Τίτλοι τέλους για το σίριαλ με τη ρόδα στην πλατεία Συντάγματος


Οριστικό τέλος στη φιλόδοξη πρωτοβουλία του Δήμου Αθηναίων να λειτουργήσει η Ρόδα Παρατήρησης που είχε στηθεί εδώ και μέρες στο Σύνταγμα, δόθηκε χθες, από τον αρμόδιο Φορέα Επιθεωρήσεων - Πιστοποιήσεων TUV HELLAS (TUV NORD).

Ο Δήμος Αθηναίων, αφού απέρριψε το αίτημα της επιχείρησης που διαχειρίζεται τη Ρόδα Παρατήρησης να παραταθεί η παραμονή της έως ότου προσκομιστούν τα απαιτούμενα συμπληρωματικά στοιχεία, ζήτησε την αποσυναρμολόγηση και την απομάκρυνση της κατασκευής, διαδικασία που έχει ξεκινήσει ήδη. Χθες, σειρά είχε ο αρμόδιος φορέας επιθεώρησης - πιστοποίησης, ο οποίος με ανακοίνωσή του υπογραμμίζει -μεταξύ άλλων- ότι μέχρι την απόφαση αποσυναρμολόγησης της ρόδας από τον δήμο, υπήρχαν παρεκκλίσεις από τις προδιαγραφές και ελλείψεις «που δεν ήταν δυνατόν να επιτρέψουν στον οργανισμό μας να εισηγηθεί την ασφαλή λειτουργία της εγκατάστασης και την έκδοση σχετικού πιστοποιητικού».

Σύμφωνα με την εταιρεία, με δεδομένο ότι η ρόδα διέθετε ήδη πιστοποίηση συμμόρφωσης σύμφωνα με τις απαιτήσεις των διεθνών προτύπων, «στον Φορέα μας ανατέθηκε η Επιθεώρηση και η Πιστοποίηση της εγκατάστασης της ρόδας (επιτόπου επιθεώρηση κατά την ανέγερση, ανασκόπηση εγχειριδίων κατασκευής και μελετών, έγκριση μελετών στήριξης, τελικές δοκιμές παραλαβής) για λογαριασμό του Ιδιοκτήτη, Ανεγέρτη και Λειτουργού της εταιρείας SKY VIEW ATTRACTIONS. Το έργο, λόγω της φύσης της κατασκευής και της ιδιαιτερότητας του χώρου εγκατάστασης -προσθέτει η εταιρεία- ήταν ιδιαίτερα δύσκολο. Για τον λόγο αυτό, οι επιθεωρητές και ελεγκτές μελετητές του Φορέα παρακολουθούσαν συνεχώς το έργο σε όλη τη φάση της προετοιμασίας, της ανέγερσης και των δοκιμών της εγκατάστασης. Ηταν εκεί -όπως σημειώνουν- Παραμονή και Ανήμερα Χριστουγέννων «για να υποστηρίξουμε την εταιρεία και τη δημόσια διοίκηση στα αιτήματά τους, να παρέχουμε διευκρινίσεις επί των απαιτήσεων των προδιαγραφών παραλαβής και να αναμένουμε τις διορθωτικές ενέργειες».

Εν τω μεταξύ, ο πρόεδρος του Οργανισμού Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων Χρήστος Τεντόμας υπέβαλε την παραίτησή του για το θέμα που δημιουργήθηκε με τη ρόδα, αναλαμβάνοντας πλήρως την ευθύνη για την καθυστέρηση που υπήρξε.

Παρέμβαση
Υπενθυμίζεται ότι από την Τετάρτη υπήρξε παρέμβαση και από την Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών, καθώς παρήγγειλε κατεπείγουσα προκαταρκτική έρευνα ώστε να εξακριβωθεί η επικινδυνότητα της Ρόδας Παρατήρησης που τοποθετήθηκε στην πλατεία Συντάγματος. Η εισαγγελική παραγγελία δόθηκε ύστερα από μηνυτήρια αναφορά πολίτη, η οποία συνοδευόταν από σχετικά δημοσιεύματα του Τύπου.

Ο αντιδήμαρχος Αθηναίων Λευτέρης Παπαγιαννάκης υπογράμμισε ότι την επίβλεψη είχε αναλάβει ο Πολιτιστικός Οργανισμός του δήμου, προσθέτοντας ότι «με αυτή την έννοια δεν ευθύνεται άμεσα ο δήμος». Επίσης υπερασπίστηκε την απόφαση του δημάρχου Γ. Καμίνη να απομακρυνθεί η ρόδα, λέγοντας ότι ήταν η καλύτερη δυνατή επιλογή τη δεδομένη στιγμή. 

Η ΠΡΟΤΑΣΗ
Οι εργασίες για την τοποθέτηση της Ρόδας Παρατήρησης ξεκίνησαν στις 19 Δεκεμβρίου. Η αρχική πρόταση για τη ρόδα, ύψους 40 μέτρων, ήταν να στηθεί στο Ζάππειο, αλλά υπήρξαν αντιδράσεις και έτσι προτιμήθηκε η λύση της πλατείας Συντάγματος.



About Unknown

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου