Ένα ακόμα πολύ σημαντικό όφελος του καφέ έφερε στο φως μια
νέα έρευνα.
Σύμφωνα με το πόρισμα έξι κούπες καφέ είναι δυνατό να
μειώσουν τις πιθανότητες ανάπτυξης σκλήρυνσης κατά πλάκας.
Στο πλαίσιο της μελέτης συμμετείχαν δύο ομάδες ενηλίκων στη
Σουηδία και άλλες δυο στις ΗΠΑ. Τα αποτελέσματα και των δυο ερευνών έδειξαν πως
εκείνοι που έπιναν λιγότερο καφέ από τους υπόλοιπους κινδύνευαν περισσότερο να
προσβληθούν από τη νόσο. Ακόμα, αποδείχθηκε ότι η κατανάλωση καφέ συσχετίστηκε
με 26% έως 31% χαμηλότερο κίνδυνο ανάπτυξης της νόσου μεταξύ εκείνων που πίνουν
περισσότερα από έξι φλιτζάνια την ημέρα για τουλάχιστον πέντε χρόνια πριν και
κατά την έναρξη των συμπτωμάτων της νόσου.
Οι συγγραφείς της μελέτης τόνισαν ακόμα πως η καφεΐνη είναι
γνωστή για τις νευροπροστατευτικές και τις αντιφλεγμονώδεις ιδιότητές της. Ο
καφές, άλλωστε, περιέχει πάνω από 1.000 βιολογικώς ενεργά συστατικά,
συμπεριλαμβανομένης της καφεΐνης. Σε παλαιότερη έρευνα, η υψηλή πρόσληψη καφέ
έχει συσχετιστεί με χαμηλότερα ποσοστά καρδιαγγειακών παθήσεων, εγκεφαλικών
επεισοδίων και του διαβήτη τύπου 2.
Οι επιστήμονες τώρα αισιοδοξούν για περαιτέρω μελέτες
σχετικά με το πώς ο καφές επηρεάζει τη σκλήρυνση κατά πλάκας, με τελικό
ζητούμενο την ανάπτυξη κάποιου είδους φαρμακευτικής αγωγής.
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου