Μανιακή με τον έρωτα η υπεραιωνόβια χελώνα Diego


Στον Diego πιστώνεται η διάσωση του είδους των χελώνων Chelonoidis hoodensis από εξαφάνιση!

Η γιγάντια χελώνα των νησιών Γκαλαπάγκος που είναι πάνω από 100 ετών είναι μανιακή με το σεξ. Ο Diego έχει γίνει πατέρας σε πάνω από 800 μωρά και σύμφωνα με τον Washington Tapia του Εθνικού Πάρκου Γκαλαπάγκος έχει συμβάλει στο πρόβλημα υπογεννητικότητας που αντιμετώπιζε το είδος του.

Ο Diego ανήκει στις χελώνες Chelonoidis hoodensis, είδος που βρέθηκε στην άγρια φύση μόνο στο νησί Espanola. Πριν από 50 χρόνια και την εμφάνιση του Diego υπήρχαν στο νησία μόνο 2 αρσενικές χελώνες και 12 θηλυκές. Ο Diego πλέον ζει σε κέντρο αναπαραγωγής χελώνων στο κοντινό νησί Santa Cruz, όπου και εξακολουθεί να ζευγαρώνει με τις 6 χελώνες του χαρεμιού του.

Η χελώνα Diego βρέθηκε στο San Diego Zoo, από όπου πήρε και το όνομά της. "Δεν ξέρουμε πώς ή πότε έφτασε στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής. Πρέπει να τον πήρε επιστημονική αποστολή από το νησί Espanola μεταξύ 1900-1959", σημείωσε ο Washington Tapia.

Αφού βρέθηκε σε ζωολογικό κήπο της Καλιφόρνια, ο Diego μεταφέρθηκε και πάλι στα νησιά Γκαλαπάγκος το 1976 και εισήχθη σε πρόγραμμα αναπαραγωγής, φροντίζοντας για τη διάσωση του είδους του. "Κάναμε γενετική μελέτη και ανακαλύψαμε πως ήταν ο πατέρας του 40% των χελώνων που απελευθερώθηκαν στο νησί Espanola", υπογράμμισε ο Washington Tapia.

Στο νησί υπάρχουν πάνω από 2.000 χελώνες και χάρη στο πρόγραμμα αναπαραγωγής το είδος δεν απειλείται πλέον με εξαφάνιση. Το αρχιπέλαγος στον Ειρηνικό Ωκεανό έγινε διάσημο από τις μελέτες του Δαρβίνου για την εκπληκτική βιοποικιλότητά του.

Πηγή: Dailymail

About George Tservakis

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου