Το σπέρμα «ανθίζει» την Άνοιξη


Προσπαθείτε με το σύντροφό σας να κάνετε παιδί;  Τώρα είναι η καλύτερη στιγμή: Οι άνδρες έχουν πιο υγιή σπερματοζωάρια το χειμώνα και την άνοιξη, σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα.

• Το ανθρώπινο σπέρμα είναι πιο υγειές το χειμώνα και στις αρχές της άνοιξης, λένε οι επιστήμονες

• Τα σπερματοζωάρια που παράγονται κατά τη διάρκεια του χειμώνα είναι πιο δυνατα και κινούνται πιο γρήγορα

• Η ποιότητα του σπέρματος μειώνεται σταθερά από την άνοιξη και μετά

Μια ομάδα επιστημόνων από το Ισραήλ εξέτασε πάνω από 6.000 δείγματα αντρών που ακολουθούσαν ειδική θεραπεία για να μπορέσουν να τεκνοποιήσουν. Βρήκαν λοιπόν ότι κατά τη διάρκεια του χειμώνα οι άντρες παράγουν περισσότερα σπερματοζωάρια, τα οποία κινούνται πολύ πιο γρήγορα και έχουν λιγότερες ανωμαλίες. Το σπέρμα,  από την άνοιξη και μετά αρχίζει να μειώνεται.

Οι ερευνητές λένε πως ίσως γι’αυτό γεννιούνται τόσα πολλά μωρά το φθινόπωρο. Ο λόγος που το σπέρμα είναι πιο δυνατό τους χειμερινούς μήνες δεν είναι ακόμα ξεκάθαρος. Ενας λόγος ίσως να είναι ότι το σπέρμα δεν είναι ανθεκτικό στις υψηλές θερμοκρασίες. Σε δοκιμές που έγιναν σε ζώα, οι εποχικές αλλαγές ποιότητας και ποσότητας του σπέρματος οφείλονται σε παράγοντες όπως η αλλαγή της θερμοκρασίας, η διάρκεια της ημέρας αλλά και οι ορμονικές διακυμάνσεις.

Στη μελέτη που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό American Journal of Obstetrics & Gynaecology, οι επιστήμονες υποστηρίζουν πως εάν πράγματι υπάρχει εποχικότητα στην ποιότητα του σπέρματος, αυτό είναι υψίστης σημασίας ειδικά για τα ζευγάρια στα οποία ο άντρας ακολουθεί ειδικές θεραπείες για να καταφέρει να «δυναμώσει» το σπέρμα του.

Τα αποτελέσματα της έρευνας, που έγινε από τον Ιανουάριο του 2006 μεχρι τον Ιούλιο του 2009, έδειξαν ότι οι 4.960 από τους 6.000 αντρες είχαν κανονικά επίπεδα παραγωγής σπέρματος. Με δεδομένο ότι το σώμα θέλει περίπου 70 ημέρες για να παράγει ένα σπερματοζωάριο, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι άντρες με κανονική παραγωγή σπερματοζωαρίων είχαν πιο υγιές σπέρμα το χειμώνα. Για παράδειγμα αυτοί οι άντρες, παράγουν 70 εκατ. σπερματοζωάρια ανά χιλιοστόλιτρο σπέρματος κατά τη διάρκεια του χειμώνα. Περίπου το 5% από αυτά τα σπερματοζωάρια είχε «γρήγορη» κινητικότητα, ή ταχύτητα κολύμβησης, η οποία αυξάνει την πιθανότητα ενός ζευγαριού να κάνει παιδί.

Την ανοιξη, αντίστοιχα, παράγουν 68 εκατ. σπερματοζωάρια ανα χιλιοστόλιτρο σπέρματος, εκ των οποίων μόνο ένα 3% ήταν τα «γρήγορα» σπερματοζωάρια.

Η έρευνα δημοσιεύεται ακριβώς τη στιγμή που νέα στατιστικά στοιχεία δείχνουν ότι σχεδόν το 20% των ζευγαριών προσπαθούν να κάνουν παιδί, πάνω από ένα χρόνο.

Που οφείλεται η υπογονιμότητα

Οι ειδικοί θεωρούν ότι υπάρχουν δύο βασικοί λόγοι για την υπογονιμότητα. Πρώτον, οι γυναίκες καθυστερούν να τεκνοποιήσουν- συνήθως μετά τα 30 αποφασίζουν να κάνουν παιδί. Δεύτερον, η παχυσαρκία. Το επιπλέον βάρος μπορεί να επηρεάσει την ωορρηξία στη γυναίκα και την ποιότητα του σπέρματος στους άνδρες.

Άλλη έρευνα που δημοσιεύτηκε τον προηγούμενο μήνα έδειξε ότι νεαροί άνδρες που παρακολουθούν τηλεόραση τρείς ώρες τη μέρα έχουν τη μισή παραγωγή σπέρματος από ότι οι άντρες που δεν βλέπουν καθόλου τηλεόραση. Η μελέτη έδειξε ότι η χαμηλή ποιότητα σπέρματος έχει σχέση με τα επίπεδα φυσικής κατάστασης και δραστηριότητας. Οι δραστήριοι άντρες υπερτερούν σε ποιότητα και ποσότητα σπέρματος έναντι αυτών που ακολουθούν μια καθιστική ζωή.

Επίσης, η διατροφή παίζει σημαντικό ρόλο. Μια διατροφή πλούσια σε κορεσμένα λίπη μειώνει την παραγωγή σπερματοζωαρίων στον άντρα.




About Unknown

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου