Το νέο εμβόλιο της NOVAVAX και όσα γνωρίζουμε γι’ αυτό

Το νέο εμβόλιο NOVAVAX. Καρδιολόγος Νικόλαος Παναγιωτόπουλος

(Το νέο εμβόλιο NOVAVAX) Εδώ και λίγες ημέρες στη χώρα μας διατίθεται ένα καινούριο εμβόλιο έναντι του SARS-Cov-2 το εμβόλιο της Αμερικανικής εταιρείας NOVAVAX με την ονομασία NVX-CoV2373. Το εμβόλιο αυτό έχει προβληθεί ως η απάντηση στους σκεπτικιστές των προηγούμενων εμβολίων και ως η λύση που θα τους επιτρέψει να εμβολιαστούν. Και επειδή είμαι αποδέκτης πολλών ερωτημάτων σχετικά με το εμβόλιο αυτό προτίμησα να γράψω όσα υπάρχουν σχετικά με αυτό ώστε να παραπέμπω τους ερωτώντες στο άρθρο αυτό.

Διαφορές των εμβολίων m-RNA με το νέο εμβόλιο NOVAVAX.

Όπως έχουμε κι εμείς περιγράψει σε προηγούμενα άρθρα μας τα οποία μπορείτε να βρείτε στην ιστοσελίδα μας cardiodoctor.gr στη σχετική στήλη, όσοι προβληματίστηκαν με τα ήδη κυκλοφορούντα εμβόλια το έκαναν για τους εξής λόγους:

1) Η τεχνολογία m-RNA είναι μια νέα τεχνολογία που πρώτη φορά εφαρμόστηκε στο γενικό πληθυσμό στα εμβόλια του κορονοϊού. Η ταχύτητα μάλιστα που αδειοδοτήθηκαν προσωρινά, επέτεινε τις αμφιβολίες πολλών. Σύμφωνα με αυτή την τεχνολογία εισάγεται στον οργανισμό ενωμένο με νανοσωματίδια, το γενετικό υλικό του κορονοϊού το οποίο μπαίνοντας στα κύτταρά μας παράγει την πρωτεΐνη που χρησιμοποιεί ο ιός για να μας προσβάλλει (την πρωτεΐνη-ακίδα). Η παραγόμενη αυτή πρωτεΐνη οδηγεί στη δημιουργία αντισωμάτων και την ευαισθητοποίηση του οργανισμού μας έναντι του SARS-Cov-2 (ανοσοποίηση). Η σύσταση των εμβολίων mRNA είναι λιπιδικά νανοσωματιδία (LNPs) στα οποία έχει εγκλωβισθεί το mRNA.

Η πρωτεΐνη χορηγείται έτοιμη με το νέο εμβόλιο NOVAVAX.

Στην περίπτωση του εμβολίου της NOVAVAX, η διεργασία της παραγωγής της πρωτεΐνης- ακίδας γίνεται στον οργανισμό του σκώρου και έτσι σε εμάς χορηγείται έτοιμη η πρωτεΐνη. Η μορφοποίηση του περιλαμβάνει την πρωτεΐνη ‘ακίδα’ του ιού SARS-CoV-2 και το ανοσοενισχυτικο Matrix-MTM. Το ανοσοενισχυτικό Matrix-MTM είναι κατοχυρωμένο με δίπλωμα ευρεσιτεχνίας στην εταιρεία Novavax και έχει ως δομικό συστατικό το φυσικό προϊόν σαπωνίνη (fraction extract) από το φυτό Quillaja saponaria Molina.

Το NVX-CoV2373 περιέχει ένα ανασυνδιασμένο νανοσωματίδιο (rSARS-CoV-2, ∼27.2 nm) και ένα νανο-ενισχυτικό. Το εμβόλιο της εταιρείας Novovax ακολουθεί διαφορετική λογική στην ανάπτυξη των νανοσωματιδίων με δομή μικκυλίων από ότι των εμβολίων των Pfizer/BioNTech και Moderna (m RNA) και των Astra-Zeneca και Janssen-Cilag (Johnson & Johnson). Οι τελευταίες χρησιμοποιούν αδενοϊούς χωρίς γενετικό υλικό και με βάση την τεχνολογία του ανασυνδυασμένου γενετικού υλικού παράγουν την πρωτεΐνη-ακίδα η οποία δημιουργεί τα εξουδετερωτικά αντισώματα.

Ακολουθεί τη φιλοσοφία των κλασσικών εμβολίων.

Για όσους έχουν ήδη μπερδευτεί ας πούμε απλά ότι το εμβόλιο της NOVAVAX χρησιμοποιεί τη φιλοσοφία εμβολίων που παράγονται από τη δεκαετία του 80 και έχει εμπλουτιστεί με στοιχεία της σύγχρονης τεχνολογίας. Είναι κλασικό και σίγουρα πιο δοκιμασμένο από τα εμβόλια m-RNA που κυκλοφορούν. Η φιλοσοφία του είναι αυτή του αντιγριπικού, του αντιτετανικού και άλλων εμβολίων που κυκλοφορούν χρόνια.

Το εμβόλιο NOVAVAX κυκλοφορεί με προσωρινή άδεια.

2) Επομένως το εμβόλιο της NOVAVAX πήρε τελική άδεια;. ΌΧΙ. Πήρεπροσωρινή άδεια γιατί μπορεί η φιλοσοφία παρασκευής του να είναι παραδοσιακή όμως το τελικό αποτέλεσμα είναι ιδιαίτερο. Η πρωτεΐνη – ακίδα είναι σήμα κατατεθέν του κορονοϊού και μπορεί να παρουσιάσει παρενέργειες.  θα μπορούσε π.χ. να παρουσιάσει θρομβώσεις ή περικαρδίτιδα όπως και τα m=RNA.  Γιατί οι άμεσες επιπλοκές δεν ξέρουμε αν οφείλονται στη ίδια την πρωτεΐνη του ιού.  Αυτές θα τις δούμε και θα τις καταγράψουμε σύντομα. Το εμβόλιο ήδη κυκλοφορεί σε άλλες χώρες όπως οι ΗΠΑ, ο Καναδάς, το Ηνωμένο Βασίλειο με θετική εμπειρία. Η τελική αποτίμηση όμως θα γίνει σύντομα σε σχέση με τις άμεσες παρενέργειες. Μελλοντικές  λόγω του τρόπου παρασκευής δεν αναμένονται. Χρειάζεται πάντως χρόνος.

Εμβόλια και χρήση εμβρυϊκών κυττάρων.

3) Κάποιοι απέφυγαν τα εμβόλια που ήδη κυκλοφορούν επειδή για την Παρασκευή τους χρησιμοποιήθηκαν εμβρυϊκά κύτταρα από εκτρώσεις όπως αναφέραμε αναλυτικά σε προηγούμενα άρθρα μας. Η ανακοίνωση του  Ευρωπαϊκού ινστιτούτου βιοηθικής ανέφερε την εταιρεία Novavax ανάμεσα σε αυτές που στο τελευταίο στάδιο πειραματίστηκαν σε ανθρώπινα έμβρυα εκτρώσεων. Από ενδελεχή αναζήτηση σε πολλά άρθρα που κυκλοφόρησαν γιατί θεωρώ το ζήτημα μείζον διεπίστωσα τα εξής:

Εκπρόσωπος της κατασκευάστριας εταιρίας ανέφερε ότι δεν έχουν χρησιμοποιηθεί κύτταρα ΗΕΚ293 με το νέο εμβόλιο NOVAVAX.

α) «Καμία ανθρώπινη κυτταρική σειρά ή ιστός που προέρχεται από έμβρυο, συμπεριλαμβανομένων των κυττάρων HEK293, δεν χρησιμοποιούνται στην ανάπτυξη, κατασκευή ή παραγωγή του υποψηφίου εμβολίου Novavax COVID-19, NVX-CoV2373», είπε εκπρόσωπος της Novavax στο Religion News Service μέσω email.

Δήλωση ακτιβίστριας.

β) Η Άμπι Τζόνσον, μια εξέχουσα ακτιβίστρια κατά των αμβλώσεων που έχει επανειλημμένα καταδικάσει πολλά εμβόλια για τον COVID-19 λόγω της σύνδεσής τους με εμβρυϊκές κυτταρικές σειρές, γιόρτασε την προσέγγιση της Novavax.«Καταλαβαίνω ότι το (Novavax) έχει χρησιμοποιηθεί με επιτυχία σε πολλές χώρες με υψηλό ποσοστό αποτελεσματικότητας», είπε σε δήλωσή της στο RNS. «Καταλαβαίνω επίσης ότι δεν υπάρχουν ηθικές ανησυχίες σχετικά με το Novavax, το οποίο είναι αισιόδοξο για τους λάτρεις της ζωής που έχουν αποφύγει το εμβόλιο λόγω αυτών των αντιρρήσεων».

Και άλλες δηλώσεις.

γ) Ωστόσο, η απόσταση του Novavax από τις κυτταρικές σειρές μπορεί να μην είναι αρκετή για κάποιους. Ερωτηθείσα για το εμβόλιο του Novavax, η Σάρα Κουάλε, πρόεδρος του ινστιτούτου ενάντια στις αμβλώσεις Personhood Alliance Education, επεσήμανε μια επιστημονική μελέτη του εμβολίου του Novavax που αναφερόταν στη χρήση κυττάρων HEK-293.

«Η επίσημη θέση της Personhood Alliance σχετικά με την ηθική των εμβολίων βεβαιώνει ότι η χρήση εκτρωθέντων εμβρυϊκών κυτταρικών γραμμών σε οποιοδήποτε σημείο της δημιουργίας εμβολίου είναι ηθικά απαράδεκτη», δήλωσε η Quale μέσω email. «Όλα τα επί του παρόντος διαθέσιμα εμβόλια SARS-CoV-2 στις ΗΠΑ (εννοεί και το Novavax) χρησιμοποίησαν εμβρυϊκές κυτταρικές σειρές που είχαν αποβληθεί σε κάποιο σημείο του σχεδιασμού, της παραγωγής ή/και των διαδικασιών δοκιμών».



Περισσότερα: cardiodoctor

About Doriforos news

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου