Από το χώρο της Ομογένειας - Πανωραία Παναγιωσούλη, ΗΠΑ


Καθιέρωσε τα ελληνικά ως τη μόνη ξένη γλώσσα διδασκαλίας

Από το Βάιο Φασούλα
«Η Ελληνικής καταγωγής διευθύντρια σε σχολείο του Χάρλεμ, Πανωραία Παναγιωσούλη, κατάφερε να καθιερώσει τα ελληνικά, ως τη μόνη ξένη γλώσσα διδασκαλίας στο πρότυπο σχολείο της».

Μπράβο Πανωραία! Θερμά συγχαρητήρια! Την επιτυχία σου την εκλαμβάνουμε με περίσσιο συγκινησιακό ρίγος. Είναι σα να δίνεις μια παράτα στην ύπαρξη της γλώσσας μας και γενικότερα του πολιτισμού μας και παράλληλα, μέσα από την παράτα, να δημιουργηθεί ένα νέο εφαλτήριο διεκδίκησης ατέλειωτης παραμονής της γλώσσας μας και του πολιτισμού μας.

Δίνεις στον ελληνισμό της Διασποράς πίστη και θάρρος αλλά και στους Γηγενείς, οι οποίοι, εκτός όλων των γνωστών και στη μεγάλη Ήπειρο προβλημάτων, ζουν σε πλήρη πολιτιστική αφαίμαξη και ως ένα μεγάλο ποσοστό παραμένουν θεατές όσο και συνυπεύθυνοι.

Η Πανωραία Παναγιωσούλη, κόρη του αγαπητού μου φίλου, συγγραφέα, ΗΠΑ και από τα πρώτα ιδρυτικά μέλη της ΕΕΛΣΠΗ 20ο1, Γαβριήλ Παναγιωσούλη δεν είναι μόνο άξια θερμών συγχαρητηρίων, αλλά έβαλε γυαλιά στα μάτια όλων των ανθελληνικών εν Ελλάδι κυβερνήσεων και σε όλους τους ανάξιους υποταχτικούς τους όλων των επιπέδων βεβαίως και εκείνων που δέχτηκαν, σιώπησαν και βοήθησαν στην αλλοίωση της ελληνικής γλώσσας και ακόμα της ιστορίας μας, των ηθών και αξιών μας.

Ε.Ε. Ελλάδα, Τρίκαλα, Φεβρουάριος 13-02-2014  pelasgos@fasoulas.de   www.fasoulas.de


Η Ελληνικής καταγωγής διευθύντρια σε σχολείο του Χάρλεμ, Πανωραία Παναγιωσούλη, κατάφερε να καθιερώσει τα ελληνικά, ως τη μόνη ξένη γλώσσα διδασκαλίας στο πρότυπο σχολείο της.

Σύμφωνα με την Πένι Παναγιωσούλη, «Δεν πρόκειται απλά για διδασκαλία της ελληνικής γλώσσας, ξεκομμένη από το περιβάλλον της. Δείχνουμε τη σχέση των ελληνικών με διάφορα πράγματα στον κόσμο. Χάρη στη νέα τεχνολογία ο κόσμος έχει γίνει επίπεδος. Οι μαθητές μας, μέσω τις διδασκαλίας των ελληνικών και διαφορετικών πολιτισμών, θα αναπτύξουν μεγαλύτερη εκτίμηση για το ποιοι πραγματικά είναι».

Το πρόγραμμα ξεκίνησε με τη διδασκαλία των Ελληνικών απλά ως ξένη γλώσσα, με το βάρος στη γραμματική, το λεξιλόγιο και κάποια στοιχεία πολιτισμού. Σημαντικό ρόλο έπαιξε, όπως λέει η κ. Παναγιωσούλη, και η δεκαήμερη εκδρομή 33 μαθητών του σχολείου και 19 συνοδών τους στην Ελλάδα, καθώς τους δόθηκε η ευκαιρία να δουν από κοντά όλα αυτά που διδάσκονταν στις τάξεις τους.

Πάντως, όπως αναφέρει η ίδια,  πηγή έμπνευσης του εγχειρήματός της ήταν ο πατέρας της, ο λογοτέχνης Γαβριήλ Παναγιωσούλης, για τον οποίο μιλά με υπερηφάνεια, τονίζοντας ότι μέσω των οραμάτων του μπόρεσε να εκτιμήσει τι πραγματικά σημαίνει να είσαι Έλληνας.

About katiatser

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου