Η επικίνδυνη ...κοιλίτσα


Οι ασθένειες που προκαλούνται από το υπερβολικό βάρος είναι διαβήτης, σοβαρές παθήσεις του κυκλοφορικού συστήματος, τραυματισμός των αρθρώσεων μέχρι και κατάθλιψη.Το μεγαλύτερο πρόβλημα βρίσκεται στο λίπος στην κοιλιακή χώρα που βρίσκεται γύρω από το έντερο και από άλλα όργανα του πεπτικού συστήματος. 

Η συσσώρευση λίπους στην κοιλιά, που επιστημονικά αποκαλείται κοιλιακή ή κεντρική παχυσαρκία αποτελεί καλά τεκμηριωμένο παράγοντα κινδύνου για καρδιοπάθεια και διαβήτη.

Και αυτό διότι, σε αντίθεση με το λίπος που συσσωρεύεται στους γοφούς, το λίπος που συγκεντρώνεται γύρω από τα εσωτερικά όργανα της κοιλιάς είναι μεταβολικώς ενεργό και εκκρίνει περισσότερες φλεγμονώδεις, τοξικές, χημικές ουσίες.

Πολλοί ειδικοί πλέον ζητούν να λαμβάνεται υπ’ όψιν η περίμετρος της μέσης ή η αναλογία μέσης- ισχίων αντί για τον Δείκτη Μάζας Σώματος (ΔΜΣ), προκειμένου να αξιολογείται πιο σωστά ο κίνδυνος καρδιαγγειακών προβλημάτων σε κάθε ενήλικα ξεχωριστά.

Αρχικά το κοιλιακό πάχος δεν προκαλεί ενοχλήσεις. Η ιδιαιτερότητά του όμως έγκειται στην ορμονική του δραστηριότητα. Πάνω από 20 ορμόνες εντόπισαν ερευνητές στο κοιλιακό πάχος, οι οποίες καταλήγουν στην κυκλοφορία του αίματος μέσω του λιπώδους ιστού. Οι συγκεκριμένες ορμόνες συνδέονται με αυξημένο κίνδυνο για παθήσεις του κυκλοφορικού συστήματος, διαβήτη τύπου 2, μέχρι και καρκίνο.

Ωστόσο υπάρχουν και άλλοι παράγοντες που μπορούν να αυξήσουν το κοιλιακό πάχος, όπως τα αυξημένα επίπεδα κορτιζόλης. Η κορτιζόλη θεωρείται η κατεξοχήν ορμόνη του στρες. Όταν αυξάνεται μπορεί να οδηγήσει σε συσσώρευση λίπους στην κοιλιά.

Επιπλέον, ρυθμίζει και δράσεις του μεταβολισμού και μπορεί να προκαλέσει κατακράτηση υγρών ή έντονο αίσθημα πείνας. Έτσι ο άνθρωπος τρώει περισσότερο, συσσωρεύει περισσότερο λίπος και μπαίνει σε έναν επικίνδυνο κύκλο.

Οι άνθρωποι με φυσιολογικό σωματικό βάρος που όμως έχουν «κοιλίτσα», κινδυνεύουν να χάσουν τη ζωή τους από καρδιολογικά αίτια περισσότερο από ό,τι οι παχύσαρκοι, προειδοποιούν επιστήμονες .Όπως εξηγούν, αυτό οφείλεται στο ότι η «κοιλίτσα» αποτελεί στην ουσία συσσώρευση σωματικού λίπους γύρω από τα εσωτερικά όργανα της κοιλιάς - και αυτό έχει σχετισθεί με πολλά και σοβαρά προβλήματα υγείας.Πρακτικά, αυτά σημαίνουν πως ακόμα και αν ένας άνθρωπος είναι αδύνατος, πρέπει να ελέγχει και την κατανομή του σωματικού λίπους στο σώμα του, ειδάλλως μπορεί να αντιμετωπίσει σοβαρά προβλήματα.

Πρόσφατη έρευνα στη Βρετανία έδειξε ότι ένα πρόγραμμα τριών μηνών με διατροφή χαμηλή σε λιπαρά και χωρίς επεξεργασμένα τρόφιμα και μέτρια σωματική άσκηση μισή ώρα κάθε μέρα μπορεί να μειώσει σημαντικά το κοιλιακό πάχος.

About Unknown

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου