Ζωή Λιαντράκη: "Σαν τραγούδι της ψυχής" - Αποκλειστική συνέντευξη στον Δορυφόρο

Η Ζωή Λιαντράκη γεννήθηκε και μεγάλωσε στο Ηράκλειο Κρήτης. Σπούδασε Γεωπόνος αποφοιτώντας πρώτη από την σχολή της και εργάζεται ως ερμηνεύτρια εκπαιδευτικών προγραμμάτων στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Κρήτης. 

Από πολύ μικρή μπήκε στη ζωή της η μουσική και το τραγούδι, στην αρχή ως μέλος χορωδιών στο σχολείο και στο ωδείο και αργότερα και ως σολίστα. 

Από το 2013 ασχολείται πλέων επαγγελματικά με το τραγούδι κάνοντας εμφανίσεις σε διάφορα μαγαζιά και μουσικές σκηνές της πόλης της. Το 2018 είχε συμμετάσχει με το συγκρότημα Διαπασών, των οποίων υπήρξε τραγουδίστρια, στο ντοκιμαντέρ «Η γη της πονεμένης Παναγιάς» της Ελένης Βλάσση, το οποίο βραβεύτηκε ως πρώτο στο Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Ιεράπετρας. 

Τον Ιούνιο του 2019 κυκλοφόρησε το πρώτο της digital CD single με τίτλο «Στα μονοπάτια της ζωής» το οποίο περιελάμβανε τρία τραγούδια σε στίχους του Νίκου Παλλάδιου και μουσική του Θάνου Μπένου και του Γιώργου Μπακαλίδη. 

Τον Φεβρουάριο του 2020 ήταν η αρχή της συνεργασίας της με την συνθέτηδα Κωνσταντία Κατσιάμπα με το τραγούδι «Το δάκρυ της βροχής» σε στίχους Γιώτας Γερογιώργη, το καλοκαίρι του ίδιου έτους κυκλοφόρησε το τραγούδι «Έχασα τις λέξεις» σε ποίηση Γιώτας Γερογιώργη και μουσική της Κωνσταντίας Κατσιάμπα και ένα χρόνο μετά τον Φεβρούάριο του 2021 το «Όπου θέλει ας βγει» σε σύνθεση και πάλι της μοναδικής Κωνσταντίας Κατσιάμπα ενώ τους στίχους υπογράφει η καταξιωμένη Ντέπη Χατζηκαμπάνη.

Σήμερα επανέρχεται για να μας παρουσιάσει το νέο της τραγούδι με τίτλο «Σαν τραγούδι της ψυχής» σε ποίηση Γιώτας Γερογιώργη και μουσική της Κωνσταντίας Κατσιάμπα, το οποίο περιλαμβάνεται στο ομότιτλο digital CD single που περιέχει και τα τρία παλαιότερά της κομμάτια. Κυκλοφορεί ψηφιακά από την Real music και είναι διαθέσιμο σε όλες τις ψηφιακές πλατφόρμες. 


Ζωή πες μας από πότε θυμάσαι τον εαυτό σου να αγαπάει την μουσική; Τι ήταν αυτό που σε παρακίνησε;

Από τότε που μπορώ να έχω αναμνήσεις παιδικές, θυμάμαι να αγαπώ τη μουσική, να θέλω συνέχεια να ακούω και να τραγουδάω, αλλά και να επιθυμώ μεγαλώνοντας να ακολουθήσω αυτό το δρόμο. Γεννήθηκα σε μία οικογένεια, που παρόλο που δεν υπήρχαν ποτέ επαγγελματίες μουσική, ήταν λάτρεις της, καθώς μεγάλωσα σε ένα σπίτι που η μουσική ήταν αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητας μας. Δεν ήταν καθόλου δύσκολο λοιπόν για μένα να αγαπήσω από πολύ μικρή ηλικία τη μουσική και να γίνει και δικό μου αναπόσπαστο κομμάτι. 

Αν και σπούδασες γεωπόνος, πως κατέληξες να ασχολείσαι με την μουσική;

Το ένα δεν αναιρεί το άλλο, καθώς παράλληλα με την ιδιότητα της ερμηνεύτριας ασκώ και την ιδιότητα της γεωπόνου. Εργάζομαι ως ερμηνεύτρια εκπαιδευτικών προγραμμάτων στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Κρήτης, όπου με την εκπαιδευτική ομάδα του Μουσείου σχεδιάζουμε και υλοποιούμε εκπαιδευτικά προγράμματα σε μικρά και μεγαλύτερα παιδιά. Έχω την τύχη λοιπόν να ασκώ την επιστήμη μου με ένα ιδιαιτέρως δημιουργικό τρόπο. 
Πέραν της εκπαιδευτικής δράσης, ως γεωπόνος, ένα ακόμα κομμάτι της επιστήμης αυτής με μάγεψε και με τράβηξε και αυτή είναι η διαδικασία της ταρίχευσης εντόμων και άλλων ανθρώπων. Μία διαδικασία που χρειάζεται πολλή υπομονή αλλά και δημιουργικότητα. 
Το να ασχοληθώ με τη μουσική και την ερμηνεία για μένα ήταν μονόδρομος, καθώς είναι τρόπος ζωής και τρόπος ύπαρξης. Η επιστήμη μου όμως μπορεί να γεμίζει και να συμπληρώνει όμορφα της ζωής μου, χωρίς να χάνω την μαγεία την μουσικής και για το λόγο αυτό αισθάνομαι πραγματικά ευλογημένη.


Με τρεις λέξεις πως θα χαρακτήριζες τον εαυτό σου;

Αν και είναι αληθινά δύσκολο να κρίνεις τον ίδιο σου τον εαυτό, νομίζω ότι οι τρεις λέξεις που με χαρακτηρίζουν ιδιαιτέρως είναι:
Πείσμα… Πάθος… Όνειρα…

Ένα θετικό στοιχείο του χαρακτήρα σου και ένα αρνητικό;

Θεωρώ πως ένα από τα θετικά στοιχεία του χαρακτήρα μου είναι το γεγονός ότι είμαι ιδιαιτέρως οργανωτική, μεθοδική και προσηλωμένη στο στόχο μου. Δουλεύω πάντα σκληρά μέχρι να τον κατακτήσω και δεν τα παρατάω εύκολα.
Ένα αρνητικό μου, είναι το γεγονός πως είμαι τελειομανής και εξαιρετικά απαιτητική πρώτα από τον εαυτό μου και μετά τους γύρο μου.

Το 2018 συμμετείχες στο group "Διαπασων". Λίγα λόγια για αυτή την εμπειρία; Πως είναι να δουλεύεις με πολλά άτομα μαζί;

Το μουσικό συγκρότημα "Διαπασών" δημιουργήθηκε το 2013 από πέντε ανθρώπους που αγαπούν τη μουσική και την παράδοση. Με το Μανώλη Παπαδάκη στην κιθάρα και στο τραγούδι, τον Στέλιο Λιβιέρη στο μπουζούκι και στο τραγούδι, τον Κυριάκο Παπαδάκη στα κρουστά, τον Κώστα Μπαλαμούτσο στο ακορντεόν και τραγούδι και με εμένα στο τραγούδι... Οι δρόμοι μας ενώθηκαν πριν από πολλά χρόνια καθώς όλοι μας υπήρξαμε μέλη στην Μικρασιατική χορωδία της Νέας Αλικαρνασσού "Αρτεμισία". Το 2018 ήταν μία πολύ όμορφη και ξεχωριστή στιγμή για μας αφού ως συγκρότημα συμμετείχαμε στο βραβευμένο ντοκιμαντέρ "H γη της πονεμένης Παναγιάς" που σκηνοθέτησε η Ελένη Βλάσση. 
Η εμπειρία της συμμετοχής μου στους "Διαπασών" ήταν μια ξεχωριστή και όμορφη στιγμή στην μουσική με πορεία καθώς συνεργάστηκα με ανθρώπους που αγαπώ και εκτιμώ!


Αγαπημένοι καλλιτέχνες;

Αγαπημένοι καλλιτέχνες και μουσικές μου επιρροές είναι πολλές και από πολλά και διαφορετικά είδη της μουσικής. Υπάρχουν πολλοί καλλιτέχνες που αγαπώ, θαυμάζω αλλά και μελετώ, από όλο το μουσικό φάσμα όπως είναι η Χάρις Αλεξίου, η Γλυκερία, η Ρόζα Εσκενάζυ, η Μαρίκα Νίνου, η Τζένη Βάνου, η Celine Dion, η Lara Fabian αλλά η καλλιτέχνιδα αυτή που με έκανε για πρώτη φορά να σκεφτώ ότι θέλω να ακολουθήσω το δρόμο της ερμηνείας δεν είναι άλλη από τη Μαρινέλλα…

Τα τελευταία χρόνια βλέπουμε πολλά μουσικά talent show από τα οποία βγαίνουν πολλοί νέοι καλλιτέχνες. Ποιά είναι η άποψή σου; Θα συμμετείχες; 

Η τηλεόραση είναι ένα μέσο πολύ δημοφιλές που μπορεί να δώσει μεγάλη αναγνωρισιμότητα. Πολλοί νέοι τραγουδιστές σκέφτονται ότι μέσα από αυτόν τον δρόμο θα μπορέσουν εύκολα και γρήγορα να προβάλουν το ταλέντο τους και τη δουλειά τους. Όμως αυτό δεν αρκεί. Όταν το show τελειώσει και οι κάμερες κλείσουν, τότε πρέπει να αποδείξεις ποιος πραγματικά είσαι, για να μπορέσεις να κατακτήσεις το όνειρό σου.

Έχει υπάρξει κάτι από την μέχρι τώρα πορεία σου που θα το άλλαζες αν γύρναγες τον χρόνο πίσω;

Δεν θα άλλαζα τίποτα γυρνώντας το χρόνο πίσω… ότι έχει συμβεί και ότι έχω κάνει έχουν φτιάξει και έχουν χτίσει το σήμερα… ένα σήμερα που αγαπώ και τιμώ… γιατί μέσα του έχει τα λάθη μου και τα σωστά μου… Για αυτό δεν θα άλλαζα τίποτα.


Η πανδημία που έχει πλήξει όλο τον κόσμο τα τελευταία χρόνια δεν έχει αφήσει ανεπηρέαστο κανέναν. Πόσο θεωρείς ότι σε επηρέασε εσένα;

Ο εγκλεισμός και η περίοδος της πανδημίας είναι μία περίεργη αλλά και δύσκολη κατάσταση με αρνητικές αλλά και με θετικές συνέπειες, στη ζωή, στον χαρακτήρα και στην ιδιοσυγκρασία του κάθε ανθρώπου. Μέσα από τον εγκλεισμό μπαίνεις σε μία διαδικασία αυτοπραγμάτωσης, καθώς έχεις περισσότερο χρόνο με τον εαυτό σου, αλλά ταυτόχρονα γίνεται και πιο ξεκάθαρο πως τα μικρά πράγματα στη ζωή είναι τελικά τα πιο σπουδαία και τα πιο σημαντικά. 
Η πανδημία δεν άφησε ανεπηρέαστο κανέναν... έχει αλλάξει την καθημερινότητά μας, έχει αλλάξει τη ζωή μας... Προσπαθώ να βλέπω και να κρατώ τα θετικά του εγκλεισμού και να βελτιώνομαι μέσα από αυτό. 
Για μένα όμως η περίοδος αυτή ήταν και μία περίοδος άκρως δημιουργική. Καθώς και τα τέσσερα τραγούδια που περιλαμβάνονται σήμερα στο άλμπουμ μας, γεννήθηκαν και δημιουργήθηκαν τα τελευταία δυο αυτά δύσκολα χρόνια.
Συμπεραίνουμε λοιπόν πως ακόμα και σε δύσκολες συνθήκες μπορούν να γίνουν όμορφα πράγματα. 

"Σαν τραγούδι της ψυχής" τιτλοφορείται η νέα σου δουλειά. Λίγα λόγια;

Λίγο καιρό έχει που κυκλοφόρησε το νέο μας τραγούδι με τίτλο "Σαν τραγούδι της ψυχής" σε μουσική της υπεροχής Κωνσταντίας Κατσιάμπα και σε ποίηση της εξαιρετικής Γιώτας Γερογιώργη. Ένα τραγούδι με άρωμα Κρήτης καθώς το κύριο όργανο της ενορχήστρωσης είναι η Κρητική λύρα. Ο Ιάκωβος Πατεράκης είναι εκείνος ο Κρητικός καλλιτέχνης που με τις μαγικές του δοξαριές μας ταξιδεύει. Το "Σαν τραγούδι της ψυχής" έχει λυρισμό αλλά και έντονο το στοιχείο του πάθους. Μιλά για την απουσία αγαπημένων προσώπων. Όταν σου λείπει ένας άνθρωπος που αγαπάς, λείπει ένα κομμάτι του εαυτού σου. Κι αυτό το κομμάτι δεν θα το αντικαταστήσει ποτέ κανένας από τους ανθρώπους που θα συναντήσεις στο υπόλοιπο της ζωής σου γιατί αυτό το πρόσωπο είναι εκείνο που συνέθεσε αυτό που είσαι σήμερα. Για τον λόγο αυτό το " Σαν τραγούδι της ψυχής " είναι για μένα ο προσωπικός μου φόρος τιμής στη δική μου μεγάλη απώλεια... στον μπαμπά μου...
Περιλαμβάνεται στο ομώνυμο digital CD single που περιέχει και τρία παλαιότερά κομμάτια μας σε μουσική της Κωνσταντίας Κατσιάμπα και στίχους Γιώτας Γερογιώργη, Ντέπης Χατζηκαμπάνη και κυκλοφορήσει από την Real music.


Ποια συμβουλή θα έδινες σε ένα νέο παιδί που ξεκινάει τώρα να ασχολείται με την μουσική;

Πιστεύω πως όταν κάποιος θέλει κάτι πολύ, έχει ταλέντο και πολλή όρεξη για δουλειά δεν υπάρχει περίπτωση να μην τα καταφέρει. Εκτιμώ ιδιαίτερα τους νέους καλλιτέχνες που έχουν καταφέρει να φέρουν τον δικό τους ήχο και στίγμα παρόλο που τώρα ξεκινάνε τη δισκογραφία τους. Ο καλύτερος τρόπος για να προχωρήσουν είναι να έχουν ξεκάθαρο στο μυαλό τους το γιατί κάνουν αυτό που κάνουν και το πού θέλουν να φτάσουν. 
Χρειάζονται πολλές θυσίες, έξοδα και το πιο σημαντικό να προστατεύουν την καλλιτεχνική τους ταυτότητα. Φυσικά να επικοινωνούν τη δουλειά τους μέσω του internet αλλά κι από ζωντανές εμφανίσεις γιατί είναι ο καλύτερος τρόπος να κερδίσουν ανθρώπους που τους ακολουθούν. Χρειάζεται λοιπόν συνεχή προσπάθεια, αλλά αν αυτό που κάνουν βγαίνει από την καρδιά και την ψυχή τους σίγουρα θα συγκινήσει και τους άλλους κατά τον ίδιο τρόπο.

Που σε συναντάμε σήμερα;

Δυστυχώς για ακόμα μία φορά διανύουμε μία περίοδο απαγόρευσης της μουσικής, που εύχομαι γρήγορα να αρθεί και να επιστρέψουμε με ασφάλεια στις εμφανίσεις μας. Πριν την έναρξη αυτής της περιόδου, με τη μουσική μου παρέα βρισκόμασταν σε ένα όμορφο και ζεστό χώρο τη «Μικρή Βουλή» πού βρίσκεται στο Ηράκλειο Κρήτης και κάθε Παρασκευή και Σάββατο μοιραζόμασταν όμορφα μουσικά ταξίδια με τους θαμώνες.

Ποια είναι τα επόμενα επαγγελματικά σου σχέδια;

Πρόσφατα κυκλοφόρησε το νέο μας άλμπουμ με τίτλο «Σαν τραγούδι της ψυχής» και στα άμεσα σχέδιά μας είναι να μπορέσουμε να ταξιδέψουμε τη δουλειά μας σε όλη την Ελλάδα μέσα από live εμφανίσεις.

Οι δικές σου ευχές για το νέο έτος

Εύχομαι το νέο έτος να μας φέρει ότι μας στέρησαν τα δύο προηγούμενα… υγεία, ευτυχία, ασφάλεια και ελευθερία. Να είναι ένα έτος γεμάτο με όμορφες στιγμές δημιουργικότητα και αγάπη.

Ζωή σε ευχαριστούμε πολύ για την παραχώρηση της συνέντευξης και σου ευχόμαστε τα καλύτερα από καρδιάς.

About Doriforos news

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου