Ανοιχτή για το κοινό η νέα αρχαιολογική έκθεση Ρεθύμνου


Στην αίθουσα του αγίου φραγκίσκου στην παλιά πόλη
Με τον καθιερωμένο Αγιασμό, τον οποίο τέλεσε ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου κ.κ. Ευγένιος άνοιξε για το κοινό η προσωρινή έκθεση του Αρχαιολογικού Μουσείο Ρεθύμνου, που φιλοξενείται στην αίθουσα του Αγίου Φραγκίσκου στην παλιά πόλη.

Ένας πραγματικός θησαυρός, που καταδεικνύει την μακραίωνη πορεία του νομού Ρεθύμνου από περίπου 130.000 χρόνια π.χ. έως και την εποχή της Βενετοκρατίας, φιλοξενείται μέσα στο ιστορικό μνημείο για να αποδεικνύει παράλληλα πόσο σοβαρή υπόθεση είναι για τον τόπο μας να αποκτήσει επιτέλους ένα σύγχρονο, κεντρικό αρχαιολογικό μουσείο.

Όπως τόνισε στον χαιρετισμό της η Προϊσταμένη της Εφορίας Αρχαιοτήτων Ρεθύμνου κ. Αναστασία Τζιγκουνάκη, η προσωρινή Έκθεση του Αρχαιολογικού Μουσείου Ρεθύμνου, προέκυψε λόγω των χρόνιων στατικών προβλημάτων του προηγούμενου κτιρίου στην Φορτέτσα και όπως επισήμανε, πρόκειται για μια ενδεικτική διαχρονική παρουσίαση του πολιτισμικού πλούτου, μοναδική στην Κρήτη, από την παλαιολιθική εποχή και τα πρόσφατα ευρήματα στα νότια της Π.Ε. Ρεθύμνου που χρονολογούνται έως και 130.000 χρόνια πριν από σήμερα, έως την περίοδο της ενετοκρατίας μέχρι την κατάκτηση του Ρεθύμνου από τους Οθωμανούς το 1646 μ.Χ.. Τα ευρήματα και τα στοιχεία της Οθωμανικής περιόδου, προβλέπεται να εκτεθούν στο νέο Μουσείο, όταν αυτό γίνει.

Η έκθεση διαρθρώνεται σε τρεις μεγάλες χρονικές ενότητες, τους Προϊστορικούς Χρόνους, τους Ιστορικούς Χρόνους και Βυζαντινούς –μεταβυζαντινούς χρόνους.

Περιλαμβάνει πολλά νέα ευρήματα από τις πιο πρόσφατες έρευνες στην περιοχή του Ρεθύμνου από την εποχή του Λίθου, την Μινωική Εποχή και τους Ιστορικούς Χρόνους ενώ όλα τα εκθέματα των Βυζαντινών – Μεταβυζαντινών Χρόνων παρουσιάζονται για πρώτη φορά.

Ακόμη εκτίθεται μέρος της Συλλογής του Φιλεκπαιδευτικού Συλλόγου Ρεθύμνου, η οποία αποτέλεσε τον πρώτο πυρήνα του μουσείου, και υπάρχει μικρή προθήκη για το έκθεμα του μήνα, ώστε να προβάλεται κάθε μήνα ένα από τα ευρήματα που βρίσκονται στις αρχαιολογικές αποθήκες, και δεν εκτίθενται στην Προσωρινή Έκθεση.

Θα πρέπει να επισημανθεί, ότι η έκθεση θα είναι ανοιχτή τις ώρες 10.00-18.00, καθημερινά εκτός Δευτέρας ενώ τα εγκαίνια προβλέπεται να γίνουν τον Αύγουστο από τον Υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού κ. Αριστείδη Μπαλτά.



Η «ΑΠΟΥΣΙΑ» ΔΥΟ ΕΚΘΕΜΑΤΩΝ

Όπως επισήμανε η κ. Τζιγκουνάκη στην παρούσα χρονική περίοδο, δεν εκτίθενται δύο σημαντικά εκθέματα, τα οποία περιλαμβάνονται στην συλλογή.

Πρόκειται για το οδοντόφρακτο κράνος από το Υστερομινωικό Νεκροταφείο των Αρμένων, καθώς έχει αποσταλεί στο Τόκιο  για την έκθεση «Ταξίδι στη Χώρα των Αθανάτων – 4000 χρόνια Ελληνικών Θησαυρών», στο πλαίσιο της πολιτιστικής προβολής της Ελλάδας στην Ιαπωνία, που περιλαμβάνει 311 αρχαία έργα από την Ελλάδα, μεταξύ των οποίων και αυτό. Επίσης,  το καλάθι από φοίνικα από τον ίδιο αρχαιολογικό χώρο, βρίσκεται στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο και μόλις τελείωσε η συντήρησή του και θα μεταφερθεί στην έκθεση την επόμενη εβδομάδα, μαζί με ένα πόδι αιγυπτιακής μούμιας που ανήκει στην Συλλογή του Φιλεκπαιδευτικού Συλλόγου Ρεθύμνου
  
ΕΥΧΑΡΙΣΤΙΕΣ

Με αφορμή την επίσημη παρουσίαση της έκθεση η κ. Τζιγκουνάκη ευχαρίστησε όλους όσοι συνέβαλαν στο έργο με τα εξής λόγια: «Τη Μουσειολογική Μελέτη ετοίμασαν το 2012 οι αρχαιολόγοι κ. Ειρήνη Γαβριλάκη, κ. Ευα Τέγου, κ. Πετρούλα Βαρθαλίτου και κ. Νατάσα Φιολιτάκη.



Την Μουσειογραφική μελέτη συνέταξε το ίδιο διάστημα η κ. Νουκάκη Αμαλία, σχεδιάστρια διακοσμήτρια, με υπεύθυνο τον αρχιτέκτονα κ. Γιάννη Χριστοδουλάκο. Ευχαριστούμε την Αμαλία για την εξαιρετική μελέτη υπό δύσκολες συνθήκες και το καταπληκτικό ανθοδοχείο με τους κρίνους που μας έστειλε σήμερα.



Το έργο εντάχτηκε στις 30.12.2013 με το ποσό των 243.586,73 ευρώ και προσελήφθηκαν και εργάστηκαν σε αυτό  για ένα διάστημα ο αρχιτέκτονας Σταύρος Πλυμάκης και η συντηρήτρια Αμαλία Τρουλλινού.



Ομάδα επίβλεψης του έργου ήταν οι αρχαιολόγοι κ. Νατάσα Φιολιτάκη,  κ  Νότα Καραμαλίκη, κ. Ειρήνη Γαβριλάκη και κ. Νικολέττα Πύρρου και η κ. Μαρίτα Βασιλάκη πολιτικός μηχανικός, ενώ οικονομική υπόλογος του έργου ήταν η διοικητική κ. Ελένη Σηφάκη.



Την κύρια φροντίδα της εκτέλεσης του έργου είχαν η συνάδελφοι Φιολιτάκη και Καραμαλίκη και οι συντηρητές Νικηφόρος Κωστας, Χαλκιαδάκη Μαρία, Αλέρτας Νίκος, Κυδωνάκης Φραγκίσκος και Τσαγανός Ηλίας, καθώς και η πολιτικός Μηχανικός κ. Μαρίτα Βασιλάκη και η αρχιτέκτονας Αμαλία Τσίχλα, που εντάχτηκε στην ομάδα της Εφορείας μας πρόσφατα,  και οι με σύμβαση ορισμένου χρόνου ο φύλακας, κ. Θεόφιλος Σγουρόπουλος, φωτογράφος που μας βοήθησε στη φωτογράφηση και ο συντηρητής κ. Γιάννης Ξεπαπαδάκης.



Το συνεργείο των Μανούσου Κουτσουράκη, Παναγιώτη Σταρένιου και Αντώνη Πάγκαλου ήταν σε συνεχή επιφυλακή για το έργο των επιχρισμάτων, ενώ εργασίες στον περιβάλλοντα χώρο έγιναν από τους τεχνίτες Μιχάλη Κουτάντο, Στέλιο Καραγιάννη, Χαράλαμπο Δαφέρμο και Μαρκάκη Ιωάννη.



Όλοι οι συνάδελφοι ωστόσο της Υπηρεσίας, φύλακες, αρχαιολόγοι, μηχανικοί, τεχνίτες, διοικητικό προσωπικό, βοήθησαν με κάθε τρόπο στην υλοποίηση του έργου και τους ευχαριστώ όλους θερμά!



Ευχαριστίες οφείλονται στον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου Ευγένιο για το ενδιαφέρον και τις ιδέες, που λάβαμε υπόψη για την καλύτερη εκτέλεση του έργου.



Ακόμη ευχαριστούμε τον αντιδήμαρχο κ. Μίνωα Αλεφαντινό για την βοήθεια στην επίλυση διαφόρων προβλημάτων.



Θα ήθελα να ευχαριστήσω και από εδώ τον Επίτιμο Γενικό Διευθυντή Αρχαιοτήτων του ΥΠΠΟ Δρ. Γιάννη Τζεδάκι για την πρότασή του να φιλοξενηθεί προσωρινά η Έκθεση του Αρχαιολογικού Μουσείου Ρεθύμνου στον Άγιο Φραγκίσκο, την οποία ακολούθησα, καθώς και τις Καθηγήτριες κ. Νένα Γαλανίδου, κ. Παυλίνα Καραναστάση, κ. Χριστίνα Τσιγωνάκη, και κ. Τομ Στρασσερ της επίτιμη διευθύντρια του ΥΠΠΟ κ. Έφη Σακελλαράκη, ανασκαφέα του Α. Χ. της Ζωμίνθου, την επίτιμη διευθύντρια της Εφορείας Ηρακλείου Δρ. Αθανασία Κάντα, ανασκαφέα του Α. Χ. του Μοναστηρακίου, την Διευθύντρια της Εφορείας Αθηνών Δρ. Ελένη Μπάνου, ανασκαφέα του Α. Χ. των Πέρα Γαλήνων, την Δρ. Ελένη Παναγοπούλου της Εφορείας Παλαιοανθρωπολογίας και Σπηλαιολογίας ανασκαφέα στο Δαμνόνι και το Δρ. Βασίλη Χρυσικόπουλο του Μουσείου Ακρόπολης, για τη βοήθειά τους σχετικά με το εποπτικό υλικό..



Ευχαριστούμε ιδιαίτερα την Περιηγητική Λέσχη για την παραχώρηση τμήματος του κτηρίου της για τις ανάγκες φύλαξης της Προσωρινής Έκθεσης και το Σύλλογο Φίλων του Αρχαιολογικού Μουσείου Ρεθύμνου για την συνεχή βοήθεια και αρωγή του, καθώς και το Σύλλογο Κατοίκων Παλαιάς Πόλης Ρεθύμνου για τη σημερινή μουσική βραδιά και την αγαστή κοινή μας δράση για την προβολή και ανάδειξη της παλιάς πόλης, αναπόσπαστη τμήμα της οποίας είναι το μνημείο του ενετικού Ναού του Αγίου Φραγκίσκου που φιλοξενεί την Έκθεση.



Το ποσό που δόθηκε από το Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης για την υλοποίηση του έργου ήταν μικρό για το εγχείρημα, και σε συνδυασμό με την υποστελέχωση της υπηρεσίας, τις διαρθρωτικές αλλαγές με το νέο Οργανισμό του Υπουργείου και τον έλεγχο κεφαλαίου, προέκυψαν πάρα πολλές δυσκολίες, τις οποίες αντιμετωπίσαμε με πείσμα και θέληση.



Με το ίδιο πείσμα και θέληση και μεριμνούμε για την ολοκλήρωση των διαδικασιών και διεκδικούμε την υλοποίηση του έργου του Νέου Αρχαιολογικού Μουσείου Ρεθύμνου, που θα φιλοξενήσει τον τεράστιο αρχαιολογικό πλούτο της Περιφερειακής Ενότητας Ρεθύμνου, δείγμα του οποίου παρουσιάζεται σήμερα αναγκαστικά, σε μικρή κλίμακα, στην Προσωρινή Έκθεση.»

About katiatser

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου