
Η επιζωοτία ευλογιάς απειλεί την ελληνική κτηνοτροφία με απώλεια 275.000 ζώων. Επιστήμονες και ΥΠΑΑΤ απορρίπτουν τον εμβολιασμό ως μη βιώσιμη λύση, προτάσσοντας αυστηρά μέτρα εκρίζωσης και προστασία της φέτας ΠΟΠ
Η συζήτηση για τον εμβολιασμό ως λύση κατά της ευλογιάς στα πρόβατα έχει αναζωπυρωθεί το τελευταίο διάστημα, καθώς η επιζωοτία συνεχίζει να προκαλεί σοβαρές απώλειες στην ελληνική κτηνοτροφία.
Από την εμφάνιση της νόσου στις 20 Αυγούστου 2024 έως σήμερα, έχουν θανατωθεί πάνω από 275.000 αιγοπρόβατα, γεγονός που έχει δημιουργήσει αλυσιδωτές συνέπειες για παραγωγούς και καταναλωτές.
Στελέχη του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων τονίζουν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι η επιλογή του εμβολιασμού δεν αποτελεί επιστημονικά τεκμηριωμένη ούτε εμπορικά βιώσιμη λύση, καθώς εγκυμονεί κινδύνους για τη φέτα ΠΟΠ και συνολικά την αιγοπροβατοτροφία. «Σε καμία χώρα της Ε.Ε. δεν εφαρμόζεται εμβολιασμός. Γιατί να γίνει η Ελλάδα πειραματόζωο;» διερωτώνται, επισημαίνοντας ότι το ρίσκο είναι μεγαλύτερο από το όφελος και πως μια τέτοια επιλογή θα ήταν βεβιασμένη και καταστροφική.
Περισσότερα: newmoney
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου