Ευεργετική στην υγεία η νηστεία


Στη μελέτη συμμετείχαν 100 ενήλικοι, ηλικίας 20 έως 70 ετών, οι οποίοι είχαν τοποθετηθεί σε τρεις κύκλους διατροφής χαμηλής θερμιδικής αξίας, τρίμηνης διάρκειας.

Οι συμμετέχοντες χωρίστηκαν σε δύο ομάδες. Η μία ομάδα έτρωγε κανονικά και η άλλη εντάχθηκε στο πρόγραμμα της νηστείας. Κατανάλωναν, δηλαδή, νερό και από 750 έως 1.000 θερμίδες ημερησίως επί πέντε ημέρες για κάθε μήνα.

Τα αποτελέσματα έδειξαν μείωση των καρδιαγγειακών παραγόντων κινδύνου, συμπεριλαμβανομένων της αρτηριακής πίεσης, σημεία φλεγμονής, της γλυκόζης νηστείας, καθώς και μειωμένα επίπεδα της ορμόνης μεταβολισμού IGF - 1 σε 71 συμμετέχοντες.
Οι ίδιοι άνθρωποι έχασαν επίσης το βάρος και πόντους γύρω από τη μέση τους, μειώνοντας τον κίνδυνο του καρκίνου, του διαβήτη, των καρδιακών παθήσεων και άλλων ασθενειών.

“Η μελέτη παρέχει στοιχεία που αποδεικνύουν ότι οι άνθρωποι μπορούν να βιώσουν σημαντικά οφέλη για την υγεία τους μέσα από ένα περιοδικό πρόγραμμα νηστείας”, σχολίασε ο εκ των ερευνητών Valter Longo.
Προηγούμενες μελέτες είχαν δείξει μια σειρά από οφέλη για την υγεία σε ποντίκια, αλλά αυτή είναι η πρώτη τυχαιοποιημένη κλινική δοκιμή με αρκετούς συμμετέχοντες, που έδειξε πως αυτό είναι εφικτό και στον άνθρωπο.

Οι επιστήμονες εκτιμούν, ωστόσο, πως πρέπει να γίνουν μεγαλύτερης έκτασης μελέτες, ώστε να επιβεβαιωθούν τα αποτελέσματα.
Τα ευρήματα έδειξαν ότι οι συμμετέχοντες έχασαν κατά μέσο όρο 6 κιλά και 2,5 έως 5 εκατοστά γύρω από τη μέση τους, η συστολική πίεση του αίματος μειώθηκε κατά 4,5 mmHg, η διαστολική πίεση κατά 3,1 mmHg και τα επίπεδα της IGF-1 μειώθηκαν μεταξύ 21,7 ng / ml και 46,2 ng / ml.
"Αφού η πρώτη ομάδα ολοκλήρωσε τη μελέτη με κανονική δίαιτα, τους ζητήσαμε να ακολουθήσουν και εκείνοι την ίδια νηστεία", δήλωσε ο κ. Longo.

"Είδαμε και σε αυτούς παρόμοια αποτελέσματα, τα οποία παρέχουν περαιτέρω αποδείξεις ότι μια δίαιτα - νηστεία έχει επίδραση σε πολλούς δείκτες. Μελέτες σε ποντίκια με παρόμοια δίαιτα έδειξαν ότι υπάρχει αναζωογόνηση στο σώμα σε επίπεδο κυττάρων και οργάνων".



About Unknown

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου