Σεισμός Σάμος: Τις πληγές τους μετρούν οι κάτοικοι - Ανάγκη άμεσης καταγραφής, αποκατάστασης των ζημιών και πρόληψης

Μία δύσκολη μέρα ξημέρωσε σήμερα στη Σάμο έπειτα από τον φονικό σεισμό των 6,7 Ρίχτερ που χτύπησε χθες το μεσημέρι το νησί. Η Σάμος μετρά τις πληγές της και θρηνεί από χθες τα δύο παιδιά εκείνα που καταπλακώθηκαν από τις πέτρες και τα χαλάσματα, ενώ συνεχίζεται η μετασεισμική ακολουθία. Το ζήτημα ωστόσο που αναδεικνύεται είναι η ανάγκη άμεσης καταγραφής, αποκατάστασης, ελέγχων και πρόληψης με τα απαραίτητα έργα αντισεισμικής θωράκισης και προστασίας στο νησί.

Στο Βαθύ της Σάμου οι καταστροφές και οι ζημιές είναι εμφανείς. Ό,τι παλιό πετρόχτιστο κτίριο υπήρχε έχει υποστεί από μικρές φθορές μέχρι και ολική καταστροφή. Κατά μήκος του λιμανιού οι ιδιοκτήτες των καταστημάτων προσπαθούν να μαζέψουν τα νερά που δημιούργησαν τα παλιρροϊκά κύματα (τρία μικρά "τσουνάμι") που ακολούθησαν μετά την μεγάλη σεισμική δόνηση. Πέτρες, νερά, φθορές, χώματα είναι τα στοιχεία εκείνα που συνθέτουν το σκηνικό γύρω από το Βαθύ της Σάμου.

Στα στενά διακρίνονται τα χαλάσματα και τις ταινίες σήμανσης που έχουν τοποθετηθεί για να μην περάσει ο κόσμος από  αυτά. Στο δρόμο από το αεροδρόμιο, έξω από το Πυθαγόρειο, μέχρι το Βαθύ μπορεί να διακρίνει κανείς τις πέτρες που έχουν πέσει και τις πινακίδες που έχουν ξηλωθεί από το δρόμο.



Περισσότερα: 902.gr


About George Tservakis

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου