Η εκδίκηση του Μοράλες - Σάρωσε το κόμμα του με τον ίδιο στην εξορία

Την επιστροφή του στη Βολιβία προανήγγειλε ο πρώην πρόεδρος της χώρας, Έβο Μοράλες, μετά τη σαρωτική νίκη του κόμματός του, Κίνημα προς τον Σοσιαλισμό (MAS), στις εκλογές της Κυριακής. Ο σοσιαλιστής Λουίς Άρτσε, πρώην υπουργός του Μοράλες που μετά το πραξικόπημα που οδήγησε στην ανατροπή του ζει εξόριστος στην Αργεντινή, συγκεντρώνει πάνω από 52% των ψήφων και εκλέγεται πανηγυρικά από τον πρώτο γύρο.

Αν και τα επίσημα αποτελέσματα δεν ανακοινώθηκαν ακόμη, ο βασικός αντίπαλος του Άρτσε, Κάρλος Μέσα, ο οποίος διετέλεσε πρόεδρος την περίοδο 2003-2005, αναγνώρισε την ήττα του. Ο ίδιος έκανε λόγο για «μεγάλη» νίκη του Άρτσε, του πρώην υπουργού Οικονομίας των κυβερνήσεων του Έβο Μοράλες, ο οποίος θεωρείται αρχιτέκτονας του βολιβιανού “οικονομικού θαύματος”.

Ο Μέσα ήταν υποψήφιος και στις εκλογές του 2019, το αποτέλεσμα των οποίων αμφισβήτησε, κατηγορώντας τον τότε πρόεδρο Μοράλες για νοθεία και ζητώντας επίμονα την διεξαγωγή δεύτερου γύρου. Έναν δεύτερο γύρο, στον οποίο δεν κατάφερε να περάσει ούτε τώρα, συγκεντρώνοντας μόλις το 31,5% των ψήφων, παρότι τουλάχιστον άλλοι δύο υποψήφιοι παραιτήθηκαν υπέρ του.



Περισσότερα: slpress

About George Tservakis

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου