Ένα από τα "νεότερα" έθιμα της Πρωτοχρονιάς είναι η κατανάλωση μπουγάτσας την Πρωτοχρονιά.
Τόνοι μπουγάτσας με τυρί, αλλά κυρίως με κρέμα πωλούνται με την έλευση κάθε νέου έτους από μπουγατσατζίδικα και ζαχαροπλαστεία, τα οποία όλα... διανυκτερεύουν!
Το ενδιαφέρον με το συγκεκριμένο έθιμο είναι πως δεν τηρείται σ' όλες τις περιοχές της Ελλάδας. Υπάρχουν μέρη στα οποία δεν το έχουν καν ακούσει. Αντίθετα στο Ηράκλειο, το έθιμο τηρείται με ευλάβεια. Σύμφωνα με μαρτυρίες παλιών Ηρακλειωτών, εκείνοι που "επέβαλαν" την κατανάλωση μπουγάτσας την Πρωτοχρονιά ήταν οι Μικρασιάτες.
Όπως και οι Αρμένιοι, έτσι και οι ίδιοι πίστευαν πως η γλυκύτητά της θα φέρει ένα γλυκό νέο χρόνο. Η μπουγάτσα στην Κρήτη ήρθε το 1922, μαζί με τους πρόσφυγες από τη Μικρά Ασία. Εκείνοι άνοιξαν τα πρώτα μαγαζιά, ενώ άλλοι την παρασκεύαζαν στα σπίτια τους και την πωλούσαν με το κομμάτι στο δρόμο προκειμένου να μπορέσουν να αποκτήσουν ένα εισόδημα για να ξανασταθούν στα πόδια τους.
Για το πώς ξεκίνησε το έθιμο της μπουγάτσας στην πόλη υπάρχουν πολλές εκδοχές. Σύμφωνα με την επικρατέστερη όμως, οι νικητές μετά την χαρτοπαιξία στις λέσχες στο κέντρο της πόλης, κερνούσαν μπουγάτσα τους χαμένους, και οι δεύτεροι αγόραζαν μερικά κομμάτια για το σπίτι και για να μη γυρίσουν με άδεια χέρια, αλλά και για να αποφεύγουν τη γκρίνια.
Η παράδοση πέρασε από τα σπίτια των αστών, σε όλα τα σπίτια, εξελίχθηκε στο πέρασμα των χρόνων και πήρε τη μορφή που έχει σήμερα.
Πηγή: maleviziotis.www.voltarakia.gr, ekriti.gr
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου