό τα επικριτικά επιφωνήματα των παρευρισκομένων, ο επόμενος πρόεδρος της Γαλλίας, υπογράμμισε ότι σέβεται εκείνους που την ψήφισαν. «Ωστόσο», πρόσθεσε, «θα κάνω τα πάντα μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια, ώστε να μην υπάρχει λόγος να ψηφίσει κανείς για τα άκρα. Απόψε, ο λαός της Γαλλίας επανενώνεται», υπογράμμισε.

«Είναι η Γαλλία που παρακολουθεί απόψε όλος ο κόσμος. Η Ευρώπη και ο κόσμος αναμένουν να υπερασπιστούμε παντού το πνεύμα του Διαφωτισμού απέναντι στις απειλές [...] Αναμένουν να υπερασπιστούμε τις ελευθερίες, να προστατεύσουμε τους καταπιεσμένους. Περιμένουν από εμάς να φέρουμε μία νέα ελπίδα, έναν νέο ανθρωπισμό - εκείνον ενός κόσμου πιο σίγουρου, ενός κόσμου της ελευθερίας που προασπίζεται, έναν κόσμο περισσότερων δυνατοτήτων, περισσότερης δικαιοσύνης, περισσότερης οικολογίας», δήλωσε.

Αναγνώρισε την ήττα της η Λεπέν

Λεπτά μετά την ανακοίνωση των πρώτων προβλέψεων η Λεπέν ανέβηκε στο βήμα και συνεχάρη τον αντίπαλό της, αν και δε δίστασε να «επιτεθεί» στους αποκλεισθέντες υποψηφίους του α' γύρου, που έσπευσαν να δηλώσουν την υποστήριξή τους στον Μακρόν. «Με αυτό το ιστορικό αποτέλεσμα, οι Γάλλοι κατέστησαν την συμμαχία των πατριωτών πρώτη δύναμη της αντιπολίτευσης. Καλώ όλους τους πατριώτες να ενωθούν, ώστε να συμμετάσχουν στην αποφασιστική μάχη που μας περιμένει από αυτή τη νύχτα και έπειτα», τόνισε η ίδια. «Τα κόμματα που υποστήριξαν τον Μακρόν δυσφήμισαν τον εαυτό τους και έχασαν τη νομιμοποίησή τους», πρόσθεσε χαρακτηριστικά. Τέλος, η Λεπέν έκανε λόγο για μάχη μεταξύ των «οπαδών της παγκοσμιοποίησης» και τους «πατριώτες».

Η επικεφαλής του Εθνικού Μετώπου σχολίασε ότι το κόμμα χρειάζεται μία ριζική ανανέωση εν όψει των εκλογών της γαλλικής Εθνοσυνέλευσης που θα πραγματοποιηθούν τον Ιούνιο.

Ο πατέρας της Λεπέν και πρώην επικεφαλής του κόμματος, ο οποίος επίσης είχε γνωρίσει εκλογική ήττα στις προεδρικές του 2002, όταν είχε αντιμετωπίσει στον β' γύρο τον Ζακ Σιράκ, έσπευσε να αποκηρύξει τα λεγόμενα της, όπως και των κοντινών συνεργατών της. Ο Ζαν Μαρί Λεπέν ανέφερε ότι όλα τα ζητήματα που αφορούν την πορεία του Εθνικού Μετώπου μετά την αποψινή αποτυχία αποτελούν αντικείμενο συζήτησης του συνεδρίου του κόμματος και οι αποφάσεις δεν εξαρτώνται από την Μαρίν Λεπέν.

Η ανηψιά της Λεπέν, Μαριόν Μαρεσάλ Λεπέν παραδέχθηκε, από την πλευρά της, ότι το Εθνικό Μέτωπο απέτυχε να πείσει τους ψηφοφόρους σε σχέση με το ευρώ. Η έξοδος από την Ευρωζώνη αποτελεί μία από τις κυριότερες θέσεις του ακροδεξιού κόμματος.

Ρεκόρ λευκών και άκυρων

Την σαρωτική επικράτηση του Εμανουέλ Μακρόν μπορεί να επισκιάσει μόνο ο αριθμός - ρεκόρ των λευκών και άκυρων ψηφοδελτίων που καταγράφηκε στον β' γύρο. Περισσότεροι από 4,2 εκατομμύρια ψηφοφόροι προτίμησαν το άκυρο ή το λευκό, νούμερο που αντιστοιχεί με το 9% περίπου των εγγεγραμμένων ψηφοφόρων. Σύμφωνα με τη δημοσκοπική εταιρεία Kantar Sofres τα λευκά ανέρχονται σε 8,4% και τα άκυρα 3,6% μεταξύ των ψηφοφόρων.

Η χαμηλότερη συμμετοχή από το 1969

Η αποχή έφθασε στο 25,44% των εγγεγραμμένων, ποσοστό ρεκόρ. Στον πρώτο γύρο η αποχή είχε φθάσει το 22,23%. 

Το ποσοστό συμμετοχής στον β΄ γύρο των προεδρικών εκλογών στη Γαλλία άγγιξε το 65,30% στις 17.00 τοπική ώρα, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα το γαλλικό υπουργείο Εσωτερικών. Το ποσοστό συμμετοχής καταγράφει πτωτική πορεία σε σύγκριση με τον α' γύρο των προεδρικών εκλογών (69,42%) όσο και σε σύγκριση με τον β' γύρο των προεδρικών εκλογών του 2012 (71,96%). Πρόκειται για το χαμηλότερο ποσοστό συμμετοχής στις 17.00 τοπική ώρα από το 1969, σύμφωνα με τα επίσημα στατιστικά στοιχεία. Το 2002, στον β' γύρο των προεδρικών εκλογών με αντιπάλους τον Ζακ Σιράκ και τον Ζαν Μαρί Λεπέν το ποσοστό συμμετοχής την ίδια ώρα ανερχόταν σε 67,60%.



Πηγή: Καθημερινή 

About George Tservakis

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου