Περισσότερες από 74 χώρες έχουν ήδη πέσει θύματα της οργανωμένης κυβερνοεπίθεσης παγκόσμιας κλίμακας, που ξεκίνησε το απόγευμα της Παρασκευής από την Μεγάλη Βρετανία.
Όπως μεταδίδουν τα ειδησεoγραφικά πρακτορεία, μεταξύ των χωρών που δέχθηκαν την επίθεση είναι οι μεγαλύτερες οικονομίες του κόσμου:
Κίνα, ΗΠΑ, Τουρκία, Ιαπωνία, Φιλιππίνες, Βιετνάμ, Ρωσία, Ισπανία, Ιταλία, Ταϊβάν, Ουκρανία, Ινδία, Πορτογαλία κ.α. ενώ το αριθμός πολύ πιθανό να συνεχίσει να αυξάνεται.
Το υπουργείο Εσωτερικών της Ρωσίας επιβεβαίωσε ότι δέχθηκε κυβερνοεπίθεση ενώ σύμφωνα με το RT, οι χάκερς «χτύπησαν» μέχρι και τους υπολογιστές της ρωσικής αστυνομίας.
Λύτρα σε bitcoins ζητούν οι χάκερς
Οι χάκερς για να ξεκλειδώσουν τα προγράμματα των θυμάτων ζητούν λύτρα σε ψηφιακό νόμισμα (bitcoins).
Σύμφωνα με τη ρωσική εταιρεία Kaspersky, που κατασκευάζει προγράμματα antivirus, οι χάκερς αύξησαν τα λύτρα που ζητούν.
Αρχικά απαιτούσαν bitcoins αξίας 300 δολαρίων ενώ τώρα ζητούν το ποσό που αντιστοιχεί σε 600 δολάρια, Εκφράζονται φόβοι ότι μπορεί να αυξήσουν εκ νέου τα λύτρα.
Το κακόβουλο λογισμικό «Wannacry» έχει χτυπήσει περίπου 45.000 οργανισμούς, εταιρείες, κλπ.
Γνωστό και ως Wanna Decryptor, το κακόβουλο λογισμικό εκμεταλλεύεται ένα τρωτό σημείο του λειτουργικού συστήματος των Windows της Microsoft.
Οι χάκερς, οι οποίοι αυτοαποκαλούνται «Shadow Brokers», φαίνεται πως έχουν «κλέψει» τον ιό της NSA, καθώς είχαν παραβιάσει το σύστημά της τον περασμένο Απρίλιο.
Η Microsoft είχε εκδώσει τον Μάρτιο μια ενημερωμένη έκδοση κώδικα προκειμένου να αποφευχθούν τέτοιοι ιοί αλλά οι χάκερς εκμεταλλεύτηκαν το γεγονός ότι ευάλωτοι στόχοι – όπως τα νοσοκομεία – δεν είχαν ακόμη ενημερώσει τα συστήματά τους.
Το κακόβουλο λογισμικό στάλθηκε μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και ενός κρυπτογραφημένου, συμπιεσμένου αρχείο το οποίο, το οποίο μόλις το άνοιγε κάποιος, ουσιαστικά «άνοιγε την πόρτα» στο «ransomware».
Τι εμφανίζεται στις οθόνες των θυμάτων
Η αρχή έγινε από τη Βρετανία
Θύματα επίθεσης έπεσαν αρχικά τα λειτουργικά συστήματα βρετανικών νοσοκομείων, όπως αναφέρει η Telegraph, με το Reuters να κάνει λόγο για 16 «χτυπήματα».
Υπενθυμίζεται ότι οι οργανωμένες κυβερνοεπιθέσεις ξεκίνησαν σε πολλά νοσοκομεία, εταιρείες και Πανεπιστήμια στη Βρετανία, την Ισπανία και την Πορτογαλία προκαλώντας χάος. Οι χάκερς ζητούν μάλιστα λύτρα σε ψηφιακά χρήματα (bitcoins).
Τα νοσοκομεία σε βόρειο, ανατολικό και δυτικό Μίντλαντς αλλά και στο Λονδίνο αναφέρουν πως δεν μπορούν να συνδεθούν, που σημαίνει πως σε πολλές περιπτώσεις δεν υπάρχει κανένας τρόπος λειτουργίας υπολογιστών ή κινητών τηλεφώνων.
«Είμαστε ενήμεροι για ένα περιστατικό ασφάλειας στον κυβερνοχώρο και εργαζόμαστε σε μια απόκριση», δήλωσε εκπρόσωπος του NHS Digital, μιας διεύθυνσης του Εθνικού Συστήματος Υγείας που ασχολείται με θέμα πληροφοριακής τεχνολογίας.
«Το νοσοκομείο μας έχει πέσει. Εχουμε μήνυμα που λέει πως οι υπολογιστές είναι υπό τον έλεγχο χακερς που ζητούν λύτρα. Τώρα όλα έχουν χαθεί», είπε ένας γιατρός.
Ενας άλλος έγραψε στο Twitter: «Συντονισμένη επίθεση χάκερς σήμερα. Το νοσοκομείο “έπεσε”. Ευχαριστούμε που διακόπτετε την φροντίδα ασθενών και διακινδυνεύεται ζωές. Ηλίθιοι».
Τα νοσοκομεία του Μπλάκπουλ ανέφεραν: «Τα συστήματα των υπολογιστών μας αντιμετωπίζουν προβλήματα και εργαζόμαστε σκληρά για να βρούμε λύση. Θα σας ενημερώσουμε το συντομότερο δυνατό».
Πηγή του NHS δήλωσε στην Evening Standard ότι η επίθεση «φαίνεται να κλιμακώνεται» με περισσότερα περιστατικά νοσοκομείων σε όλη τη Βρετανία που αντιμετωπίζουν προβλήματα στο λειτουργικό τους σύστημα.
Στο νοσοκομείο Lister στο Στίβενεϊτζ, τόσο το τηλεφωνικό όσο και το ηλεκτρονικό σύστημα έχει απενεργοποιηθεί σε μια προσπάθεια να αποτραπεί οι επίθεση.
Ενημερώθηκε η Μέι
O υπουργός Υγείας της Βρετανίας Τζέρεμι Χαντ ενημερώθηκε από αξιωματούχους ειδικούς στην ασφάλεια του κυβερνοχώρου, όπως επίσης και η πρωθυπουργός Τερέζα Μέι, σχετικά με την κυβερνοεπίθεση που έπληξε τα ηλεκτρονικά συστήματα του βρετανικού NHS, του εθνικού συστήματος υγείας της χώρας, επιβεβαίωσε εκπρόσωπος τύπου του πρωθυπουργικού γραφείου.
"Ο υπουργός Τζέρεμι Χαντ ενημερώνεται από το Εθνικό Κέντρο Ασφάλειας του Κυβερνοχώρου και η πρωθυπουργός λαμβάνει συνεχώς ενημέρωση σχετικά με το πώς διαμορφώνεται η όλη κατάσταση" τόνισε ο εκπρόσωπος τύπου.
Πολλοί οργανισμοί του Εθνικού Συστήματος Υγείας της Βρετανίας, μεταξύ αυτών νοσοκομεία και ιατρεία, βρέθηκαν σήμερα στο στόχαστρο κυβερνοεπίθεσης, με αποτέλεσμα να υπάρξουν, μεταξύ άλλων, ακυρώσεις ραντεβού, ανακοίνωσε το NHS.
"Ένας συγκεκριμένος αριθμός οργανισμών ανέφερε ότι επλήγη από τις κυβερνοεπιθέσεις" εξήγησε το NHS σε ένα δελτίο τύπου, υπογραμμίζοντας ότι "έρευνα έχει ξεκινήσει", ωστόσο ο ιός που φαίνεται να έπληξε τα συστήματα είναι ο Wanna Decryptor.
Αυτός ο ιός κρυπτογραφεί τα δεδομένα που περιλαμβάνονται σε έναν υπολογιστή, προτού απαιτήσει από τον ιδιοκτήτη του να του καταβληθούν λύτρα με αντάλλαγμα έναν κωδικό αποκρυπτογράφησης.
"Σε αυτό το στάδιο δεν διαθέτουμε στοιχεία που μας επιτρέπουν να σκεπτόμαστε ότι υπήρξε πρόσβαση σε δεδομένα ασθενών" διευκρίνισε το NHS.
Αυτή η επίθεση "δεν εξαπολύθηκε ειδικά εναντίον του NHS κι επηρεάζει και άλλους τομείς" σημειώνεται από τις αρχές, χωρίς ωστόσο να δίνουν περαιτέρω λεπτομέρειες.
"Μας είπαν να κλείσουμε τους υπολογιστές μας και το σύστημα wifi των τηλεφώνων μας. Κανένας υπολογιστής δεν λειτουργεί αυτή τη στιγμή" δήλωσαν στο Γαλλικό Πρακτορείο δύο εργαζόμενοι του νοσοκομείου του Λονδίνου St Bartholomew, που δεν θέλησαν να κατονομαστούν.
Ασθενοφόρα χρειάστηκε να αλλάξουν πορεία προς άλλα νοσοκομεία, οι υπεύθυνοι ζήτησαν από ασθενείς να φύγουν και ραντεβού ακυρώθηκαν μετά την κυβερνοεπίθεση.
Τουλάχιστον 21 νοσοκομεία και ιατρεία στην Αγγλία και τη Σκωτία ανέφεραν ότι έπεσαν θύματα των χάκερ, απευθύνοντας έκκληση στους πολίτες να σπεύδουν στα νοσοκομεία μόνο σε περίπτωση επείγουσας ανάγκης.
Η καθηγήτρια Έλεν Στόουκς Λάμπαρντ, επικεφαλής του Royal College of General Practitioners περιέγραψε την επίθεση "σκανδαλώδη και εξαιρετικά ανησυχητική".
Μεταξύ άλλων τα νοσοκομεία κατήγγειλαν προβλήματα στα τηλεφωνικά συστήματα, τα μηχανήματα ακτινογραφιών και τα συστήματα εισαγωγής ασθενών. Γιατρός στην ανατολική Αγγλία είπε ότι όλες οι αντικαρκινικές θεραπείες χρειάστηκε να ακυρωθούν.
Η Κάρολιν Μπρέναν, μια Βρετανίδα 41 ετών πήγε στο νοσοκομείο St Bartholomew στη καρδιά του City προκειμένου να επισκεφθεί τον αδελφό της που υποβλήθηκε σε εγχείρηση ανοικτής καρδιάς.
"Φθάσαμε το μεσημέρι και μας είπαν ότι βρισκόταν ακόμη στο χειρουργείο, ακόμα κι αν κανονικά έπρεπε να έχει βγει από τις 8 το πρωί" εξήγησε στο Γαλλικό Πρακτορείο.
"Κατόπιν στις 13.00 μας είπαν για πρώτη φορά ότι υπήρχε πρόβλημα, το πληροφοριακό σύστημα έχει υποστεί βλάβη κι ότι δεν μπορούν να μεταφέρουν κανέναν όσο οι υπολογιστές δεν λειτουργούν" περιέγραψε η γυναίκα.
"Το πρόβλημα για εμάς είναι ότι δεν μάθαμε παρά πριν από λίγα λεπτά ότι ο αδελφός μου ήταν ζωντανός και ότι όλα πήγαν καλά" αφηγήθηκε η 41χρονη Βρετανίδα.
Εξηγήσεις ζητούν από τη Μέι οι Εργατικοί
Εξηγήσεις σχετικά με το πως χάκερ κατάφεραν να εξαπολύσουν κυβερνοεπίθεση με ιό τύπου 'ransomware' εναντίον του Εθνικού Συστήματος Υγείας σήμερα (NHS), ζήτησε το Εργατικό κόμμα από τους κυβερνώντες.
«Το περιστατικό υπογραμμίζει τον κίνδυνο για την ασφάλεια των δεδομένων εντός του σύγχρονου συστήματος υγείας και επισημαίνει ότι η ανάγκη εφαρμογής μέτρων ασφαλείας στον κυβερνοχώρο πρέπει να βρίσκεται στην καρδιά των κυβερνητικών σχεδιασμών» επισήμανε ο υπουργός Υγείας της σκιώδους κυβέρνησης των Εργατικών Τζόναθαν Άσγουορθ.
«Η Κυβέρνηση πρέπει να είναι σαφής σχετικά με το τι συνέβη και σχετικά με τα μέτρα που λαμβάνει προκειμένου να μειωθεί η απειλή απέναντι στους ασθενείς» πρόσθεσε.
Η περαιτέρω χρηματοδότηση του NHS αποτελεί σημαντικό μέρος της εκστρατείας των Εργατικών ενόψει των βουλευτικών εκλογών του επόμενου μήνα.
Μέι: Ηταν διεθνούς κλίμακας επίθεση – Δεν στοχοποιήθηκε το βρετανικό Σύστημα Υγείας
Πεπεισμένη ότι η κυβερνοεπίθεση που παρέλυσε το Σύστημα Υγείας (NHS) της χώρας δεν αφορά μόνο στη Μεγάλη Βρετανία αλλά σε μία παγκόσμια κλίμακα οργανισμών, εμφανίστηκε η Τερέζα Μέι.
Η πρωθυπουργός της Μεγάλης Βρετανίας δήλωσε ότι τα βρετανικά νοσοκομεία δεν ήταν συγκεκριμένα ο στόχος των χάκερ που εξαπέλυσαν νωρίτερα μια κυβερνοεπίθεση.
«Δεν στοχοθέτησε (συγκεκριμένα) το NHS, πρόκειται για μια επίθεση σε διεθνή κλίμακα και πολλές χώρες και οργανισμοί επηρεάστηκαν» επισήμανε η Μέι.
Πρόσθεσε δε ότι «Γνωρίζουμε ότι ένας αριθμός μονάδων του Εθνικού Συστήματος Υγείας (NHS) ανέφερε ότι βρέθηκε στο στόχαστρο μιας κυβερνοεπίθεσης ιού τύπου ransomware» ωστόσο όπως διευκρίνισε «Δεν έχουμε καμία ενημέρωση για στοιχεία που να καταδεικνύουν ότι προσωπικά δεδομένα ασθενών κινδύνευσαν».
Χάκερς επιτέθηκαν και στην Ισπανία
Ο κολοσσός των τηλεπικοινωνιών Telefonica και πολλές άλλες ισπανικές εταιρείες βρέθηκαν στο στόχαστρο κυβερνοεπίθεσης σήμερα.
Το υπουργείο Ενέργειας της χώρας επισήμανε ότι «επιβεβαίωσε διαφορετικές κυβερνοεπιθέσεις εναντίον ισπανικών επιχειρήσεων», από ένα ιό τύπου "ransomware", που εμποδίζει την πρόσβαση σε αρχεία έως ότου ο χρήστης να καταβάλει λύτρα.
Σε ένα δελτίο τύπου που δημοσιεύτηκε στη Μαδρίτη, το υπουργείο εμφανίζεται καθησυχαστικό:
«Η επίθεση επηρέασε μεμονωμένα εξοπλισμούς επεξεργασίας δεδομένων χρηστών που εργάζονται σε διαφορετικές επιχειρήσεις» και «δεν επηρεάζει την παροχή των υπηρεσιών ούτε τη λειτουργική ασφάλεια του δικτύου ούτε τον χρήστη αυτών των υπηρεσιών».
Η επίθεση «δεν θέτει σε κίνδυνο την ασφάλεια των δεδομένων και δεν πρόκειται για μια διαρροή δεδομένων» επιμένει το υπουργείο Ενέργειας.
Το Εθνικό Κέντρο Κρυπτολογίας (CCN) – τμήμα των υπηρεσιών πληροφοριών που είναι επιφορτισμένες με την ασφάλεια των τεχνολογιών πληροφόρησης- έκανε λόγο για μια «μαζική επίθεση ransomware».
Η επίθεση «πλήττει τα συστήματα Windows κρυπτογραφώντας όλα τους τα αρχεία και τα αρχεία των δικτύων με τα οποία συνδέονται» εξήγησε το CCN.
Η Telefonica επίσης υποχρεώθηκε να κλείσει τους υπολογιστές της στην έδρα της στη Μαδρίτη, είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο μια πηγή από την εταιρεία που δεν θέλησε να κατονομαστεί.
Ο ιός «έπληξε εκατοντάδες υπολογιστές, εδώ, στην έδρα της επιχείρησης» συμπλήρωσε η ίδια πηγή, διαβεβαιώνοντας ότι οι υπηρεσίες προς τους πελάτες της εταιρείας δεν έχουν επηρεαστεί.
Πολλά ισπανικά ΜΜΕ μετέδωσαν νωρίτερα σήμερα ότι οι υπεύθυνοι της της Telefonica προειδοποίησαν από τα μεγάφωνα τους εργαζομένους για το πόσο επείγον είναι να κλείσουν τους υπολογιστές τους, γεγονός που επιβεβαίωσε η πηγή από την εταιρεία.
πηγή
Όπως μεταδίδουν τα ειδησεoγραφικά πρακτορεία, μεταξύ των χωρών που δέχθηκαν την επίθεση είναι οι μεγαλύτερες οικονομίες του κόσμου:
Κίνα, ΗΠΑ, Τουρκία, Ιαπωνία, Φιλιππίνες, Βιετνάμ, Ρωσία, Ισπανία, Ιταλία, Ταϊβάν, Ουκρανία, Ινδία, Πορτογαλία κ.α. ενώ το αριθμός πολύ πιθανό να συνεχίσει να αυξάνεται.
Το υπουργείο Εσωτερικών της Ρωσίας επιβεβαίωσε ότι δέχθηκε κυβερνοεπίθεση ενώ σύμφωνα με το RT, οι χάκερς «χτύπησαν» μέχρι και τους υπολογιστές της ρωσικής αστυνομίας.
Λύτρα σε bitcoins ζητούν οι χάκερς
Οι χάκερς για να ξεκλειδώσουν τα προγράμματα των θυμάτων ζητούν λύτρα σε ψηφιακό νόμισμα (bitcoins).
Σύμφωνα με τη ρωσική εταιρεία Kaspersky, που κατασκευάζει προγράμματα antivirus, οι χάκερς αύξησαν τα λύτρα που ζητούν.
Αρχικά απαιτούσαν bitcoins αξίας 300 δολαρίων ενώ τώρα ζητούν το ποσό που αντιστοιχεί σε 600 δολάρια, Εκφράζονται φόβοι ότι μπορεί να αυξήσουν εκ νέου τα λύτρα.
Το κακόβουλο λογισμικό «Wannacry» έχει χτυπήσει περίπου 45.000 οργανισμούς, εταιρείες, κλπ.
Γνωστό και ως Wanna Decryptor, το κακόβουλο λογισμικό εκμεταλλεύεται ένα τρωτό σημείο του λειτουργικού συστήματος των Windows της Microsoft.
Οι χάκερς, οι οποίοι αυτοαποκαλούνται «Shadow Brokers», φαίνεται πως έχουν «κλέψει» τον ιό της NSA, καθώς είχαν παραβιάσει το σύστημά της τον περασμένο Απρίλιο.
Η Microsoft είχε εκδώσει τον Μάρτιο μια ενημερωμένη έκδοση κώδικα προκειμένου να αποφευχθούν τέτοιοι ιοί αλλά οι χάκερς εκμεταλλεύτηκαν το γεγονός ότι ευάλωτοι στόχοι – όπως τα νοσοκομεία – δεν είχαν ακόμη ενημερώσει τα συστήματά τους.
Το κακόβουλο λογισμικό στάλθηκε μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και ενός κρυπτογραφημένου, συμπιεσμένου αρχείο το οποίο, το οποίο μόλις το άνοιγε κάποιος, ουσιαστικά «άνοιγε την πόρτα» στο «ransomware».
Τι εμφανίζεται στις οθόνες των θυμάτων
Η αρχή έγινε από τη Βρετανία
Θύματα επίθεσης έπεσαν αρχικά τα λειτουργικά συστήματα βρετανικών νοσοκομείων, όπως αναφέρει η Telegraph, με το Reuters να κάνει λόγο για 16 «χτυπήματα».
Υπενθυμίζεται ότι οι οργανωμένες κυβερνοεπιθέσεις ξεκίνησαν σε πολλά νοσοκομεία, εταιρείες και Πανεπιστήμια στη Βρετανία, την Ισπανία και την Πορτογαλία προκαλώντας χάος. Οι χάκερς ζητούν μάλιστα λύτρα σε ψηφιακά χρήματα (bitcoins).
Τα νοσοκομεία σε βόρειο, ανατολικό και δυτικό Μίντλαντς αλλά και στο Λονδίνο αναφέρουν πως δεν μπορούν να συνδεθούν, που σημαίνει πως σε πολλές περιπτώσεις δεν υπάρχει κανένας τρόπος λειτουργίας υπολογιστών ή κινητών τηλεφώνων.
«Είμαστε ενήμεροι για ένα περιστατικό ασφάλειας στον κυβερνοχώρο και εργαζόμαστε σε μια απόκριση», δήλωσε εκπρόσωπος του NHS Digital, μιας διεύθυνσης του Εθνικού Συστήματος Υγείας που ασχολείται με θέμα πληροφοριακής τεχνολογίας.
«Το νοσοκομείο μας έχει πέσει. Εχουμε μήνυμα που λέει πως οι υπολογιστές είναι υπό τον έλεγχο χακερς που ζητούν λύτρα. Τώρα όλα έχουν χαθεί», είπε ένας γιατρός.
Ενας άλλος έγραψε στο Twitter: «Συντονισμένη επίθεση χάκερς σήμερα. Το νοσοκομείο “έπεσε”. Ευχαριστούμε που διακόπτετε την φροντίδα ασθενών και διακινδυνεύεται ζωές. Ηλίθιοι».
Τα νοσοκομεία του Μπλάκπουλ ανέφεραν: «Τα συστήματα των υπολογιστών μας αντιμετωπίζουν προβλήματα και εργαζόμαστε σκληρά για να βρούμε λύση. Θα σας ενημερώσουμε το συντομότερο δυνατό».
Πηγή του NHS δήλωσε στην Evening Standard ότι η επίθεση «φαίνεται να κλιμακώνεται» με περισσότερα περιστατικά νοσοκομείων σε όλη τη Βρετανία που αντιμετωπίζουν προβλήματα στο λειτουργικό τους σύστημα.
Στο νοσοκομείο Lister στο Στίβενεϊτζ, τόσο το τηλεφωνικό όσο και το ηλεκτρονικό σύστημα έχει απενεργοποιηθεί σε μια προσπάθεια να αποτραπεί οι επίθεση.
Ενημερώθηκε η Μέι
O υπουργός Υγείας της Βρετανίας Τζέρεμι Χαντ ενημερώθηκε από αξιωματούχους ειδικούς στην ασφάλεια του κυβερνοχώρου, όπως επίσης και η πρωθυπουργός Τερέζα Μέι, σχετικά με την κυβερνοεπίθεση που έπληξε τα ηλεκτρονικά συστήματα του βρετανικού NHS, του εθνικού συστήματος υγείας της χώρας, επιβεβαίωσε εκπρόσωπος τύπου του πρωθυπουργικού γραφείου.
"Ο υπουργός Τζέρεμι Χαντ ενημερώνεται από το Εθνικό Κέντρο Ασφάλειας του Κυβερνοχώρου και η πρωθυπουργός λαμβάνει συνεχώς ενημέρωση σχετικά με το πώς διαμορφώνεται η όλη κατάσταση" τόνισε ο εκπρόσωπος τύπου.
Πολλοί οργανισμοί του Εθνικού Συστήματος Υγείας της Βρετανίας, μεταξύ αυτών νοσοκομεία και ιατρεία, βρέθηκαν σήμερα στο στόχαστρο κυβερνοεπίθεσης, με αποτέλεσμα να υπάρξουν, μεταξύ άλλων, ακυρώσεις ραντεβού, ανακοίνωσε το NHS.
"Ένας συγκεκριμένος αριθμός οργανισμών ανέφερε ότι επλήγη από τις κυβερνοεπιθέσεις" εξήγησε το NHS σε ένα δελτίο τύπου, υπογραμμίζοντας ότι "έρευνα έχει ξεκινήσει", ωστόσο ο ιός που φαίνεται να έπληξε τα συστήματα είναι ο Wanna Decryptor.
Αυτός ο ιός κρυπτογραφεί τα δεδομένα που περιλαμβάνονται σε έναν υπολογιστή, προτού απαιτήσει από τον ιδιοκτήτη του να του καταβληθούν λύτρα με αντάλλαγμα έναν κωδικό αποκρυπτογράφησης.
"Σε αυτό το στάδιο δεν διαθέτουμε στοιχεία που μας επιτρέπουν να σκεπτόμαστε ότι υπήρξε πρόσβαση σε δεδομένα ασθενών" διευκρίνισε το NHS.
Αυτή η επίθεση "δεν εξαπολύθηκε ειδικά εναντίον του NHS κι επηρεάζει και άλλους τομείς" σημειώνεται από τις αρχές, χωρίς ωστόσο να δίνουν περαιτέρω λεπτομέρειες.
"Μας είπαν να κλείσουμε τους υπολογιστές μας και το σύστημα wifi των τηλεφώνων μας. Κανένας υπολογιστής δεν λειτουργεί αυτή τη στιγμή" δήλωσαν στο Γαλλικό Πρακτορείο δύο εργαζόμενοι του νοσοκομείου του Λονδίνου St Bartholomew, που δεν θέλησαν να κατονομαστούν.
Ασθενοφόρα χρειάστηκε να αλλάξουν πορεία προς άλλα νοσοκομεία, οι υπεύθυνοι ζήτησαν από ασθενείς να φύγουν και ραντεβού ακυρώθηκαν μετά την κυβερνοεπίθεση.
Τουλάχιστον 21 νοσοκομεία και ιατρεία στην Αγγλία και τη Σκωτία ανέφεραν ότι έπεσαν θύματα των χάκερ, απευθύνοντας έκκληση στους πολίτες να σπεύδουν στα νοσοκομεία μόνο σε περίπτωση επείγουσας ανάγκης.
Η καθηγήτρια Έλεν Στόουκς Λάμπαρντ, επικεφαλής του Royal College of General Practitioners περιέγραψε την επίθεση "σκανδαλώδη και εξαιρετικά ανησυχητική".
Μεταξύ άλλων τα νοσοκομεία κατήγγειλαν προβλήματα στα τηλεφωνικά συστήματα, τα μηχανήματα ακτινογραφιών και τα συστήματα εισαγωγής ασθενών. Γιατρός στην ανατολική Αγγλία είπε ότι όλες οι αντικαρκινικές θεραπείες χρειάστηκε να ακυρωθούν.
Η Κάρολιν Μπρέναν, μια Βρετανίδα 41 ετών πήγε στο νοσοκομείο St Bartholomew στη καρδιά του City προκειμένου να επισκεφθεί τον αδελφό της που υποβλήθηκε σε εγχείρηση ανοικτής καρδιάς.
"Φθάσαμε το μεσημέρι και μας είπαν ότι βρισκόταν ακόμη στο χειρουργείο, ακόμα κι αν κανονικά έπρεπε να έχει βγει από τις 8 το πρωί" εξήγησε στο Γαλλικό Πρακτορείο.
"Κατόπιν στις 13.00 μας είπαν για πρώτη φορά ότι υπήρχε πρόβλημα, το πληροφοριακό σύστημα έχει υποστεί βλάβη κι ότι δεν μπορούν να μεταφέρουν κανέναν όσο οι υπολογιστές δεν λειτουργούν" περιέγραψε η γυναίκα.
"Το πρόβλημα για εμάς είναι ότι δεν μάθαμε παρά πριν από λίγα λεπτά ότι ο αδελφός μου ήταν ζωντανός και ότι όλα πήγαν καλά" αφηγήθηκε η 41χρονη Βρετανίδα.
Εξηγήσεις ζητούν από τη Μέι οι Εργατικοί
Εξηγήσεις σχετικά με το πως χάκερ κατάφεραν να εξαπολύσουν κυβερνοεπίθεση με ιό τύπου 'ransomware' εναντίον του Εθνικού Συστήματος Υγείας σήμερα (NHS), ζήτησε το Εργατικό κόμμα από τους κυβερνώντες.
«Το περιστατικό υπογραμμίζει τον κίνδυνο για την ασφάλεια των δεδομένων εντός του σύγχρονου συστήματος υγείας και επισημαίνει ότι η ανάγκη εφαρμογής μέτρων ασφαλείας στον κυβερνοχώρο πρέπει να βρίσκεται στην καρδιά των κυβερνητικών σχεδιασμών» επισήμανε ο υπουργός Υγείας της σκιώδους κυβέρνησης των Εργατικών Τζόναθαν Άσγουορθ.
«Η Κυβέρνηση πρέπει να είναι σαφής σχετικά με το τι συνέβη και σχετικά με τα μέτρα που λαμβάνει προκειμένου να μειωθεί η απειλή απέναντι στους ασθενείς» πρόσθεσε.
Η περαιτέρω χρηματοδότηση του NHS αποτελεί σημαντικό μέρος της εκστρατείας των Εργατικών ενόψει των βουλευτικών εκλογών του επόμενου μήνα.
Μέι: Ηταν διεθνούς κλίμακας επίθεση – Δεν στοχοποιήθηκε το βρετανικό Σύστημα Υγείας
Πεπεισμένη ότι η κυβερνοεπίθεση που παρέλυσε το Σύστημα Υγείας (NHS) της χώρας δεν αφορά μόνο στη Μεγάλη Βρετανία αλλά σε μία παγκόσμια κλίμακα οργανισμών, εμφανίστηκε η Τερέζα Μέι.
Η πρωθυπουργός της Μεγάλης Βρετανίας δήλωσε ότι τα βρετανικά νοσοκομεία δεν ήταν συγκεκριμένα ο στόχος των χάκερ που εξαπέλυσαν νωρίτερα μια κυβερνοεπίθεση.
«Δεν στοχοθέτησε (συγκεκριμένα) το NHS, πρόκειται για μια επίθεση σε διεθνή κλίμακα και πολλές χώρες και οργανισμοί επηρεάστηκαν» επισήμανε η Μέι.
Πρόσθεσε δε ότι «Γνωρίζουμε ότι ένας αριθμός μονάδων του Εθνικού Συστήματος Υγείας (NHS) ανέφερε ότι βρέθηκε στο στόχαστρο μιας κυβερνοεπίθεσης ιού τύπου ransomware» ωστόσο όπως διευκρίνισε «Δεν έχουμε καμία ενημέρωση για στοιχεία που να καταδεικνύουν ότι προσωπικά δεδομένα ασθενών κινδύνευσαν».
Χάκερς επιτέθηκαν και στην Ισπανία
Ο κολοσσός των τηλεπικοινωνιών Telefonica και πολλές άλλες ισπανικές εταιρείες βρέθηκαν στο στόχαστρο κυβερνοεπίθεσης σήμερα.
Το υπουργείο Ενέργειας της χώρας επισήμανε ότι «επιβεβαίωσε διαφορετικές κυβερνοεπιθέσεις εναντίον ισπανικών επιχειρήσεων», από ένα ιό τύπου "ransomware", που εμποδίζει την πρόσβαση σε αρχεία έως ότου ο χρήστης να καταβάλει λύτρα.
Σε ένα δελτίο τύπου που δημοσιεύτηκε στη Μαδρίτη, το υπουργείο εμφανίζεται καθησυχαστικό:
«Η επίθεση επηρέασε μεμονωμένα εξοπλισμούς επεξεργασίας δεδομένων χρηστών που εργάζονται σε διαφορετικές επιχειρήσεις» και «δεν επηρεάζει την παροχή των υπηρεσιών ούτε τη λειτουργική ασφάλεια του δικτύου ούτε τον χρήστη αυτών των υπηρεσιών».
Η επίθεση «δεν θέτει σε κίνδυνο την ασφάλεια των δεδομένων και δεν πρόκειται για μια διαρροή δεδομένων» επιμένει το υπουργείο Ενέργειας.
Το Εθνικό Κέντρο Κρυπτολογίας (CCN) – τμήμα των υπηρεσιών πληροφοριών που είναι επιφορτισμένες με την ασφάλεια των τεχνολογιών πληροφόρησης- έκανε λόγο για μια «μαζική επίθεση ransomware».
Η επίθεση «πλήττει τα συστήματα Windows κρυπτογραφώντας όλα τους τα αρχεία και τα αρχεία των δικτύων με τα οποία συνδέονται» εξήγησε το CCN.
Η Telefonica επίσης υποχρεώθηκε να κλείσει τους υπολογιστές της στην έδρα της στη Μαδρίτη, είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο μια πηγή από την εταιρεία που δεν θέλησε να κατονομαστεί.
Ο ιός «έπληξε εκατοντάδες υπολογιστές, εδώ, στην έδρα της επιχείρησης» συμπλήρωσε η ίδια πηγή, διαβεβαιώνοντας ότι οι υπηρεσίες προς τους πελάτες της εταιρείας δεν έχουν επηρεαστεί.
Πολλά ισπανικά ΜΜΕ μετέδωσαν νωρίτερα σήμερα ότι οι υπεύθυνοι της της Telefonica προειδοποίησαν από τα μεγάφωνα τους εργαζομένους για το πόσο επείγον είναι να κλείσουν τους υπολογιστές τους, γεγονός που επιβεβαίωσε η πηγή από την εταιρεία.
πηγή
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου