Apple: Η παραγωγή του iPhone ίσως επιστρέψει στις Ηνωμένες Πολιτείες


Η Apple, βαδίζοντας στο μονοπάτι της παγκοσμιοποιημένης οικονομίας, σχεδιάζει μεν η ίδια τα προϊόντα της αλλά η κατασκευή και συναρμολόγησή τους γίνεται εκτός Ηνωμένων Πολιτειών.

Αν και η Apple δεν είναι η μόνη εταιρεία, ειδικά αυτού του μεγέθους, που ακολουθεί αυτή την πρακτική εντούτοις βρέθηκε στο επίκεντρο της πρόσφατης προεκλογικής μάχης στις ΗΠΑ όταν ο εκλεγμένος πλέον Πρόεδρος Τραμπ επέκρινε την κατασκευή αμερικανικών προϊόντων από κινεζικές βιομηχανίες.

Ωστόσο, δημοσίευμα της ιαπωνικής Nikkei Asian Review αλλάζει τα δεδομένα αφού υποστηρίζει ότι η Apple εξετάζει το ενδεχόμενο η παραγωγή των συσκευών της να επιστρέψει στις Ηνωμένες Πολιτείες. Πιο συγκεκριμένα, πηγή που δεν κατονομάζεται δήλωσε ότι «η Apple ζήτησε από τις Foxconn και Pegatron (εταιρείες που συναρμολογούν το iPhone), ήδη από τον περασμένο Ιούνιο, να εξετάσουν το ενδεχόμενο να μεταφέρουν την παραγωγή τους στις ΗΠΑ».

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα η Foxconn ανταποκρίθηκε στο αίτημα ενώ η Pegatron αρνήθηκε να εξετάσει ένα τέτοιο ενδεχόμενο αναλογιζόμενη το οικονομικό κόστος ενός τέτοιου σχεδίου. Αν και το ερώτημα τέθηκε από την Apple δείχνει αμφίβολο ένα τέτοιο σχέδιο να προχωρήσει, η υπόθεση δείχνει περισσότερο να έχει το άρωμα της πολιτικής κίνησης με το ερώτημα να τίθεται στη βάση «αν ο Τραμπ επιβάλει δασμούς σε αυτή την κατηγορία προϊόντων, θα πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι».

Έχοντας έτοιμες τις απαντήσεις για το πόσο θα κόστιζε η μεταφορά των γραμμών συναρμολόγησης πίσω στις ΗΠΑ, η Apple προφανώς θα είναι σε θέση να αντικρούσει τα επιχειρήματα της άλλης πλευράς. Άλλωστε δεν θα πρέπει να ξεχνάμε τη μάχη που έδωσε πριν λίγους μήνες η Apple ώστε να μην αρθεί η κρυπτογράφηση iPhone από τις αμερικανικές αρχές.

Υπάρχει βέβαια και η άλλη εκδοχή. Μπορεί η μεταφορά της παραγωγής να είναι ασύμφορη τώρα αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν θα μπορούσε να συμβεί στο μέλλον. Άλλωστε με την σχεδόν πλήρη αυτοματοποίηση στη γραμμή συναρμολόγησης η Apple θα χρειάζεται πολύ λιγότερο ανθρώπινο δυναμικό, του οποίου το κόστος θεωρείται υψηλό στις ΗΠΑ.

Σε κάθε περίπτωση το δημοσίευμα της Nikkei υποστηρίζει ότι τα πράγματα θα μείνουν ως έχουν αφού μία πιθανή αλλαγή στις γραμμές συναρμολόγησης θα μπορούσε να διπλασιάσει το κόστος παραγωγής, μειώνοντας έτσι δραματικά το σημερινό, εξαιρετικά μεγάλο, περιθώριο κέρδους της Apple.




About Unknown

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου