«Εξυπνο» κράνος μηχανής


Μπορεί να διαβάζει τη σκέψη του οδηγού, ελέγχοντας κατάλληλα και τη μοτοσικλέτα

 «Εξυπνο» κράνος για οδηγούς μηχανών, το οποίο διαβάζει τη σκέψη τους ελέγχοντας καταλλήλως τη μηχανή, δημιούργησαν φοιτητές στην Ιταλία. 

Αρκεί να σκεφτεί ο οδηγός ότι θέλει να στρίψει, για να ενεργοποιηθεί αυτόματα το φλας, ή να δει κάποιο εμπόδιο, για να φρενάρει η μηχανή.

Πρόκειται για το κράνος RIDE, το οποίο βρίσκεται στη φάση του πρωτοτύπου, αλλά έχει ήδη διακριθεί, κερδίζοντας το πρώτο βραβείο στον διαγωνισμό Mobility Innovation Contest της Honda Europe.

Σχεδιάστηκε από τους φοιτητές Βιοϊατρικής Μηχανικής του πανεπιστημίου Roma 3 Βαλεντίνα Καλά, Λεονάρντο Φράνκο, Αντρέα Πιτέλα και Ελιάνα Στρέπα, υπό την επίβλεψη των καθηγητών Ντανιέλε Μπίμπο και Κάρμεν ντ' Ανα. Χρησιμοποίησαν κράνος LEM, το οποίο συνέδεσαν με το σύστημα Emotive EPOC, το οποίο αναλύει και ερμηνεύει την εγκεφαλική λειτουργία μέσω των ηλεκτρικών κυμάτων που εκπέμπει.

Το όνομά του Remote Intention Detecting Emulator (RIDE), που σημαίνει «Απομακρυσμένος προσομοιωτής ανίχνευσης πρόθεσης», περιγράφει τη λειτουργία του. Εχει ενσωματωμένα ηλεκτρόδια με τα οποία καταγράφει τα ηλεκτρικά κύματα του εγκεφάλου, δημιουργώντας ένα είδους ηλεκτροεγκεφαλογραφήματος. Η ειδική συσκευή Emotive EPOC ερμηνεύει τα εγκεφαλικά κύματα και μεταδίδει ασύρματα την πληροφορία στον «εγκέφαλο» της μηχανής, ο οποίος αντιδρά αναλόγως.

Από τη στιγμή που ο οδηγός σκεφτεί να κάνει κάτι ώσπου να το πραγματοποιήσει περνάει χρόνος, λέει ο καθηγητής Μπίμπο, χρονικό διάστημα που πολλές φορές παίζει κρίσιμο ρόλο για την ασφάλειά του. Γι' αυτό στόχος τους ήταν να αντιληφθούν τη σκέψη του οδηγού ώστε η μηχανή να «καταλάβει» τι θέλει για να αντιδράσει μόνη της γρηγορότερα. Ενεργοποιούνται έτσι λειτουργίες, όπως το φλας, αν ο οδηγός θελήσει να στρίψει. Σε περίπτωση που δει κάποιο εμπόδιο ή ακόμη και αν διαισθανθεί κάποιον κίνδυνο, τα εγκεφαλικά κύτταρα αλλάζουν μορφή, ενεργοποιώντας αυτόματα τα φρένα.
Αυτές είναι οι δύο βασικές λειτουργίες που έχει μέχρι στιγμής το πρωτότυπο του κράνους, όμως η ερευνητική ομάδα επισημαίνει ότι θα συνεχίσει την εξέλιξή του καθιστώντας το ικανό να παρέμβει και σε άλλες λειτουργίες της μηχανής.




About katiatser

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου