«Φτωχό» ναι στον Ερντογάν το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος


Το «ναι» κέρδισε στο τουρκικό δημοψήφισμα, ωστόσο πρόκειται για μια πύρρειο νίκη του Ερντογάν, που έχασε τις μεγάλες πόλεις και διατήρησε δυνάμεις κυρίως στην φτωχότερη ενδοχώρα. Το 51,34% υπέρ του evet αποτελεί ποσοστό χαμηλότερο των προεδρικών προσδοκιών, αν και ο ίδιος το «βλέπει» καθαρό. Ανακαταμέτρηση ψήφων ζητά η αντιπολίτευση, που καταγγέλλει νοθεία.

Η καταμέτρηση των ψήφων του τουρκικού δημοψηφίσματος, που κρίνει τη μορφή που θα έχει στο μέλλον η Τουρκική Δημοκρατία, εξελίχθηκε σε θρίλερ. Το «ναι» είχε προβάδισμα εξ αρχής, αλλά με σημαντική πτωτική τάση όσο περνούσε η ώρα, όσο δηλαδή ενσωματώνονταν στο αποτέλεσμα μεγαλύτερα εκλογικά τμήματα.

Με καταμετρημένο το 99% των ψήφων σε εθνικό επίπεδο, το «ναι» προηγείται με 51,34%. Σε αντίστοιχα ποσοστά μπροστά το «όχι» σε Κωνσταντινούπολη και Αγκυρα. Στο 86% το ποσοστό συμμετοχής.

Τα ποσοστά αυτά είναι ημιεπίσημα και μεταδόθηκαν από το κρατικό ειδησεογραφικό πρακτορείο anadolu και όλα τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης. Η μόνη επίσημη ανακοίνωση από την Επιτροπή Εκλογών το βράδυ της Κυριακής ήταν ότι το «ναι» νίκησε με διαφορά 1,25 εκατ. ψήφους και πως απομένει να καταμετρηθούν 600.000 ψηφοδέλτια. 

Σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση, τα τελικά αποτελέσματα θα δημοσιοποιηθούν σε 11 έως 12 ημέρες.

Ακόμη, η Επιτροπή Εκλογών υποστήριξε την απόφασή της να προσμετρηθούν στα έγκυρα και ψηφοδέλτια που δεν είχαν σφραγιστεί, λέγοντας ότι δέχθηκε «πολλά παράπονα». Η απόφαση αυτή προκάλεσε την αντίδραση της αντιπολίτευσης, που έθεσε θέμα νομιμότητας.

Σύμφωνα με το κρατικό ειδησεογραφικό πρακτορείο anadolu, με καταμετρημένο το 99% των ψήφων σε εθνικό επίπεδο, το «ναι» προηγείται με 51,34%. Σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο, στην Κωνσταντινούπολη, με καταμετρημένο το 88% των ψήφων το ποσοστό του «όχι» βρίσκεται οριακά πάνω από το 50%. 

Σύμφωνα με το cnn turk, στην Αγκυρα με καταμετρημένο το 99,6% των ψήφων, το «όχι» προηγείται με 51%. Το cnn turk δίνει και την Κωνσταντινούπολη «κόκκινη», δηλαδή ότι το «όχι» προηγείται, με ποσοστό 51,2% σε καταμετρημένο 99,7% ψήφων.

Παρά το διχασμό που καταδεικνύει το αποτέλεσμα, ο τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν έκανε λόγο για «καθαρό αποτέλεσμα», σύμφωνα με πηγές του περιβάλλοντός του. 

Κατά τις ίδιες πληροφορίες, ο Ερντογάν είχε τηλεφωνικές επικοινωνίες με τον τούρκο πρωθυπουργό Μπιναλί Γιλντιρίμ, καθώς και με τον ηγέτη του εθνικιστικού κόμματος Ντεβλέτ Μπαχτσελί για να τους δώσει συγχαρητήρια για το αποτέλεσμα.

Σύμφωνα με τις προεδρικές πηγές, ο Ερντογάν είπε στον πρωθυπουργό ότι είναι ευγνώμων στο έθνος που έδειξε τη θέλησή του στις κάλπες.Περισσότερα: mobile.in.gr
Share on Google Plus

About Γεώργιος Τσε

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου