«Είμαι στην κόλαση και θα σε στοιχειώσω»: Η τεχνητή νοημοσύνη επαναφέρει τους νεκρούς με ολέθρια αποτελέσματα

Σε πλήρη ανάπτυξη βρίσκεται η βιομηχανία της επικοινωνίας με αγαπημένους εκλιπόντες μέσω προσομοιώσεων τεχνητής νοημοσύνης. Κάποιες φορές όμως, τα αποτελέσματα είναι απολύτως τρομακτικά.

«Η ΠΑΡΟΡΜΗΣΗ ΕΙΝΑΙ ΑΡΧΑΙΑ», λέει η Σέρι Τερκλ, καθηγήτρια στο Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Μασαχουσέτης (ΜΙΤ), η οποία μελετά τις ανθρώπινες αλληλεπιδράσεις με την τεχνολογία από τη δεκαετία του ‘80. Όπως επισημαίνει, η επιθυμία μας να μιλάμε με τους νεκρούς, ιδίως με τα αγαπημένα μας πρόσωπα, μέσω των σεάνς, των μέντιουμ και ποικίλων αποκρυφιστικών τελετών, αντανακλά μια βαθιά ανθρώπινη παρόρμηση που επεκτείνεται μέσω τεχνολογικών καινοτομιών στις επόμενες γενιές. Ακόμα και ο Τόμας Έντισον λέγεται ότι είχε σκεφτεί την ιδέα να κατασκευάσει ένα «τηλέφωνο επικοινωνίας με τα πνεύματα».

Μια νέα εποχή όμως βρίσκεται προ των πυλών: την περασμένη εβδομάδα, ο Τιμ Κουκ, ο διευθύνων σύμβουλος της Apple, ανακοίνωσε την άφιξη της Apple Intelligence, η οποία, όπως είπε, πρέπει να γνωρίζει «τη ρουτίνα σας, τις σχέσεις σας, τις επικοινωνίες σας και πολλά άλλα». Η Τερκλ πιστεύει ότι η τεχνητή νοημοσύνη θα ενσωματωθεί πλήρως στη ζωή μας πιο γρήγορα ακόμη και από ό,τι συνέβη με τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Και, αναπόφευκτα, αυτή η νέα τεχνολογία χρησιμοποιείται ήδη ως μέσο επικοινωνίας με τους εκλιπόντες αγαπημένους μας, όπως διερευνάται στο εντυπωσιακό νέο ντοκιμαντέρ Eternal You. «Είναι σα να παίζουμε με τη συναισθηματική φωτιά», προειδοποιεί η Turkle. «Η επιφυλακή μας είναι πεσμένη».



Περισσότερα: lifo.gr

About Doriforos news

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου