Κράμπες στο κολύμπι: τί τις προκαλεί και πως αντιμετωπίζονται

Οι κράμπες στα πόδια και ειδικά όταν κολυμπάμε τους καλοκαιρινούς μήνες είναι ένα ιδιαίτερα συχνό και ενοχλητικό φαινόμενο.

Τρείς είναι οι βασικοί παράγοντες που οδηγούν στην εμφάνιση κράμπας: η έντονη εφίδρωση, η έντονη άσκηση και η έντονη ζέστη. Στην ουσία η ζέστη του καλοκαιριού είναι αυτή που προκαλεί και την έντονη εφίδρωση, αλλά και την  απώλεια υγρών, ασβεστίου και καλίου και παράλληλα έχει σαν αποτέλεσμα την μη ομαλή κυκλοφορία του αίματος, η οποία με την σειρά της οδηγεί σε κράμπες. Οι κράμπες συμβαίνουν ξαφνικά και, εκτός από τον έντονο πόνο που προκαλούν, δεν επιτρέπουν στους μύες, που έχουν προσβληθεί να λειτουργήσουν κανονικά.

Τι κάνω αν με πιάσει κράμπα στη θάλασσα;

-Αρχικά θα πρέπει να κρατήσετε την ψυχραιμία σας, οι κράμπες είναι ένα «αθώο» συμπτωμα, όσο επώδυνες και αν είναι.

-Γυρίστε ανάσκελα και προσπαθήστε με τα δάχτυλα του χαλαρού σας ποδιού να τεντώσετε το πόδι που έχει πάθει την κράμπα, πιέζοντάς το στην περιοχή των δαχτύλων.

-Αν δεν τα καταφέρετε, κολυμπήστε αργά προς την ακτή, σε ύπτιο στυλ.

-Όταν βγείτε στην παραλία, είτε μόνοι σας είτε με τη βοήθεια κάποιου άλλου, κάντε διατάσεις στο σημείο της κράμπας ή ελαφρύ μασάζ.

-Πιείτε πολύ νερό για να ενυδατώσετε τον οργανισμό σας.

-Στη συνέχεια κάντε ένα ζεστό μπάνιο για να ανακουφίσετε το σημείο από τον πόνο.

Οι κράμπες δεν χρήζουν άμεσης ιατρικής παρακολούθησης αν όμως επιμένουν για μεγάλο διάστημα, πρέπει να συμβουλευτείτε γιατρό.Πηγή: mag.sigmalive

About George Tservakis

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου