
Ένας από τους μεγαλύτερους Ρώσους ποιητές του πρώτου μισού του προηγούμενου αιώνα ήταν ο Όσιπ Μαντελστάμ (1891-1938). Κατά την περίοδο του Στάλιν, αλλά και ως τα μέσα της δεκαετίας του 1960, τα ποιήματα του Μαντελστάμ ήταν σχεδόν άγνωστα, όχι μόνο στο εξωτερικό, αλλά και στην ίδια του την πατρίδα. Τα «Άπαντά» του εκδόθηκαν για πρώτη φορά στις Η.Π.Α. στις αρχές της δεκαετίας του 1970.
Ίσως το όνομά του να είναι άγνωστο στους περισσότερους. Θεωρείται πλέον όμως εφάμιλλος της Άννας Αχμάτοβα, της κορυφαίας Ρωσίδας ποιήτριας και του νομπελίστα (1958) Μπόρις Πάστερνακ. Είχε όμως την ατυχία ένα σκωπτικό για τον Στάλιν ποίημά του, το οποίο διάβασε σε ελάχιστους ανθρώπους να γίνει γνωστό στα ανώτερα σοβιετικά κλιμάκια και να γλιτώσει την εκτέλεση, χάρη στην παρέμβαση του Μπουχάριν. Βέβαια δεν γλίτωσε την εξορία, η οποία κλόνισε σοβαρά την υγεία του.
Στη συνέχεια, θέλοντας να γράφει ελεύθερα, ο Μαντελστάμ έφτασε στο σημείο να γράψει μια «Ωδή στον Στάλιν». Φαίνεται όμως ότι ο Στάλιν δεν είχε ξεχάσει το μειωτικό γι’ αυτόν επίγραμμα του Μαντελστάμ. Τον Μάιο του 1938, κι ενώ ο Μπουχάριν, προστάτης κατά κάποιον τρόπο του Μαντελστάμ, είχε εκτελεστεί, ο ποιητής συνελήφθη εκ νέου και μεταφέρθηκε σε στρατόπεδο συγκέντρωσης κοντά στο Βλαδιβοστόκ. Εκεί πέθανε από τις κακουχίες σε ηλικία 47 ετών (27 Δεκεμβρίου 1938).
Περισσότερα: protothema
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου