Βουλγαρία: Το πρώτο κράτος που εκδίδει ευρώ με τις μορφές ορθόδοξων Αγίων - Πιστεύεται ότι μιλούσαν ελληνικά

Η αντίστροφη μέτρηση για την 1η Ιανουαρίου 2026 έχει ήδη ξεκινήσει, με τη Βουλγαρία να ετοιμάζεται να γράψει ιστορία στην Ευρωζώνη. Η γειτονική χώρα δεν επέλεξε την πεπατημένη οδό των ιστορικών ηγετών ή των σύγχρονων καλλιτεχνών για τη διακόσμηση των νομισμάτων της. Αντίθετα, προχώρησε σε μια κίνηση με βαθύ πνευματικό υπόβαθρο, τοποθετώντας τις μορφές δύο κορυφαίων Αγίων της Ορθοδοξίας στα κέρματα του 1 και 2 ευρώ.

Η απόφαση αυτή αποκτά ιδιαίτερο ενδιαφέρον για το ελληνικό κοινό, καθώς οι δύο προσωπικότητες που θα κυκλοφορούν σε όλη την Ευρώπη, ο Άγιος Ιωάννης της Ρίλα και ο Άγιος Παΐσιος ο Χιλανδαρινός, είχαν άμεση σχέση με την ελληνική γλώσσα και παιδεία.

Οι Άγιοι που πιστεύεται μιλούσαν ελληνικά

Στο κέρμα των 2 ευρώ, θα δεσπόζει ο Άγιος Παΐσιος ο Χιλανδαρινός. Η επιλογή του δεν είναι τυχαία, καθώς υπήρξε ο στυλοβάτης της βουλγαρικής εθνικής αφύπνισης. Ωστόσο, η ζωή του ήταν άρρηκτα συνδεδεμένη με τον ελληνισμό. Γεννημένος σε μια περιοχή της Μακεδονίας με έντονη την παρουσία της ελληνικής, έζησε και έδρασε στο Άγιον Όρος.

Στη Μονή Χιλανδαρίου, όπου η ελληνική ήταν η γλώσσα της διοίκησης και της λατρείας, ο Άγιος Παΐσιος απέκτησε μια βαθιά γνώση των εκκλησιαστικών ελληνικών, η οποία αποτυπώνεται στα σωζόμενα κείμενά του.

Αντίστοιχα, το κέρμα του 1 ευρώ θα φέρει τη μορφή του Αγίου Ιωάννη της Ρίλα, του προστάτη της χώρας. Ο ιδρυτής της ομώνυμης Μονής έζησε σε μια εποχή (876–946 μ.Χ.) όπου η βυζαντινή επιρροή ήταν καταλυτική. Σύμφωνα με ιστορικές πηγές, η επικοινωνία του με το Βυζάντιο και η συγγραφή επιστολών σε γλώσσα που ακολουθούσε την ελληνική πατερική παράδοση, μαρτυρούν ότι ο «πατέρας» των Βουλγάρων μοναχών ήταν γνώστης της ελληνικής.



Περισσότερα: newsbeast

About George Tservakis

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου