Νέες οδηγίες για την ακμή. Πώς σχετίζεται με το Αλτσχάιμερ;


Νέες κατευθυντήριες οδηγίες για την αντιμετώπιση της ακμής έδωσε η Αμερικανική Ακαδημία Δερματολογίας (AAD). Την ίδια ώρα μελέτη συσχετίζει το Αλτσχάιμερ με τη ροδόχρου νόσο.
Οι άνθρωποι που πάσχουν από ροδόχρου νόσο (ροζάκεια), αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο για άνοια (7%) και ιδίως για Αλτσχάιμερ (25%), σύμφωνα με μια νέα Δανέζικη επιστημονική έρευνα.


Ο κίνδυνος είναι μεγαλύτερος για τους ανθρώπους άνω των 60 ετών και για τις γυναίκες με ροζάκεια (28%). Σε αυτό το συμπέρασμα κατέληξαν ερευνητές, με επικεφαλής τον Αλεξάντερ Έγκεμπεργκ του Πανεπιστημίου της Κοπεγχάγης, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό "Annals of Neurology". 

Η ροδόχρους ακμή είναι μια συνηθισμένη χρόνια φλεγμονώδης δερματική διαταραχή, που χαρακτηρίζεται από μεγάλη ερυθρότητα στο πρόσωπο. Σύμφωνα με το ΑΠΕ, ορισμένοι βιολογικοί μηχανισμοί της έχει διαπιστωθεί ότι είναι ίδιοι και σε διάφορες νευροεκφυλιστικές παθήσεις, όπως η νόσος Αλτσχάιμερ και άλλες μορφές άνοιας.

Εξάλλου δημοσιεύθηκαν στην  «Επιθεώρηση της Αμερικανικής Ακαδημίας Δερματολογίας» (JAAD) οι νέες κατευθυντήριες οδηγίες για την αντιμετώπιση της ακμής, τις οποίες υπογράφουν 20 γιατροί, που εξέτασαν 242 έρευνες της περιόδου 1964-2014.

Σύμφωνα με αυτές, η θεραπεία της ακμής είναι πιο αποτελεσματική, όταν είναι συνδυαστική και περιλαμβάνει σκευάσματα για τοπική χρήση (επάλειψη στο δέρμα), αντιβιοτικά από το στόμα, ρετινοειδή (ισοτρετινοΐνη) και αντισυλληπτικά από το στόμα. Επιπλέον επισημαίνεται ότι πριν από την έναρξη της θεραπείας με ισοτρετινοΐνη, πρέπει να προηγείται αναλυτικός αιματολογικός έλεγχος, ο οποίος θα επαναλαμβάνεται στη διάρκειά της.

Η ακμή δεν εμφανίζεται σε όλους με την ίδια έκταση και δεν αφορά μόνο σε εφήβους 985%), αλλά και σε ενήλικες (12%). Και παρόλο που δεν κρύβει κινδύνους για τη ζωή του πάσχοντα, επηρεάζει την καθημερινότητά του και την ψυχολογία του. Πολλές φορές, δε, αφήνει και σημάδια στο πρόσωπο που δεν φεύγουν ποτέ - αν και απαλύνονται με λέιζερ.

About Unknown

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου