Ερευνητές ανακάλυψαν μέθοδο αυτοκαταστροφής των καρκινικών κυττάρων


Ποιος είναι ο ρόλος τριών πρωτεϊνών στην καταστροφή των γρήγορα αναπαραγώμενων καρκινικών κυττάρων - Σε ποιες μορφές καρκίνου μπορεί να έχει αποτελέσματα αυτή η νέα μέθοδος

Καλά νέα για την αντιμετώπιση κάποιων μορφών καρκίνου έρχονται από ερευνητές στο πανεπιστήμιο του Τελ Αβίβ. Σύμφωνα με την μελέτη, που δημοσιεύθηκε τον περασμένο μήνα στο ιατρικό περιοδικό «Oncotarget», οι Ισραηλινοί επιστήμονες έχουν ανακαλύψει μια μέθοδο για να αυτοκαταστρέφονται τα καρκινικά κύτταρα.

Ο ρόλος τριών πρωτεϊνών είναι το «κλειδί» στην πρωτοποριακή μέθοδο. Αυτές οι πρωτεΐνες μπορούν να τροποποιηθούν κατά την διαδικασία κατανομής, της γνωστής μίτωσης από την Βιολογία, όταν δηλαδή διχοτομείται ο κυτταρικός πυρήνας στα ευκαρυωτικά κύτταρα. Στη συνέχεια, μετά την τροποποίησή τους, εξαπολύουν έναν «μηχανισμό θανάτου», ο οποίος σταματά την αναπαραγωγή των καρκινικών κυττάρων.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, αυτή η μέθοδος είναι κατάλληλη για την αντιμετώπιση επιθετικών μορφών καρκίνου, όπως είναι ο καρκίνος του μαστού και του παγκρέατος, οι οποίοι δεν ανταποκρίνονται πάντα με επιτυχία στις χημειοθεραπείες.

Η επικεφαλής της έρευνας, καθηγήτρια Μάλκα Κοέν Αρμόν, δήλωσε: «Η ανακάλυψη ενός αποκλειστικού μηχανισμού που σκοτώνει τα καρκινικά κύτταρα χωρίς να βλάπτει τα υγιή κύτταρα, και το γεγονός ότι ο μηχανισμός αυτός λειτουργεί σε μια ποικιλία των ταχέως πολλαπλασιαζόμενων καρκινικών κυττάρων, είναι πολύ συναρπαστική.
Σύμφωνα με τον μηχανισμό που ανακαλύψαμε, όσο πιο γρήγορα τα καρκινικά κύτταρα πολλαπλασιάζονται, τόσο πιο γρήγορα και πιο αποτελεσματικά θα πρέπει να εξαλειφθούν».

Η καθηγήτρια ανέφερε ότι η ομάδα των Ισραηλινών επιστημόνων διεξήγαγε τις έρευνές της σε ανίατες μορφές καρκίνου, όπως είναι οι καρκίνοι του μαστού, του πνεύμονα, των ωοθηκών, του παχέος εντέρου, του παγκρέατος, του αίματος και του εγκεφάλου.

Στα πειράματα των επιστημόνων χρησιμοποιήθηκαν ποντίκια στα οποία έγινε μεταμόσχευση ανθρώπινων κυττάρων και καλλιέργειες καρκινικών κυττάρων. Η επιστημονική ανακάλυψη αναμένεται να ανοίξει νέους δρόμους στην ίαση των επιθετικών καρκίνων χωρίς να καταστρέφονται οι υγιείς ιστοί.



About Unknown

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου