Super εφαρμογή σε κινητά τηλέφωνα «ανιχνεύει» τα ρούχα «μαϊμού»


Δημιουργήθηκε για να βοηθά τους καταναλωτές να διακρίνουν την αλήθεια από το ψέμα ή, καλύτερα, τα αυθεντικά ιταλικά προϊόντα από τις «μαϊμούδες».


 Πρόκειται για τη νέα εφαρμογή για «έξυπνα» κινητά τηλέφωνα που δημιουργήθηκε στην Ιταλία.

Η εφαρμογή εστιάζει στον εντοπισμό προέλευσης των προϊόντων εκείνων που δεν έχουν φτιαχτεί στη χώρα, αλλά φέρουν ψευδεπίγραφες ετικέτες. Κατ' αυτόν τον τρόπο δίνει τη δυνατότητα στους Ιταλούς να προτιμούν τα ιταλικά προϊόντα, εφόσον το επιθυμούν, και να είναι πράγματι «made in Italy» αυτά που αγοράζουν και όχι «μαϊμού».

Η εφαρμογή δημιουργήθηκε από τον μη κερδοσκοπικό οργανισμό Reliabitaly και χρησιμοποιεί γραμμωτούς κώδικες για να προσδιοριστεί εάν ένα προϊόν έχει ελεγχθεί ως ιταλικής προέλευσης ή αν γίνεται δόλια χρήση της ετικέτας, σύμφωνα με όσα αναφέρει η εφημερίδα «La Repubblica». Οταν οι χρήστες σαρώνουν το αντικείμενο που επιλέγουν να ελέγξουν, λαμβάνουν επίσης περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τις μεθόδους παραγωγής του, συμπεριλαμβανομένων φωτογραφιών, βίντεο και τεχνικών λεπτομερειών.

Είναι μια προσπάθεια για την καταπολέμηση ενός τεράστιου προβλήματος που αντιμετωπίζει η βιομηχανία τροφίμων και ποτών της χώρας: Προϊόντα που αναγράφουν ότι είναι ιταλικά στην πραγματικότητα είναι φτηνές απομιμήσεις που προέρχονται από αλλού. Μία από τις μεγαλύτερες τέτοιες περιπτώσεις συνέβη το 2011, όταν οι Αρχές αποκάλυψαν μια σκανδαλωδώς τεράστια απάτη με ελαιόλαδο με αναμεμειγμένους μεγάλους παραγωγούς.

Ο οργανισμός Reliabitaly λέει ότι η εφαρμογή θα βοηθήσει επίσης τους καταναλωτές να εντοπίσουν προϊόντα που απλώς «ακούγονται ιταλικά» και δείχνουν ιταλικά με την πρώτη ματιά, αλλά στην πραγματικότητα προέρχονται από μακρινές χώρες. Και βέβαια η εφαρμογή δεν χρησιμοποιείται για να ελέγξει την προέλευση μόνο τροφίμων και ποτών, αλλά και προϊόντων μόδας και σχεδιασμού.

Παραδέχεται επίσης ότι ορισμένα αυθεντικά ιταλικά προϊόντα μπορεί να μην είναι καταγεγραμμένα στη βάση δεδομένων πιστοποιημένων προϊόντων που διαθέτει, καθώς η συμπερίληψη στη βάση αυτή είναι μια εθελοντική διαδικασία για τους κατασκευαστές. Ωστόσο προσθέτει ότι εκείνοι που δεν έχουν τίποτα να κρύψουν δεν έχουν κανέναν λόγο να αποφύγουν την εγγραφή.


About Unknown

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου