
Γλυκαντικά, χρωστικές, αρωματικές ουσίες και ενισχυτικά γεύσης σε υπερ-επεξεργασμένα τρόφιμα συνδέονται με αυξημένη θνησιμότητα, ενώ η πηκτίνη φαίνεται να έχει προστατευτική δράση
Μια νέα αγγλική μελέτη, η οποία ανέλυσε στοιχεία από σχεδόν 187.000 ενήλικες ηλικίας 40 έως 75 ετών, αποκαλύπτει ότι ορισμένα πρόσθετα που χρησιμοποιούνται σε υπερ-επεξεργασμένα τρόφιμα σχετίζονται με αυξημένο κίνδυνο θνησιμότητας. Η παρακολούθηση των συμμετεχόντων διήρκεσε 11 χρόνια.
Σύμφωνα με τη μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο eClinicalMedicine, ο κίνδυνος θανάτου αρχίζει να αυξάνεται όταν τα υπερ-επεξεργασμένα τρόφιμα ξεπερνούν το 18% της ημερήσιας ενεργειακής πρόσληψης.
Ποια πρόσθετα είναι επικίνδυνα;
Η ανάλυση επικεντρώθηκε σε 57 συστατικά που συναντώνται συχνά στα υπερ-επεξεργασμένα τρόφιμα. Από αυτά, 13 συνδέθηκαν σημαντικά με αυξημένη θνησιμότητα:
- Γλουταμινικό νάτριο (MSG)
- Ριβονουκλεοτίδια
- Ακεσουλφαμ
- Σακχαρίνη
- Σουκραλόζη
- Πυκνωτικά, γαλακτωματοποιητικά, ζελατοποιητικά, σταθεροποιητικά
- Φρουκτόζη, αντιστροφημένη ζάχαρη, λακτόζη, μαλτοδεξτρίνη
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου