«Ανοιξε» η πύλη για τον κάτω κόσμο!


Eνας από τους μεγαλύτερους κρατήρες που έχει σχηματιστεί στη Σιβηρία, εξαιτίας της τήξης του μόνιμα παγωμένου εδάφους, γνωστού ως permafrost, διευρύνεται με μεγάλη ταχύτητα προκαλώντας δέος στους ντόπιους, μέλη της φυλής Yakutian, που νιώθουν την τούνδρα να κοχλάζει κάτω από τα πόδια τους.

Η «Πύλη του Κάτω Κόσμου» ανοίγει διάπλατα στη Σιβηρία και αποκαλύπτει απολιθώματα προϊστορικών δασών, κουφάρια αλλά και κλιματολογικά ιστορικά στοιχεία 200.000 ετών. Ο κρατήρας Batagaika, που έχει ονομαστεί εξαιτίας της όψης του «Πύλη του Κάτω Κόσμου», είναι αυτό που οι επιστήμονες αποκαλούν επισήμως μεγάλη καθίζηση ή thermoskarst.

Πολλοί τέτοιοι κρατήρες έχουν εμφανιστεί τα τελευταία χρόνια σε διάφορα μέρη της Σιβηρίας, αλλά οι επιστήμονες πιστεύουν ότι ο Batagaika, που βρίσκεται 660 χλμ. βορειοανατολικά της πρωτεύουσας της περιοχής, του Γκακούτσκ, διαφέρει. Δεν είναι μόνο ήδη ο μεγαλύτερος, αφού έχει μήκος σχεδόν 1 χλμ. και βάθος 86 μέτρα, αλλά δείχνει να βρίσκεται και... πάνω στην ανάπτυξη. Ερευνα του ινστιτούτου Alfred Wegener στη Γερμανία έδειξε ότι το τοίχωμα του κρατήρα αναπτύσσεται κατά μέσο όρο κατά 10 μέτρα κάθε χρόνο την τελευταία δεκαετία. Στις δε πιο ζεστές χρονιές η ανάπτυξή του φτάνει και τα 30 μέτρα το έτος.

Η ερευνητική ομάδα υποψιάζεται ότι το πλάγιο τοίχωμα του κρατήρα θα φτάσει τους ερχόμενους μήνες τη γειτονική κοιλάδα, καθώς οι θερμοκρασίες στο βόρειο ημισφαίριο έχουν ανοδικές τάσεις, που μπορεί τελικά να έχουν ως αποτέλεσμα και άλλες καθιζήσεις.
Προοπτικές μελέτης

Το φαινόμενο προσφέρει στους ερευνητές εξαιρετικές προοπτικές μελέτης της διαμόρφωσης του περιβάλλοντος της περιοχής από τα προϊστορικά χρόνια, αλλά οι σημερινοί κάτοικοι δεν μπορούν να το αντιμετωπίσουν τόσο ψύχραιμα. Η δε επιλογή της ονομασίας του κρατήρα, που παραπέμπει σε κάτι ανατριχιαστικό, έχει να κάνει με την ανατριχίλα που τους προκαλούν οι βουές που έρχονται από το υπέδαφος, εξαιτίας των απανωτών καταρρεύσεων. Σύμφωνα με το σχετικό ρεπορτάζ των «Siberian Times», πολλοί ντόπιοι δηλώνουν ότι δεν πλησιάζουν τον κρατήρα για κανέναν λόγο.Share on Google Plus

About ermioni drakakaki

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου