Κρήτη | Στόλισαν τον σταυρό με ψημένο ζυμάρι και τον επιτάφιο με τα προικιά τους – Ένα πρωτότυπο έθιμο στα Ανώγεια

Έναν πολύ ιδιαίτερο Σταυρό έκαναν φέτος στην ενορία του Αγίου Γεωργίου στο Μεϊντάνι, καθώς για πρώτη φορά βλέπουμε αυτός να γίνεται με ζυμάρι, όπως στα παραδοσιακά κουλούρια των Ανωγείων.

Οι ξομπλιάστρες της ενορίας, μαζεύτηκαν στον φούρνο του Νταγιαντά στον Αι Γιώργη, μαζί με τους ιδιοκτήτες, την Μελίνα και τον Γιώργη και έφτιαξαν τον ξομπλιαστό Σταυρό. Παράδοση αιώνων στα Ανώγεια τα ξόμπλια με τη ζύμη, που περνάει φέτος και στον Σταυρό. Όλος ο Σταυρός όπως βλέπουμε στη φωτογραφία είναι με ζυμάρι ξομπλιαστό ψημένα στο φούρνο.

Παράλληλα σε μια ιδιαίτερη πρωτοτυπία με πολλούς συμβολισμούς για το παρελθόν, το παρόν και το μέλλον του τόπου, οι γυναίκες της ενορίας του Αγίου Γεωργίου έφεραν στην εκκλησία τα προυκιά τους και με αυτά στόλισαν τον Επιτάφιο. Ιερά κειμήλια για αυτές τις γυναίκες, καθώς είναι τα προυκιά που τους έδωσε η μητέρα τους, όταν έφυγαν από το σπίτι ως νύφες. Ήταν ένα αφιέρωμα και ένα τάμα για όλες αυτές τις γυναίκες, για να στολίσουν φέτος τον Επιτάφιο, κάτι που συμβαίνει για πρώτη φορά γενικότερα.



Περισσότερα: zarpanews

About Doriforos news

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου