Η Apple καταργεί τα function keys με τη νέα σειρά των MacBook Pro


Τους ανανεωμένους φορητούς υπολογιστές MacBook Pro παρουσίασε την Πέμπτη η Apple. H νέα σειρά είναι λεπτότερη, ισχυρότερη, διαθέτει αναγνώστη δακτυλικού αποτυπώματος Touch ID και καταργεί τα function keys (Fx), αντικαθιστώντας τα με μία δυναμική οθόνη αφής.

Τα νέα MacBook Pro έρχονται με οθόνη 5Κ, διαγωνίου 13 και 15 ιντσών. Διαθέτουν μεγαλύτερο trackpad τεχνολογίας Force Touch, ανανεωμένο πληκτρολόγιο, τέσσερις θύρες Thunderbolt 3/USB-C, ενώ είναι 14-17% λεπτότερα και ελαφρύτερα από την προηγούμενη γενιά.

Η αλλαγή που τράβηξε τα περισσότερα βλέμματα ήταν μία γυάλινη λωρίδα πάνω από το πληκτρολόγιο, η οποία δεν είναι τίποτα άλλο από μία μακρόστενη οθόνη αφής, τύπου Retina, την οποία η Apple αποκαλεί Touch Bar.


Η Touch Bar αντικαθιστά τα function keys του πληκτρολογίου και όχι μόνο: Εκεί προβάλλονται κάθε φορά λειτουργίες που είναι χρήσιμες για την εκάστοτε λειτουργία και εφαρμογή. 

Για παράδειγμα στο Final Cut Pro εμφανίζεται το timeline του βίντεο, καθώς και μία σειρά από άλλες χρήσιμες λειτουργίες. Στους επεξεργαστές κειμένου εμφανίζονται κατά περίπτωση τα πιο χρήσιμα «κουμπιά».


Οι προχωρημένοι χρήστες θα μπορούν επίσης να εξατομικεύσουν τις λειτουργίες της Touch Bar.

Τα νέα MacBook Pro διαθέτουν ανάγνωση δακτυλικού αποτυπώματος, απλουστεύοντας σημαντικά τις αγορές εφαρμογών κ.λπ. από το laptop, καθώς και την αναγνώριση ενός ή περισσότερων χρηστών που διαθέτουν προφίλ στον υπολογιστή.

Οι νέες οθόνες είναι κατά την Apple 67% πιο λαμπερές, έχουν αντιστοίχως μεγαλύτερη αντίθεση, μπορούν να απεικονίσουν 25% περισσότερα χρώματα και καταναλώνουν λιγότερη ενέργεια.

H αυτονομία της μπαταρίας φθάνει στις 10 ώρες, ενώ η Apple υποστηρίζει ότι τα μηχανήματά της είναι 100% ταχύτερα από την προηγούμενη γενιά και έως 130% ταχύτερα στην επεξεργασία γραφικών.


Τα μοντέλα με Touch Bar βγαίνουν σε 13 και 15 ίντσες. 

Το 13άρι κοστίζει από 1.799 δολάρια (επεξεργαστής i5 στα 2.9 gigahertz, 8GB RAM, 256GB αποθηκευτικός χώρος, κάρτα γραφικών Iris) και το 15άρι από 2.399 δολάρια (επεξεργαστής i7 στα 2.6 gigahertz, 16GB RAM, 256GB αποθηκευτικός χώρος, κάρτα γραφικών AMD Radeon Pro 450).

Η τιμή για το 15άρι MacBook Pro μπορεί να εκτοξευτεί έως και τα 4.299 δολάρια με κορυφαία περιφερειακά.

Η φθηνότερη λύση είναι ένα 13άρι MacBook Pro χωρίς Touch Bar. Αυτό είναι επίσης κατά τι βραδύτερο από το αδελφάκι του με την μακρόστενη οθόνη αφής (επεξεργαστής i5 στα 2 gigahertz). Η τιμή του ξεκινά από τα 1.499 δολάρια.

Το κακό είναι ότι με την έλευση των νέων MacBook Pro παύει η παραγωγή του MacBook Air των 11 ιντσών, το οποίο ήταν το φθηνότερο της εταιρείας. 

Το MacBook Air των 13 ινστών θα συνεχίσει να παράγεται, η Apple όμως δεν υπήρξε γενναιόδωρη στην ανανέωσή του και περιορίστηκε στο να διπλασιάσει τη μνήμη του στα 8GB.



About Unknown

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου