Συναγερμός στο Ιράν: Οργή στους δρόμους και αντικυβερνητικά συνθήματα


Μια ακόμη ημέρα οργής και αναβρασμού γίνεται φανερή στους δρόμους του Ιράν. Ο υπουργός Εσωτερικών της χώρας ζήτησε από τον πληθυσμό να μην συμμετέχει σε «παράνομες συγκεντρώσεις», έπειτα από δύο 24ωρα διαδηλώσεων κατά της εξουσίας και της ακρίβειας.

«Ζητούμε από τον πληθυσμό να μην συμμετέχει σε παράνομες συγκεντρώσεις. Μέχρι τώρα, οι δυνάμεις της τάξης και η δικαστική εξουσία προσπάθησαν να διαχειριστούν τις παράνομες συγκεντρώσεις ώστε να μην υπάρξει πρόβλημα», δήλωσε ο Αμπντολρεζά Ραχμανί Φαζλί, όπως μεταδίδει το πρακτορείο ειδήσεων ISNA.

«Αν άνθρωποι θέλουν να οργανώσουν συγκεντρώσεις, οφείλουν να ζητήσουν και να λάβουν την άδεια», τόνισε διευκρινίζοντας πως έλαβε πληροφορίες «για εκκλήσεις σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης για συμμετοχή σε συγκεντρώσεις».

Η ιρανική τηλεόραση αναφέρεθηκε για πρώτη φορά στις διαδηλώσεις της Πέμπτης και της Πρασκευής, μεταδίδοντας εικόνες και αναφέροντας πως πρέπει να ακουσθούν «οι θεμιτές διεκδικήσεις» του πληθυσμού. Όμως κατήγγειλε επίσης μέσα ενημέρωσης και «αντεπαναστατικές» οργανώσεις που έχουν τη βάση τους στο εξωτερικο και επιδιώκουν να εκμεταλλευθούν τις συγκεντρώσεις αυτές.

Η ιρανική κυβέρνηση κινητοποίησε δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους που βγήκαν σήμερα στους δρόμους μετά τις εν λόγω αντικυβερνητικές διαδηλώσεις οι οποίες ήταν οι σημαντικότερες που έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια στο Ιράν.

Η κρατική τηλεόραση αναμεταδίδει συνεχώς εικόνες απ' αυτές τις επίσημες διαδηλώσεις που οργανώθηκαν σε πολλές πόλεις της χώρας και είχαν προγραμματιστεί εδώ και εβδομάδες.

Σηματοδοτούν την επέτειο της μεγάλης φιλοκαθεστωτικής συγκέντρωσης που το 2009 είχε σημάνει το τέλος του κινήματος διαμαρτυρίας κατά της επανεκλογής του υπερσυντηρητικού πρώην προέδρου Μαχμούντ Αχμαντινεζάντ.




Περισσότερα: news.in
Φώτο: Protothema

About George Tservakis

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου