Οι γυμνοί χορευτές που έγδυσαν το κοινό τους!Αέρινοι αλλά και γήινοι, απαλλαγμένοι από ρούχα, μακιγιάζ και συνθετικές συμβατικότητες, είναι υπέροχα αληθινοί οι γυμνοί χορευτές.


Από την
Αλεξία Κοσίνα

Μόνο που η ομάδα του καλλιτεχνικού διευθυντή της Dance Company του Σίδνεϊ Ραφαέλ Μπονατσέλα αποτελεί παγκόσμια πρωτοπορία, καθώς καλεί τους... τολμηρούς να παρακολουθήσουν τον χορό τους ακολουθώντας το παράδειγμά τους. Να ζήσουν δηλαδή μια εμπειρία αυθεντική, παρακολουθώντας γυμνοί κι εκείνοι την παράστασή τους.

[Το γυμνό show της Dance Company του Σίδνεϊ] Η γυμνή εμφάνιση των χορευτών δεν είναι νέο «φρούτο». Η ομάδα των γυμνών χορευτών του καλλιτέχνη Στιούαρτ Ρίνγκχολτ εισήγαγε τη γύμνια στον χορό στην Εθνική Πινακοθήκη της Αυστραλίας το 2015, με περιοδείες που αποτελούσαν προοπτική - πρόκληση του Αμερικανού καλλιτέχνη Τζέιμς Τουρέλ. 

Και στην Ευρώπη η γύμνια δεν είναι κάτι νέο σε μια παράσταση, παρότι αποτελεί εξαίρεση, ενώ στον Καναδά υπάρχουν χορευτικές ομάδες που χορεύουν γυμνές καθ' όλη τη διάρκεια του έργου.


«O απόλυτος συνδυασμός»

Ωστόσο, στο φεστιβάλ που διοργανώνεται στο Σίδνεϊ σε παγκόσμια πρώτη, γυμνοί χορευτές δίνουν παράσταση σε ντεκόρ από γυμνούς πίνακες, ενώπιον ενός κοινού γυμνού. Γι' αυτό χαρακτηρίζεται από τον δημιουργό της «ο απόλυτος συνδυασμός».

 Η εμπειρία ήταν μοναδική και για τον ίδιο τον δημιουργό της, τον Ραφαέλ Μπονατσέλα: «Η παράσταση αυτή είναι ένα ορόσημο στην καριέρα μου... Δεν δημιούργησα την παράσταση με σκοπό να είμαι ντροπαλός, να κρύψω το σώμα, αυτό είναι (το σώμα), έτσι είναι σε κάθε κίνησή του και δεν ξέρω αν κάποιος άλλος μπορεί να φέρει περισσότερο γυμνό στη σκηνή ή για λίγο στη ζωή».


Τι σπρώχνει όμως τους θεατές να ενδώσουν σε μια τέτοια εμπειρία; Περιέργεια; Συμμετοχή σε κάτι που θεωρούν ότι θα τους προσδώσει μια πιο εκλεπτυσμένη εμπειρία; Η αντιμετώπιση του φόβου ή του σοκ που ιντριγκάρει το συναίσθημα της απόλυτης έκθεσης του σώματος;

 Ή, όπως υποστηρίζουν οι καλλιτέχνες που συμμετέχουν, μια ευκαιρία να συνδεθούμε ξανά με τα αποξενωμένα σώματά μας; Ο,τι και να ισχύει, οι τολμηροί Αυστραλοί αποδεικνύουν πως τολμούν να συμμετέχουν και να εκτίθενται ως ζωντανό γυμνό έργο τέχνης: Χορευτές και θεατές γυμνοί, με τα πόδια να νιώθουν το πάτωμα, χωρίς ρούχα, τηλέφωνα, τσάντες, ψυχικά βάρη, αναστολές!

Τα εισιτήρια έφυγαν μέσα σε λίγες ώρες για την πρώτη παράσταση, ωθώντας τους δημιουργούς να προσθέσουν ακόμη δύο βραδιές γυμνού στην Γκαλερί Τέχνης της Νέας Νότιας Ουαλίας, στην Αυστραλία.
πηγή

About Unknown

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου