Opinions: Βία σωματική η λεκτική - υπάρχει διαφορά;


Γράφει ο Γ.Τ

Θέμα των ημερών είναι πλέων η βία στον εργασιακό χώρο οποιασδήποτε μορφής. Δεκάδες καταγγελίες γίνονται καθημερινά για πρόσωπα που δεν το φανταζόμασταν ποτέ. 

Υπάρχει τελικά κάποια διαφορά στα είδη της βίας; Καταρχήν ξεκαθαρίζω πως για την προσβολή γενετήσιας αξιοπρέπειας δεν τίθεται λόγος. Πρέπει να γίνετε καταγγελία κατευθείαν ώστε να προλαβαίνουν οι αρχές και να σταματούν αυτά τα περιστατικά.

Σωματική η λεκτική βία, είναι θέμα με πολλές διαστάσεις καθώς για τον κάθε άνθρωπο μπορεί να σημαίνει κάτι διαφορετικό. Έχω κάποιες εμπειρίες και εγώ σαν εργαζόμενος σε διάφορες δουλειές χρόνια τώρα, θυμάμαι παράδειγμα σε μια από τις δουλειές μου να φεύγω τρεμάμενος σε σημείο να με παίρνουν τα κλάματα από το στρες. Θα μου πείτε τι έκανα για αυτό, έκατσα και το σκέφτηκα και συνειδητοποίησα ότι δεν μου είναι κάτι αυτός ο άνθρωπος, είναι απλά η δουλειά μου, την κάνω και φεύγω. Όπως και σε μια άλλη περίπτωση που υπήρξε μιας μορφής χειροδικία.
Βοηθάει πολύ να έχεις συνάδελφους σε κάθε περίπτωση που σε βοηθούν και σε στηρίζουν όποτε χρειαστεί και πολλές φορές είναι και αυτοί που σου δίνουν δύναμη να ξεπερνάς τις δυσκολίες.

Και στις δύο αυτές περιπτώσεις απλά δεν έδωσα σημασία και αξία και έτσι παρήλθαν χωρίς να μου έχουν αφήσει κατάλοιπα. Τι θέλω να πω με όλο αυτό. Δεν πρέπει να αφήνουμε τον φόβο και το στρες να μας νικάει. Δεν χρειάζεται να μας πιάνει πανικός και να παρετούμαστε. Κάθε δουλειά έχει το δικό της στρές και την δική της δυσκολία. Παρετούμαστε μόνο όταν ξεπερνιούνται τα όρια πάνω από το επιτρεπτό σε σημείο να θίγουν σε μεγάλο βαθμό την αξιοπρέπειά μας, η αν κινδυνέψει η σωματική μας ακεραιότητα. 

Εν κατακλείδι: Πρέπει να καταλάβουμε ότι όταν δουλεύουμε για άλλους σε πολλές περιπτώσεις θα υπάρχει στρές πίεση και νεύρα. Φεύγοντας από την δουλειά τα αφήνουμε όλα πίσω και δεν τρέχει τίποτα. 

Άποψή μου λοιπών είναι ότι ναι υπάρχει διαφορά. Λεκτικά πάνω στην πίεση ο εργοδότης θα πει ότι θέλει, υπάρχει πίεση και πολλά νεύρα παρόλα αυτά επιλέγω να μην επηρεαστώ γιατί είναι απλά η δουλειά. Αν ωστόσο νιώσω αδύναμος στο να ανταπεξέλθω στην δουλειά τότε ναι θα φύγω.

Σωματικά είναι στην δική μου ευθύνη το πως θα αντιδράσω. αν είναι κάτι της στιγμής και πάνω στην πίεση της δουλειάς δεν θα δώσω ιδιαίτερο βάρος. αν όμως κινδυνέψει η σωματική μου ακεραιότητα τότε θα αντιδράσω.

Αν τώρα φτάσουμε σε σεξουαλική παρενόχληση τότε θα το καταγγείλω αμέσως. 
Οπότε είμαστε υπεύθυνοι για τον εαυτό μας και πρέπει να αντιδρούμε άμεσα σε ακραίες συμπεριφορές και ανάλογα την περίπτωση.

About George Tservakis

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου