Η βελγική πρωτεύουσα βρίσκεται σε κατάσταση σοκ, ενώ οι νεκροί ξεπέρασαν τους 30 και οι τραυματίες τους 230.
Έχει κυρηχθεί εθνικό πένθος στη χώρα ενώ κλειστό θα παραμείνει και την Τετάρτη το αεροδρόμιο.
Βρέθηκε σημαία του ISIS και εκρηκτικά
Ένας εκρηκτικός μηχανισμός ο οποίος περιείχε καρφιά, ορισμένες χημικές ουσίες και μία σημαία του Ισλαμικού Κράτους, βρέθηκαν στις έρευνες που πραγματοποιήθηκαν στις Βρυξέλλες, όπως ανακοίνωσε η ομοσπονδιακή εισαγγελία.
«Οι έρευνες που έγιναν σε μια κατοικία στο Σάερμπεκ (σ.σ. μια κοινότητα των Βρυξελλών) οδήγησαν στην ανακάλυψη ενός εκρηκτικού μηχανισμού που, μεταξύ άλλων, περιείχε και καρφιά», ανέφερε στην ανακοίνωσή της η εισαγγελία.
Στο ίδιο σπίτι αστυνομικοί βρήκαν επίσης χημικά προϊόντα και μια σημαία της τζιχαντιστικής οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος.
Λίγο νωρίτερα, ο πρωθυπουργός του Βελγίου Σαρλ Μισέλ είχε δηλώσει ότι η αστυνομία διεξάγει έρευνες μετά τις επιθέσεις στο αεροδρόμιο και σε έναν σταθμό του μετρό των Βρυξελλών.
ΝΑΤΟ: Θα βοηθήσουμε το Βέλγιο με όποιο μέσο οι ένοπλες δυνάμεις μας μπορούν
H αμερικανική διοίκηση του ΝΑΤΟ στην Ευρώπη ανακοίνωσε την Τρίτη ότι επέβαλε περιορισμούς πραγματοποίησης ανεπίσημων ταξιδιών προς τις Βρυξέλλες για το στρατιωτικό προσωπικό και όσοι πραγματοποιήσουν επίσημη επίσκεψη θα χρειαστούν έγκριση.
«Θα βοηθήσουμε το Βέλγιο με όποιο μέσο οι ένοπλες δυνάμεις μας μπορούν. Καταδικάζουμε απερίφραστα αυτές τις επιθέσεις και θα συνεχίσουμε να στεκόμαστε πλάι στις χώρες εταίρους και συμμάχους μας στο ΝΑΤΟ για να καταπολεμήσουμε αυτούς τους τρομοκράτες που απειλούν τις ελευθερίες μας και τον τρόπο ζωής μας», δήλωσε ο ανώτατος στρατιωτικός διοικητής του ΝΑΤΟ στην Ευρώπη, πτέραρχος Φίλιπ Μπρίντλοβ, σε ανακοίνωση του.
Η απόφαση μας αφορά «το στρατιωτικό μας προσωπικό, το πολιτικό προσωπικό στο υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ, τους εξωτερικούς συνεργάτες και τους ανεξάρτητους φορείς που συνεργάζονται με τη διοίκηση μαζί με τα μέλη των οικογενειών τους, αλλά όχι το στρατιωτικό μας προσωπικό που είναι βρίσκεται σε διπλωματικές θέσεις στο Βέλγιο», αποσαφηνίζει η ανακοίνωση
Εκκενώθηκε τμήμα του αεροδρομίου του Ντένβερ λόγω «πιθανής απειλής»
Την εκκένωση τμήματος του κύριου τερματικού σταθμού του διεθνούς αεροδρομίου του Ντένβερ στις ΗΠΑ διέταξαν οι αρχές, λόγω «πιθανής απειλής για την ασφάλεια».
Οι πτήσεις συνεχίζονται κανονικά, διευκρινίζει με μήνυμά της στο Twitter η διοίκηση του αεροδρομίου.
«Στις αποσκευές των υπόπτων οι βόμβες»
Οι ύποπτοι για τις επιθέσεις στο αεροδρόμιο των Βρυξελλών μετέφεραν τις βόμβες μέσα στις αποσκευές τους, ανέφερε ο δήμαρχος του Ζαβεντέμ Φράνσις Βερμέιρεν, μιλώντας στο Γαλλικό Πρακτορείο. Αποκάλυψε επίσης ότι οι ύποπτοι έφτασαν στο αεροδρόμιο με ταξί.
Ο ίδιος υποστήριξε ότι οι δράστες τοποθέτησαν τις βαλίτσες με τους εκρηκτικούς μηχανισμούς πάνω σε καρότσια. «Οι δύο πρώτες βόμβες εξερράγησαν, ο τρίτος βομβιστής πρέπει να πανικοβλήθηκε», πρόσθεσε.
O Αμερικανός υπουργός Εσωτερικής Ασφάλειας Τζεχ Τζόνσον δήλωσε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν έχουν στη διάθεση τους πληροφορίες σχετικά με ενδεχόμενη επίθεση εντός των αμερικανικών συνόρων.
Ομπάμα: Ο δυτικός συνασπισμός θα συνεχίσει να πλήττει τους τζιχαντιστές του ΙΚ
Ο δυτικός συνασπισμός υπό την ηγεσία των ΗΠΑ θα συνεχίσει να πλήττει τους τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους, δήλωσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα στο τηλεοπτικό δίκτυο ESPN, κατά τη διάρκεια ενός αγώνα μπέιζμπολ στην Αβάνα, μεταξύ της εθνικής ομάδας της Κούβας και της ομάδας Tampa Bay Rays.
«Η αντίληψη ότι οποιαδήποτε πολιτική ατζέντα μπορεί να δικαιολογήσει τη δολοφονία αθώων ανθρώπων όπως αυτή, ξεπερνά κάθε λογική», πρόσθεσε ο κ. Ομπάμα.
Βασιλιάς Φίλιππος: Θα συνεχίσουμε να δίνουμε μαζί απαντήσεις
Σε διάγγελμα του προς τον βελγικό λαό, ο βασιλιάς της χώρας Φίλιππος δήλωσε ότι ο ίδιος και η βασίλισσα Ματίλντα συμμερίζονται τον πόνο όλων εκείνων που υποφέρουν από τις «δειλές και απεχθείς επιθέσεις».
«Αντιμέτωποι με αυτή την απειλή, θα συνεχίσουμε να δίνουμε μαζί απαντήσεις με αποφασιστικότητα, ψυχραιμία και αξιοπρέπεια», σημείωσε.
Αστυνομική επιχείρηση στον κεντρικό σιδηροδρομικό σταθμό του Άμστερνταμ
Εν τω μεταξύ, προειδοποιητικά πυρά ερρίφθησαν από Ολλανδούς αστυνομικούς κατά τη διάρκεια επιχείρησης σύλληψης τριών υπόπτων στον κεντρικό σιδηροδρομικό σταθμό του Άμστερνταμ, αργά το απόγευμα της Τρίτης, γνωστοποίησε η αστυνομία σε μήνυμά της στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Twitter.
Μια εκπρόσωπος τύπου της αστυνομίας απέφυγε να υπεισέλθει σε περισσότερες λεπτομέρειες, πάντως, όπως μεταδίδει το πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς, δεν υπάρχουν τραυματίες.
Μπαράζ επιθέσεων
Μόλις τέσσερις μήνες μετά τις αιματηρές επιθέσεις στο Παρίσι, ο τρόμος επέστρεψε στην Γηραιά Ήπειρο και πλήγωσε την «καρδιά» της Ευρώπης μετά από ένα μπαράζ επιθέσεων στο διεθνές αεροδρόμιο αλλά και το μετρό των Βρυξελλών.
Λίγο μετά τις 8:00 το πρωί (τοπική ώρα), δύο εκρήξεις συγκλόνισαν το αεροδρόμιο Ζάβεντεμ, όπoυ σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες σκοτώθηκαν 14 άνθρωποι και τραυματίστηκαν σοβαρά άλλοι 81 άνθρωποι.
Λίγη ώρα αργότερα, τρομοκράτες έσπειραν το θάνατο σε σταθμό του μετρό Maelbeek κοντά στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, όπου σκοτώθηκαν άλλοι 20 άνθρωποι.
Σε κατάσταση σοκ η Ευρώπη για το τρομοκρατικό χτύπημα στις Βρυξέλλες-
Τρένο με τρία βαγόνια αναχωρούσε από τον σταθμό με κατεύθυνση Arts-Loi, όταν σημειώθηκε η έκρηξη. Η βόμβα φαίνεται ότι εξερράγη στο μεσαίο βαγόνι που διερχόταν από την αποβάθρα εκείνη την στιγμή. Ο οδηγός αμέσως ακινητοποίησε το τρένο και εκκένωσε το πρώτο και το τελευταίο βαγόνι, όπως μεταδίδει το RTBF.
Πυκνοί καπνοί έβγαιναν από το κτίριο του μετρό Maelbeek, ενώ εικόνες έδειχναν επίσης επιβάτες να απομακρύνονται από τις γραμμές του μετρό μέσα σε τούνελ και κοντά στο σταθμό του μετρό Schuman.
Μετά το χτύπημα, η Κομισιόν, απηύθυνε σύσταση προς το προσωπικό της να παραμείνει εντός του κτιρίου και όσοι βρίσκονται σπίτια τους να μείνουν εκεί.
Αποκαταστάθηκε η κυκλοφορία των συρμών στις γραμμές 2 και 6 του μετρό
Ξεκίνησε και πάλι η κυκλοφορία των συρμών στις γραμμές του μετρό 2 και 6 στις Βρυξέλλες, ενώ άνοιξαν και οι τρεις σιδηροδρομικοί σταθμοί της πόλης –με αυξημένα μέτρα ασφαλείας– σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες από το Κέντρο Διαχείρισης Κρίσεων του Βελγίου.
Οι γραμμές 1 και 5, οι οποίες περνούν από το σημείο της έκρηξης, παραμένουν κλειστές.
Η οδηγία για αποφυγή μετακινήσεων ήρθη, ωστόσο οι πολίτες καλούνται να παραμείνουν σε εγρήγορση και το επίπεδο συναγερμού παραμένει στο 4 για το σύνολο του Βελγίου.
Πάντως, ο κεντρικός σταθμός θα παραμείνει κλειστός προς το παρόν, όπως ανακοίνωσε η αστυνομία.
Σύμφωνα με την εφημερίδα La Libre, στους δύο σταθμούς που άνοιξαν θα υπάρχει παρουσία 500 στρατιωτών.
Κλειστό και την Τετάρτη το διεθνές αεροδρόμιο
Την ίδια ώρα, το διεθνές αεροδρόμιο Ζαβεντέμ των Βρυξελλών θα παραμείνει κλειστό και αύριο, ανακοίνωσε ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας που το διαχειρίζεται, Άρνοντ Φάιστ.
«Το αεροδρόμιο θα παραμείνει κλειστό και την Τετάρτη» ήταν το μήνυμα που αναρτήθηκε στον λογαριασμό του Brussels Airport στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Twitter.
Το χρονικό των επιθέσεων
Ανάμεσα στους τραυματίες στο αεροδρόμιο είναι και μια Κύπρια υπήκοος, που όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Εξωτερικών της χώρας, νοσηλεύεται εκτός κινδύνου.
Σε κατάσταση σοκ η Ευρώπη για το τρομοκρατικό χτύπημα στις Βρυξέλλες-
Οι αρχές της χώρας ανέφεραν ότι πρόκειται για επιθέσεις αυτοκτονίας, κάτι το οποίο επιβεβαιώνεται και από τα τρία γιλέκα καμικάζι που εντοπίστηκαν μέσα στους χώρους του αεροδρομίου. Την ίδια ώρα, το βελγικό δίκτυο RTFB μετέδωσε ότι στο Ζάβεντεμ εντοπίστηκε και ένα καλάσνικοφ -όπλο σήμα κατατεθέν των τρομοκρατών του Παρισιού.
Αυτόπτες μάρτυρες αναφέρουν ότι λίγα λεπτά πριν από τις εκρήξεις, ακούστηκαν πυροβολισμοί και φωνές στα αραβικά. Μέσα στο χώρο του αεροδρομίου, οι αρχές εντόπισαν τρεις βόμβες που δεν είχαν εκραγεί αλλά εξουδετερώθηκαν από τις αρχές.
Οι αρχές έχουν ανακοινώσει ότι όλα τα δρομολόγια προς και από το αεροδρόμιο από μέσα σταθερής τροχιάς έχουν ακινητοποιηθεί και οι αρχές ζητούν από τον κόσμο να παραμείνει στα σπίτια του.
Το Sky News του Λονδίνου μεταδίδει ότι οι εκρήξεις έλαβαν χώρα στην αίθουσα αναχωρήσεων του αεροδρομίου, κοντά στο γραφεία της εταιρίας American Airlines και της SN Brussels Αirlines.
Συναγερμός στην Ευρώπη μετά τις επιθέσεις στις Βρυξέλλες
Οι επιθέσεις στην καρδιά του Βελγίου έθεσαν σε συναγερμό τις αρχές ολόκληρης της Γηραιάς Ηπείρου.
Οι βελγικές αρχές έχουν θέσει τη χώρα στον ύψιστο βαθμό συναγερμού ενώ προληπτικά μέτρα λαμβάνουν και διάφορα άλλα ευρωπαϊκά αεροδρόμια. Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Ντέιβιντ Κάμερον έγραψε στο Twitter ότι έχει ήδη συγκαλέσει σύσκεψη της ομάδας Cobra, της ομάδας που αντιμετωπίζει έκτακτα γεγονότα.
Σε κατάσταση σοκ η Ευρώπη για το τρομοκρατικό χτύπημα στις Βρυξέλλες
Σύμφωνα με τον βελγικό Τύπο, τα σύνορα των Βρυξελλών με την Ολλανδία έχουν κλείσει ενώ μέτρα έχουν ληφθεί και στη μεθόριο με την Γερμανία. Ο Ολλανδικός στρατός έχει ενισχύσει τα μέτρα ασφαλείας του και στα αεροδρόμια της χώρας.
Την ίδια ώρα, έχουν ακυρωθεί και όλα τα δρομολόγια των τρένων που ήταν προγραμματισμένο να αναχωρήσουν από το Παρίσι προς τις Βρυξέλλες.
Πηγή:http://www.ethnos.gr

0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου