Αναπόφευκτα τα δύο τρίτα των καρκίνων, ακόμα και με υγιεινή ζωή


Η υγιεινή ζωή δεν μας προστατεύει σε κάθε περίπτωση από τον καρκίνο, όπως αποδεικνύει πρόσφατη αμερικανική μελέτη. Σύμφωνα μ’ αυτήν, τα δύο τρίτα των καρκίνων δεν μπορούν να αποφευχθούν, ακόμα κι αν ο ασθενής έχει ακολουθήσει έναν σωστό και υγιεινό τρόπο ζωής.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες οι καρκίνοι δημιουργούνται από τυχαία λάθη του γενετικού κώδικα τα οποία προκαλούνται έπειτα από τη διαίρεση κυττάρων.

Ο γιατρός και ερευνητής Cristian Tomasetti από το Κέντρο Έρευνας Καρκίνου Johns Hopkins Kimmel των ΗΠΑ σημειώνει: «Είναι γνωστό ότι πρέπει να αποφεύγουμε το κάπνισμα, για παράδειγμα, για να μειώσουμε τις πιθανότητες πρόκλησης της εν λόγω ασθένειας. Αλλά είναι επίσης γνωστό ότι κάθε φορά που ένα φυσιολογικό κύτταρο διαιρείται και αντιγράφει το DNA του για να παράγει δύο νέα κύτταρα, κάνει πολλά λάθη. Αυτά τα λάθη είναι μία βασική πηγή των μεταλλάξεων που δημιουργούν τον καρκίνο. Κάτι που μέχρι τώρα είχε υποτιμηθεί».

Η έρευνα, που δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Science, δείχνει ότι σχεδόν τα δύο τρίτα των καρκίνων που προκαλούν μεταλλάξεις οφείλονται σε λάθη κατά τη διαδικασία αντιγραφής του DNA, φέρνοντας σε δεύτερη μοίρα την κληρονομικότητα, αλλά και τους εξωτερικούς παράγοντες που συμβάλλουν στην πρόκληση της ασθένειας.

Η ανακάλυψη εξηγεί επίσης γιατί ο καρκίνος χτυπά συχνά ανθρώπους που ακολουθούν όλους τους κανόνες για μια σωστή και υγιεινή ζωή και που επίσης δεν έχουν στην οικογένεια ιστορικό της νόσου. Οι καρκίνοι που προκαλούνται από τη λάθος αντιγραφή του DNA μπορούν να συμβούν ανεξάρτητα «από το τέλειο περιβάλλον που μπορεί να ζει κάποιος», εξηγεί ο ερευνητής Bert Vogelstein, επίσης, από το Κέντρο Johns Hopkins Kimmel.


Πηγή: pontos-news.gr
Share on Google Plus

About Γεώργιος Τσε

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου