Νέο αεροδρόμιο Κωνσταντινούπολης - Έκοψε την κορδέλα σήμερα ο Ερντογάν


Η επιλογή της ημέρας των εγκαινίων του νέου αεροδρομίου δεν είναι καθόλου τυχαία. Ο Ταγίπ Ερντογάν αποφάσισε να παρουσιάσει το νέο αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης ανήμερα της 95ης επετείου από την ίδρυση της Τουρκικής Δημοκρατίας, που γιορτάζεται μεγαλειωδώς σε όλη τη χώρα, με τον Κεμάλ Ατατούρκ να «ζωντανεύει».

Η Συνθήκη της Λωζάννης της 24ης Ιουλίου 1923 οδήγησε στη διεθνή αναγνώριση της κυριαρχίας της νεοϊδρυθείσας Δημοκρατίας της Τουρκίας, ως κράτους-συνέχειας της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Η δημοκρατία ανακηρύχθηκε επίσημα στις 29 Οκτωβρίου στην Άγκυρα, τη νέα πρωτεύουσα της χώρας. Ο Μουσταφά Κεμάλ έγινε ο πρώτος Πρόεδρος της Δημοκρατίας και στη συνέχεια εισήγαγε πολλές ριζικές μεταρρυθμίσεις με σκοπό τη μεταμόρφωση του παλιού οθωμανικού-τουρκικού κράτους σε μια νέα κοσμική δημοκρατία. 

Σε μία τόσο σημαντική – για τους Τούρκους- ημέρα, λοιπόν, που έχει το… πρόσωπο του Κεμάλ, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επεδίωξε να γίνει ο «πρωταγωνιστής». Να δείξει, όχι μόνο στον λαό του, αλλά σε όλο τον κόσμο, ότι αυτή ήταν η αρχή του οράματός του για μία μεγάλη, ισχυρή Τουρκία. Για μία νέα «οθωμανική αυτοκρατορία».




Περισσότερα: newsit

About George Tservakis

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου