Από λαντζέρης... συνιδιοκτήτης του πιο διάσημου εστιατορίου στον κόσμο


Ο λαντζέρης του Noma, του πιο φημισμένου εστιατορίου μοριακής γαστρονομίας στην Ευρώπη (αν όχι στην υφήλιο), έγινε... συνέταιρος και συνιδιοκτήτης του.

Πώς έγινε αυτο; Στην Δανία όλα μπορούν να συμβούν: Συμπεριλαμβανομένου του να είναι συμμέτοχοι στο ΝΟΜΑ ενας Δανός αλβανικής καταγωγής κι ένας -πολιτογραφημένος πλέον- Δανός με καταγωγή από την Γκάμπια.

Στην Κοπεγχάγη, ένα αρχετυπικό χωνευτήρι πολιτισμών και διαφορετικών κουλτούρων, έγινε μια ζύμωση που όμοια της δεν έχει γνωρίσει ο -συνήθως αυστηρός- χώρος της μοριακής γαστρονομίας.

Στο ΝΟΜΑ, το πιο φημισμένο, ίσως εστιατόριο της Γηραιάς Ηπείρου με δυο αστέρια Μισλέν στο ενεργητικό του, ο ιδιοκτήτης, μεγαλομέτοχος και σεφ του, Ρενέ Ρετζέπι, την περασμένη εβδομάδα ανακοίνωσε ποιος θα είναι εις εκ των νέων συνεταίρων του: Ο μέχρι πρότινος... λαντζέρης Αλί Σονκό, με καταγωγή από την Γκάμπια.

Ο Σόνκο, ο οποίος εργάζεται στο δανέζικο εστιατόριο από τότε που άνοιξε το 2003, κατάφερε να γράψει ένα ωραιότατο παραμύθι καθώς μετά από 14 χρόνια εργασίας σε αυτό, έγινε συνδιοκτήτης του!

Σε ανάρτησή του στο Facebook, ο Ρετζέπι (Δανός δεύτερης γενιάς με καταγωγή από την Αλβανία) έγραψε ότι ήταν "μία από τις πιο ευτυχισμένες στιγμές της πορείας μου στο Noma", ενώ, όπως τόνισε, η προαγωγή του Αλί σε συνέταιρο αποτελεί αναγνώριση της σκληρής του δουλειάς και του διαρκούς χαμόγελού του.

Ο 64χρονος Σόνκο ζει στη Δανία εδώ και 34 χρόνια.


Ηρθε το 1983 στην Κοπεγχάγη από τη Γκάμπια όπου εργαζόταν ως αγρότης, μία δουλειά την οποία περιγράφει ως την καλύτερη που έκανε ποτέ.

Ωστόσο, πλέον πρέπει να αναθεωρήσει, καθώς η σημερινή του απασχόληση ενδέχεται να πάρει την πρωτοκαθεδρία -τουλάχιστον στην καρδιά του.

"Δεν μπορώ να περιγράψω πόσο χαρούμενος είμαι που εργάζομαι εδώ", δήλωσε στο δανέζικο σάιτ BT μιλώντας με τα καλύτερα λόγια για τους συναδέλφους του με τους οποίους όπως τόνισε είναι φίλος. "Μου δείχνουν τεράστιο σεβασμό και ό,τι και να τους πως ή τους ζητήσω είναι εκεί για εμένα", σημείωσε.


"Ο Aλί είναι η καρδιά και η ψυχή του Noma. Είναι συνέχεια χαμογελαστός παρά το γεγονός ότι έχει να μεγαλώσει δώδεκα παιδιά", τόνισε ο 39χρονος Ρετζέπι.

"Εχω αδυναμία στον Αλί, επειδή μοιράζεται το ίδιο όνομα με τον πατέρα μου, ο οποίος κι αυτός ξεκίνησε στη Δανία να εργάζεται ως λαντζέρης", καταλήγει με νόημα. 

Ο Σονκό θα κατέχει το 10% της επιχείρησης, με τον Ρετζέπι να έχει το 20% και το υπόλοιπο 70% να μοιράζεται σε ακόμη τέσσερις συνέταιρους. 



About Unknown

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου