Πάσχα στην Ελλάδα - Ήθη και έθιμα από κάθε γωνία της χώρας

Η λαογραφική και ιστορική παράδοση της χώρας θέλει ενταγμένα τα έθιμα αυτά στον εορτασμό του Πάσχα σε όλη τη χώρα

Ίσως το πιο γνωστό έθιμο που εδώ και χιλιετίες κρατάει από το “Πεσάχ” των Εβραίων της Παλαιάς Διαθήκης μέχρι το χριστιανικό ορθόδοξο Πάσχα είναι η κατανάλωση αμνού χωρίς να σπάσουν τα κόκκαλά του (εξ ου και το σούβλισμα), τα πικρά χόρτα και το άζυμο ψωμί.

Περίπου κάποιος έτσι στρώνεται και το λαμπριάτικο τραπέζι για τους ορθόδοξους χριστιανούς που μεταξύ άλλων όμως καταναλώνουν και ένα σωρό άλλα γλυκίσματα και εδέσματα που η φύση προσφέρει στο «πέρασμα» από τον χειμώνα στην άνοιξη, τον θάνατο στην αναγέννηση όπως οι διονυσιακές γιορτές και η επιστροφή της Περσεφόνης από τον Άδη! Παράλληλα όμως με τον αμνό, τα καλλιτσούνια με το τυρί σε διάφορες εκδοχές ανά την Ελλάδα, το αναμμένο κερί με το Άγιο Φως και τον χαιρετισμό “Χριστός Ανέστη, Αληθώς ο Κύριος” υπάρχουν κι άλλα πολλά έθιμα στη χώρα εκτός χριστιανικού πρωτοκόλλου που συμβολίζουν την Ανάσταση.



Περισσότερα: neakriti

About Doriforos news

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου