Moody’s: Το υπερόπλο των ελληνικών νοικοκυριών που θα εκτοξεύσει την ανάπτυξη

Τα νοικοκυριά παγκοσμίως έχουν συσσωρεύσει βουνό έξτρα  αποταμιεύσεων το οποίο τόσο φέτος όσο και το 2022 είναι πιθανό να οδηγήσει σε καταναλωτική … φρενίτιδα, εκτοξεύοντας το ΑΕΠ και ενισχύοντας έτσι το ριμπάουντ των οικονομιών από το σοκ της πανδημίας. Σύμφωνα με την Moody’s η έξτρα εξοικονόμηση διεθνώς φτάνει το 6,5% του παγκοσμίου ΑΕΠ, με τα υψηλοτέρα ποσοστά να εντοπίζονται σε ΗΠΑ και Ηνωμένο Βασίλειο. Ισχυρό ωστόσο είναι και το "όπλο" της Ελλάδας το οποίο διαμορφώνεται στο 3% του ελληνικού ΑΕΠ ή στα περίπου 5 δισ. ευρώ. 

Οι έξτρα αποταμιεύσεις είναι η επιπλέον εξοικονόμηση που έχουν κάνει τα νοικοκυριά εν μέσω της πανδημίας, έχοντας μειώσει τις δαπάνες τους ενώ κάποια επωφελήθηκαν από τα έκτακτα κυβερνητικά μέτρα στήριξης. Αυτή η επιπλέον εξοικονόμηση είναι πρόσθετη σε αυτά που θα είχαν εξοικονομήσει τα νοικοκυριά εάν δεν είχε συμβεί η πανδημία και η συμπεριφορά αποταμίευσής τους ήταν η ίδια με το 2019, πριν από την πανδημία.

Πολλά πιο "εύπορα" νοικοκυριά σε όλο τον κόσμο έχουν "προστατεύσει" την οικονομική τους κατάσταση από το ξέσπασμα της COVID, κτίζοντας έτσι την εκτόξευση της ζήτησης που θα έλθει, και τις αποταμιεύσεις τους. Σύμφωνα με τα στοιχεία έως το πρώτο τρίμηνο του 2021, η Moody’s εκτιμά ότι οι επιπλέον  αποταμιεύσεις σε ολόκληρο τον κόσμο αγγίζουν το 6,5% του παγκόσμιου ΑΕΠ ή τα 5,4 τρισ. δολάρια και το 8,4% του διαθέσιμου εισοδήματος.



Περισσότερα: capital

About George Tservakis

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου