Υπάρχει (;) ζωή στο ηλιακό μας σύστημα


Την πιθανότητα ύπαρξης εξωγήινης ζωής στο ηλιακό μας σύστημα ανακοίνωσε η NASA, καθώς ο Εγκέλαδος, ο δορυφόρος του Κρόνου, αν και παγωμένος, δείχνει να είναι «φιλόξενος» αφού παρέχει τα απαραίτητα για να υποστηριχτεί ζωή.

Το διαστημόπλοιο «Cassini» της NASA ανίχνευσε μοριακό υδρογόνο, το οποίο κατά πάσα πιθανότητα προέρχεται από υδροθερμική δραστηριότητα στον βυθό του τεράστιου υδάτινου ωκεανού, που εκτιμάται ότι υπάρχει κάτω από την παγωμένη επιφάνεια του δορυφόρου.

Ειδικοί χαρακτηρίζουν αυτή την εξέλιξη «τελευταίο κομμάτι» στο παζλ που αποδεικνύει ότι η ζωή στον Εγκέλαδο είναι πιθανή, σχολιάζει στο σχετικό ρεπορτάζ της η βρετανική «Telegraph». Οι υγροί ωκεανοί βρίσκονται σε βάθος χιλιομέτρων κάτω από την επιφάνεια του Εγκέλαδου, οπότε για να ανακαλύψουν οι επιστήμονες τι συμβαίνει εκεί πρέπει να βασιστούν στους «πίδακες σπρέι» που εκτοξεύονται στην ατμόσφαιρά του μέσω ρωγμών στον πάγο. Το «Cassini», στην κοντινότερη προσέγγισή του στον Εγκέλαδο στο τέλος του 2015, όταν έφθασε σε απόσταση μόνο 49 χιλιομέτρων από την επιφάνειά του νότιου πόλου, διέσχισε έναν τέτοιο πίδακα και με ένα φασματόμετρο μάζας ανίχνευσε μοριακό υδρογόνο.

Η Ευρώπη

Οι αναλύσεις έδειξαν ότι το μοριακό υδρογόνο πιθανότατα παράγεται από τις υδροθερμικές αντιδράσεις που συμβαίνουν μεταξύ του υπόγειου νερού και των καυτών πετρωμάτων του βυθού, κάτι παρόμοιο δηλαδή με αυτό που συμβαίνει στις υδροθερμικές «καμινάδες» των βυθών της Γης.

Οι εξωπλανήτες και οι δορυφόροι με μεγάλους επιφανειακούς ή υπόγειους ωκεανούς θεωρούνται από τους αστροβιολόγους οι κατεξοχήν στόχοι για την ανακάλυψη μορφών ζωής. Στο ηλιακό μας σύστημα, εκτός από τον Εγκέλαδο, σε αυτή την ομάδα ανήκει και η Ευρώπη, ο δορυφόρος του Δία. Για να αναπτυχθεί ζωή -γήινη ή εξωγήινη- πρέπει εκτός από νερό να υπάρχουν κάποια πηγή ενέργειας, ηλιακή ή χημική, καθώς και ορισμένα βασικά χημικά, συστατικά όπως άνθρακας, υδρογόνο, άζωτο κ.ά. Οι επιστήμονες εικάζουν ότι χάρη στην υδροθερμική δραστηριότητα στον βυθό του άκρως αλκαλικού ωκεανού του Εγκέλαδου υπάρχει η αναγκαία χημική ενέργεια για να υποστηρίξει την ανάπτυξη ζωής. Ωστόσο αυτό μένει να επιβεβαιωθεί από τις μελλοντικές διαστημικές αποστολές που σχεδιάζουν τόσο η NASA όσο και ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Διαστήματος (ESA).\

About katiatser

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου