Το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο «καθαρίζει» τον εγκέφαλο και τον προστατεύει από το Αλτσχάιμερ


Το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο, ο «υγρός χρυσός» της μεσογειακής διατροφής, συμβάλλει στη διατήρηση της μνήμης και της ικανότητας εκμάθησης αλλά και στον περιορισμό βλαβών στον εγκέφαλο, μειώνοντας έτσι τον κίνδυνο εμφάνισης της νόσου Αλτσχάιμερ.

Η μοναδική αυτή ιδιότητα του ελαιόλαδου παρουσιάζεται σε επιστημονική μελέτη ερευνητών του αμερικανικού Πανεπιστημίου Τεμπλ, η οποία δημοσιεύεται διαδικτυακά στην επιθεώρηση Annals of

«Διαπιστώσαμε ότι το ελαιόλαδο μειώνει τις φλεγμονές στον εγκέφαλο αλλά κυρίως ότι ενεργοποιεί μια διαδικασία που ονομάζεται αυτοφαγία» αναφέρει ο Ντομένικο Πρατικό, καθηγητής φαρμακολογίας και μικροβιολογίας στο Τεμπλ και επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας. Με τον όρο αυτοφαγία χαρακτηρίζεται η διαδικασία κατά την οποία τα κύτταρα καθαρίζουν υπολείμματα και τοξίνες από τον εγκέφαλο, όπως οι πλάκες βήτα αμυλοειδούς και οι νευροϊνιδιακοί κόμβοι, που θεωρούνται υπαίτιοι για την ανάπτυξη του Αλτσχάιμερ.

«Τα εγκεφαλικά κύτταρα ποντικιών στα οποία δόθηκε διατροφή πλούσια σε έξτρα παρθένο ελαιόλαδο παρουσίασαν υψηλότερα επίπεδα αυτοφαγίας και χαμηλότερα επίπεδα πλακών αμυλοειδούς και φωσφορυλιωμένης πρωτεΐνης Tau». Η πρωτεΐνη Tau, εξηγεί ο Πρατικό, ευθύνεται για τον σχηματισμό των νευροϊνιδιακών κόμβων, οι οποίοι θεωρείται ότι συμβάλλουν στη δυσλειτουργία των νευρικών κυττάρων που οδηγεί στην απώλεια μνήμης λόγω Αλτσχάιμερ. 

Το ελαιόλαδο εισήχθη στη διατροφή των πειραματόζωων όταν ήταν έξι μηνών και δεν είχαν ακόμη εκδηλώσει συμπτώματα Αλτσχάιμερ.

Παλαιότερες μελέτες έχουν υποδείξει ότι ο κεντρικός ρόλος του έξτρα παρθένου ελαιόλαδου στη μεσογειακή διατροφή εξηγεί σε μεγάλο βαθμό γιατί το συγκεκριμένο διατροφικό πλάνο συνδέεται με σημαντικά μειωμένο κίνδυνο εκδήλωσης άνοιας.

Το επόμενο βήμα των ερευνητών θα είναι να εξετάσουν την επίδραση του έξτρα παρθένου ελαιόλαδου σε ποντίκια που παρουσιάζουν ήδη τα πρώτα βιολογικά σημάδια Αλτσχάιμερ. «Συνήθως όταν ένας ασθενής πηγαίνει στον γιατρό επειδή υποψιάζεται ότι έχει άνοια η νόσος έχει ήδη ξεκινήσει να αναπτύσσεται. Θέλουμε λοιπόν να μάθουμε εάν η προσθήκη του ελαιόλαδου αργότερα στη διατροφή μπορεί να αναχαιτίσει ή και να ανατρέψει τη νόσο» αναφέρει ο Πρατικό.





Πηγή: Onmed

About George Tservakis

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου