Συμβάσεις & κανονισμοί «σκλαβιάς» σε Σκλαβενίτη, My Market, Lidl, Praktiker, Jumbo, Attica

Αποκαλύψεις για τις συμβάσεις εργασίας, κανονισμούς εργασίας-σκλαβιάς και τους μισθούς πείνας στο εμπόριο, έκανε ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας, στο πλαίσιο συνέντευξης τύπου που παραχώρησε. 

Ειδικότερα τα μέλη του Συλλόγους καταγγέλλουν τους απαράδεκτους κανονισμούς εργασίας μιας σειρά από μεγάλες αλυσίδες της χώρας όπως τα σούπερ μάρκετ Σκλαβενίτη, My Market, Lidl καθώς και τις επιχειρήσεις Praktiker, Attica, Celestino και Jumbo. 

Ορισμένα από τα ενδεικτικά παραδείγματα που παρουσιάστηκαν από το σωματείο είναι τα ακόλουθα:

— Στην τροποποιητική Σύμβαση στην αλυσίδα «Metro – My Market», ο τόπος εργασίας, η ειδικότητα και τα καθήκοντα, το ωράριο και η άδεια των εργαζομένων μπορούν να μεταβάλλονται με βάση το διευθυντικό δικαίωμα. Το μέρος του μισθού που χορηγείται «εξ ελευθεριότητας» της εταιρείας μπορεί να συμψηφίζεται με οποιαδήποτε μελλοντική αύξηση, ενώ στην περίπτωση που του ανατεθούν καθήκοντα ταμία ο εργαζόμενος «συναινεί ρητώς όπως του παρακρατηθεί από τις μηνιαίες αποδοχές του κάθε πόσο πιθανού ταμειακού ελλείμματος».

— Στα πολυκαταστήματα «Attica» η Σύμβαση προβλέπει «μονομερές δικαίωμα ανάκλησης ή παύσης» κάθε παροχής της εταιρείας, ενώ η εργοδοσία μπορεί να συμψηφίζει ακόμα και το 1/4 του μισθού με ποσό που αντιστοιχεί σε ταμειακά ελλείμματα.

— Στην εταιρεία «Celestino» κατοχυρώνεται το «δικαίωμα» της εργοδοσίας να επιβάλλει εξαήμερη εργασία και διακεκομμένο ωράριο, αλλά και να δανείζει το προσωπικό της σε άλλες επιχειρήσεις.

— Η δυνατότητα της εργοδοσίας να επιβάλλει εξαήμερη εργασία και διακεκομμένο ωράριο προβλέπεται επίσης στα «Praktiker».

— Στα «Lidl» ανακοινώθηκε διεύρυνση του ωραρίου λειτουργίας (από τις 7.45 το πρωί έως τις 9 το βράδυ) και άνοιγμα την Καθαρά Δευτέρα.




Περισσότερα: aftodioikisi

About Doriforos news

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου