Η μάχη κατά του Αλτσχάιμερ

Το ενδιαφέρον της παγκόσμιας επιστημονικής κοινότητας και εκατομμυρίων ασθενών που πάσχουν από βαριές νευροεκφυλιστικές ασθένειες, όπως Αλτσχάιμερ και σκλήρυνση κατά πλάκας, έχει κεντρίσει πρωτοποριακή έρευνα της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης με επικεφαλής τον καθηγητή Αχιλλέα Γραβάνη.

Ηδη τα πρώτα αποτελέσματα είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικά και δίνουν ελπίδα σε όσους υποφέρουν από τις εν λόγω ασθένειες, για τις οποίες μέχρι σήμερα δεν υπήρχε θεραπεία. Ο υπεύθυνος του Εργαστηρίου Φαρμακολογίας Αχιλλέας Γραβάνης εξουδετέρωσε ολοκληρωμένα και θεράπευσε στο εργαστήριο τις νευροεκφυλιστικές ασθένειες σε συνεργασία σταδιακά με το Εθνικό Ιδρυμα Ερευνών, το Ιατροβιολογικό Ινστιτούτο της Ακαδημίας Αθηνών και το Ιδρυμα Τεχνολογίας και Ερευνας.

Αυτό επιτεύχθηκε με τη χρήση μιας κατηγορίας ουσιών που οι επιστήμονες ονομάζουν «μικρονευροτροφίνες», και ιδιαίτερα με τη λεγόμενη «δεϋδροεπιανδροστερόνη» (DHEA). Με την κατάλληλη χρήση και τροποποίησή της αντιμετώπισε αποτελεσματικά στο εργαστήριο τις νευροεκφυλιστικές ασθένειες σε ποντίκια κι έτσι ανοίγει τον δρόμο για τη δημιουργία αποτελεσματικής θεραπείας, δίνοντας ελπίδα σε εκατομμύρια ανθρώπους.

Ο κ. Γραβάνης και οι συνεργάτες του έχουν καταθέσει πρόταση ευρεσιτεχνίας για τη φαρμακευτική και θεραπευτική εκμετάλλευση, ενώ στο Ηράκλειο της Κρήτης δημιουργήθηκε η εταιρεία Τεχνοβλαστός για την παραγωγή και αξιοποίηση των φαρμακευτικών και άλλων θεραπευτικών προϊόντων! Οπως ανέφερε σε συνέντευξή του σε επιστημονικά περιοδικά ο καθηγητής Αχιλλέας Γραβάνης, οι έρευνες του Εργαστηρίου Φαρμακολογίας της Ιατρικής Σχολής Κρήτης για τις μικρονευροτροφίνες ξεκίνησαν πριν από περίπου δέκα χρόνια.

«Η ενδογενής νευροστεροειδής ορμόνη δεϋδροεπιανδροστερόνη (DHEA) προστατεύει τους νευρώνες από την εκφύλιση και τελικά τον θάνατό τους, με μια διαδικασία που ονομάζεται “κυτταρική απόπτωση”, που στην ουσία είναι μια διαδικασία ενεργοποίησης μηχανισμών κυτταρικής αυτοκτονίας.

Διαπιστώθηκε ότι η DHEA αναστέλλει τον βασικό μηχανισμό της νευρωνικής απόπτωσης και εκφύλισης διεγείροντας την παραγωγή των αντι-αποπτωτικών πρωτεϊνών της οικογένειας Bcl-2, ενώ παράλληλα ανέστελλε την ενεργοποίηση της προ-αποπτωτικής πρωτεΐνης Bad. Η νευροορμόνη DHEA είναι μια πολύ σημαντική στεροειδής ορμόνη στον άνθρωπο, διότι από αυτήν παράγονται οι στεροειδείς ορμόνες του φύλου (οιστρογόνα, ανδρογόνα)» σημείωσε.

Τα αποτελέσματα της έρευνας, τη δημοσίευση της οποίας οι ερευνητές του Πανεπιστημίου Κρήτης αφιέρωσαν στον δάσκαλό τους, καθηγητή Κώστα Σέκερη, που έφυγε από τη ζωή τον προηγούμενο χρόνο, δείχνουν ότι η DHEA μπορεί υπό συγκεκριμένες συνθήκες να υποκαθιστά κάποιες σημαντικές λειτουργίες του βασικού νευροπροστατευτικού, νευροτροφικού παράγοντα NGF.

Στην ερευνητική ομάδα του Πανεπιστημίου Κρήτης συμμετείχαν ο υποψήφιος διδάκτορας Ι. Λαζαρίδης και ο λέκτορας Φαρμακολογίας Ι. Χαραλαμπόπουλος, καθώς και η ερευνήτρια Ι. Αλεξάκη, οι μεταπτυχιακοί φοιτητές Ι. Πεδιαδιτάκης, Π. Ευσταθόπουλος και ο καθηγητής Η. Καστανάς. 

Τα ευρήματα της έρευνας έχουν ενδιαφέρουσες φαρμακολογικές και πιθανά θεραπευτικές εφαρμογές. Υπάρχουν ήδη σημαντικά ερευνητικά και κλινικά δεδομένα που συνηγορούν στην αποτελεσματικότητα της νευροτροφίνης NGF στην αντιμετώπιση πολλών νευροεκφυλιστικών διεργασιών, όπως η νόσος του Αλτσχάιμερ, η σκλήρυνση κατά πλάκας ή η εκφύλιση της ωχράς κηλίδας στον οφθαλμό.

πηγή

About katiatser

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου