Έρευνα: Αυτά είναι τα πρόσθετα τροφίμων που αυξάνουν τον κίνδυνο θανάτου - Νέα μελέτη σε 187.000 ενήλικες

Γλυκαντικά, χρωστικές, αρωματικές ουσίες και ενισχυτικά γεύσης σε υπερ-επεξεργασμένα τρόφιμα συνδέονται με αυξημένη θνησιμότητα, ενώ η πηκτίνη φαίνεται να έχει προστατευτική δράση

Μια νέα αγγλική μελέτη, η οποία ανέλυσε στοιχεία από σχεδόν 187.000 ενήλικες ηλικίας 40 έως 75 ετών, αποκαλύπτει ότι ορισμένα πρόσθετα που χρησιμοποιούνται σε υπερ-επεξεργασμένα τρόφιμα σχετίζονται με αυξημένο κίνδυνο θνησιμότητας. Η παρακολούθηση των συμμετεχόντων διήρκεσε 11 χρόνια.

Σύμφωνα με τη μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο eClinicalMedicine, ο κίνδυνος θανάτου αρχίζει να αυξάνεται όταν τα υπερ-επεξεργασμένα τρόφιμα ξεπερνούν το 18% της ημερήσιας ενεργειακής πρόσληψης.

Ποια πρόσθετα είναι επικίνδυνα;

Η ανάλυση επικεντρώθηκε σε 57 συστατικά που συναντώνται συχνά στα υπερ-επεξεργασμένα τρόφιμα. Από αυτά, 13 συνδέθηκαν σημαντικά με αυξημένη θνησιμότητα:

  • Γλουταμινικό νάτριο (MSG)
  • Ριβονουκλεοτίδια
  • Ακεσουλφαμ
  • Σακχαρίνη
  • Σουκραλόζη
  • Πυκνωτικά, γαλακτωματοποιητικά, ζελατοποιητικά, σταθεροποιητικά
  • Φρουκτόζη, αντιστροφημένη ζάχαρη, λακτόζη, μαλτοδεξτρίνη


Περισσότερα: cibum.gr

About George Tservakis

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου