Χάρβαρντ: «Δίχτυ» προστασίας σώζει από την καρδιακή ανεπάρκεια


Ένα διχτυωτό πλέγμα που τυλίγεται γύρω από τη δυσλειτουργική καρδιά και εφαρμόζει πλήρως πάνω της, την ενεργοποιεί με ηλεκτρικά σήματα και αντικαθιστά έτσι τον βηματοδότη.

Τη νέα καινοτομία παρουσίασαν ερευνητές από τη Νότια Κορέα και τις ΗΠΑ, με επικεφαλής την Χάι Τζιν Χουάνγκ της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ, σε δημοσίευσή τους στο ιατρικό περιοδικό "Science Translational Medicine". Το δίχτυ-βηματοδότης δοκιμάσθηκε με επιτυχία σε πειραματόζωα (αρουραίους) και προορίζεται για ασθενείς με καρδιακή ανεπάρκεια, στους οποίους η καρδιά δεν επιτελεί σωστά το ρόλο της αντλίας αίματος.

Αντίθετα με τον βηματοδότη, που δρα τοπικά, το επικάρδιο πλέγμα ενεργοποιεί ηλεκτρικά μεγάλες περιοχές του καρδιακού μυ. Η καρδιακή ανεπάρκεια, που συνήθως προκαλείται από έμφραγμα, εξασθενεί τον μυ της καρδιάς και τη δυνατότητά του να αντλεί αίμα. Περίπου οι μισοί ασθενείς με καρδιακή ανεπάρκεια πεθαίνουν μέσα σε μια πενταετία από τη διάγνωση, ποσοστό θνησιμότητας υψηλότερο από τα περισσότερα είδη καρκίνου.

Οι βηματοδότες στέλνουν ηλεκτρικό ρεύμα σε συγκεκριμένα σημεία της καρδιάς, καθυστερώντας την καρδιακή ανεπάρκεια, αλλά είναι κατάλληλοι μόνο για ένα μέρος των ασθενών. Διάφορες επιστημονικές ομάδες αναπτύσσουν εναλλακτικές λύσεις με τη μορφή συσκευών που «κυκλώνουν» το εξωτερικό μέρος της κερδιάς. Μερικές τέτοιες συσκευές ήδη δοκιμάζονται κλινικά.

Το κορεατικο-αμερικανικό επικάρδιο πλέγμα, που μιμείται τον καρδιακό ιστό, στέλνει ηλεκτρικούς παλμούς και στα δύο κοιλίες της καρδιάς. Το εύκαμπτο «διχτάκι» είναι κατασκευασμένο από ασημένια νανοσύρματα ενσωματωμένα σε ελαστικό υλικό. Οι ερευνητές αισιοδοξούν ότι η συσκευή θα μπορεί να αξιοποιηθεί και σε άλλες καρδιοπάθειες πέρα από την καρδιακή ανεπάρκεια.

Το κλειδί για μια υγιή καρδιά είναι… οι δυο χούφτες καρύδια!

Δύο χούφτες καρύδια την ημέρα μπορεί να μας προφυλάσσουν από την καρδιοπάθεια, μειώνοντας αποτελεσματικά τα επίπεδα της ολικής και της «κακής» χοληστερόλης στο αίμα, σύμφωνα με μία νέα μελέτη. Αυτό οφείλεται σε ορισμένα πολύτιμα θρεπτικά συστατικά που περιέχουν, λένε οι ερευνητές.

«Ολοένα περισσότερα επιστημονικά στοιχεία δείχνουν ότι ξηροί καρποί των δέντρων, όπως τα καρύδια, μπορεί να δράσουν προστατευτικά έναντι των καρδιαγγειακών νοσημάτων», εξήγησε ο επικεφαλής τους δρ Μάικλ Φαλκ, από τον αμερικανικό Ερευνητικό Οργανισμό Επιστημών Ζωής (LSRO).

«Τα καρύδια είναι ο μοναδικός καρπός που παρέχει σημαντικές ποσότητες άλφα-λινολενικού οξέος (ALA) το οποίο αποτελεί την φυτική μορφή ωμέγα-3 λιπαρών οξέων και είναι καλά τεκμηριωμένο ότι τα οξέα αυτά προστατεύουν την καρδιά και τα αγγεία από την “κακή’ (LDL) χοληστερόλη».

Όπως είπε, η ποσότητα του άλφα-λινολενικού οξέος που περιέχουν τα καρύδια είναι 2,5 γραμμάρια ανά 28,5 γραμμάρια καρπού (τα γραμμάρια αυτά αντιστοιχούν σε περίπου μία χούφτα). Ο δρ Φαλκ και οι συνεργάτες του ανέλυσαν συνδυαστικά τα ευρήματα 61 μελετών των δύο τελευταίων δεκαετιών, στις οποίες είχαν συμμετάσχει σχεδόν 2.600 εθελοντές. Όπως διαπίστωσαν, όσοι από αυτούς έτρωγαν δύο μερίδες των 28,5 γραμμαρίων καρύδια την ημέρα είχαν κατά 9% έως 16% χαμηλότερη LDL χοληστερόλη σε σύγκριση με όσους δεν έτρωγαν καθόλου. Είχαν επίσης μειωμένη πρωτεΐνη ApoB, η οποία αποτελεί την κύρια πρωτεΐνη της LDL.

Τα οφέλη αυτά ήταν ακόμα πιο σημαντικά στους πάσχοντες από τύπου 2 διαβήτη, οι οποίοι διατρέχουν πολύ αυξημένο κίνδυνο να παρουσιάσουν καρδιαγγειακές επιπλοκές. Η μελέτη, που δημοσιεύεται στην «Αμερικανική Επιθεώρηση Κλινικής Διατροφής» (AJCN), έδειξε επίσης ότι τα καρύδια μειώνουν λίγο και την διαστολική αρτηριακή πίεση (είναι ο μικρός αριθμός στην μέτρησή της και αντιπροσωπεύει την πίεση στα αιμοφόρα αγγεία όταν η καρδιά αναπαύεται ανάμεσα σε δύο κτύπους). Η μείωση αυτή είναι 2-3 χιλιοστά της στήλης υδραργύρου (mmHg) ή ο,2 έως 0,3 βαθμούς όπως κοινώς αποκαλείται.

Άλλες βελτιώσεις που παρατηρήθηκαν στους εθελοντές οι οποίοι έτρωγαν καθημερινά λίγα καρύδια ήταν μείωση της ολικής χοληστερόλης, αύξηση της καρδιοπροστατευτικής «καλής» (HDL) χοληστερόλης, μείωση της φλεγμονής και βελτίωση της αρτηριακής λειτουργίας. Όλοι οι προαναφερθέντες παράγοντες αποτελούν σημαντικές παραμέτρους στην ανάπτυξη στεφανιαίας νόσου και η βελτίωσή τους αποτελεί καθοριστικό βήμα για υγιή καρδιαγγειακή λειτουργία, κατέληξε ο δρ Φαλκ.

About Unknown

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου