«Πώς πέρασα 132 ημέρες σε τουρκική φυλακή;»


Απελευθερώθηκε χθες Πέμπτη η Ασλί Ερντογάν, μία από τις διασημότερες μυθιστοριογράφους της Τουρκίας, έχοντας περάσει 132 ημέρες στη φυλακή, δηλώνοντας πως δυσκολεύεται ακόμη να το πιστέψει πως είναι πλέον ελεύθερη.

Η συγγραφέας είχε φυλακιστεί με την κατηγορίας της «τρομοκρατικής προπαγάνδας» και τις σχέσεις τις με μια φιλοκουρδική εφημερίδα, σε μια υπόθεση που έχει προκαλέσει διεθνή κατακραυγή για την ελευθερία της έκφρασης.

«Δεν το έχω συνειδητοποιήσει ακόμη. Είμαι σε κατάσταση σοκ» είπε, δείχνοντας κουρασμένη σωματικά και ψυχικά, έξω από τις γυναικείες φυλακές Bakirkoy στην Κωνσταντινούπολη.

«Σε παίρνουν και σε ρίχνουν σε μια τρύπα. Είναι πολύ δύσκολο, νιώθω σαν να είμαι ακόμη μέσα» πρόσθεσε, προτού ξεσπάσει σε κλάματα.

Δικαστήριο της Κωνσταντινούπολης διέταξε την απελευθέρωση της Ερνοτγάν και της Necmiye Alpay, μιας διεθνώς εξέχουσας γλωσσολόγου.

Οι δυος τους, είχαν συλληφθεί τον Αύγουστο, στο πλαίσιο της έρευνας για την κλειστή, αυτή την περίοδο, εφημερίδας Ozgur Gundem, που οι τουρκικές αρχές εκτιμούν ότι είναι η «φωνή» του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK).

Ωστόσο, η μοίρα της Ερντογάν και της Alpay, συγγραφέως που έχει μεταφράσει δεκάδες μυθιστορήματα στην τουρκική γλώσσα, που ήταν υπό κράτηση 120 ημέρες, είναι ακόμη ασαφής.

Η υπόθεση εναντίον τους εκκρεμεί, και εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν ισόβια κάθειρξη, αν καταδικαστούν. Η επόμενη ακροαματική διαδικασία έχει οριστεί για τις 2 Ιανουαρίου.

Ερωτηθείς από τους δημοσιογράφους, τι τις έλειψε μέσα στη φυλακή, η Ερντογάν – καμία σχέση με τον Πρόεδρο της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν – απάντησε χωρίς δισταγμό: «Η θάλασσα, ο χορός, το μπαλέτο, η κλασική μουσική».




About Unknown

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου