Μέθη: Τι Συμβαίνει στον οργανισμό μας όταν μεθάμε;





Είναι πολύ σημαντικό να γνωρίζουμε πως επιδρούν στον οργανισμό ουσίες και υγρά που καταναλώνουμε σε καθημερινή βάση. Πόσο μάλλον όταν αφορά το αλκοόλ…

Μεθάμε. Κάτι που οι περισσότεροι από εμάς βιώνουν τακτικά. Στην πραγματικότητα εν γνώσει μας, δηλητηριάζουμε τους εαυτούς μας προσωρινά, προκειμένου να απευαισθητοποιήσουμε τις αισθήσεις μας και να επιβραδύνουμε και, τελικά, να σταματήσουμε τις ανώτερες γνωστικές λειτουργίες μας.

Αυτό που φαίνεται περίεργο είναι ότι τα κάνουμε όλα αυτά χωρίς πραγματικά να γνωρίζουμε τι ακριβώς συμβαίνει στο σώμα μας κατά τη διάρκεια αυτής της διαδικασίας. Γνωρίζουμε πώς αισθανόμαστε και το μεγαλύτερο μέρος το βρίσκουμε απολαυστικό. Παρακάτω φαίνεται πώς δρα στην πραγματικότητα ο οργανισμός μας:

Στάδιο 1

Πρώτα από όλα πίνουμε το αλκοόλ. Αυτό στη συνέχεια κατευθύνεται στο στομάχι και απορροφάται από το λεπτό έντερο. Τότε περνά μέσα στο αίμα, όπου θα κυκλοφορήσει σε όλο το σώμα Αν πίνουμε με άδειο στομάχι, τότε μεθάμε γρηγορότερα καθώς δεν υπάρχει τίποτα ανάμεσα στο αλκοόλ και στα τοιχώματα του στομάχου μας, που σημαίνει ότι απορροφάται στην κυκλοφορία του αίματος πιο γρήγορα.

Στάδιο 2

Το σώμα μας θα προσπαθήσει να εξαλείψει το αλκοόλ μέσω της ούρησης – αυτός είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την τουαλέτα συχνότερα όταν πίνουμε αλκοόλ. Και, επιπλέον, επειδή μας αφυδατώνει. Είναι επίσης ο λόγος που στην καθομιλουμένη λέμε ότι ο μεθυσμένος θυμώνει εύκολα. Ο οργανισμός μας θα προσπαθήσει να αφαιρέσει το αλκοόλ μέσω της αναπνοής και με την διάσπαση-επεξεργασία του στο ήπαρ. Αυτός είναι ένας αγώνας για το συκώτι και ο λόγος για τον οποίο κάποιος που πίνει πολύ αλκοόλ καταστρέφει το ήπαρ του. Το σώμα χρειάζεται μία ώρα για να διασπάσει μια μονάδα αλκοόλ. Αν πίνουμε μόνο μία μονάδα αλκοόλ ανά ώρα, συνήθως δε μεθάμε (αν και αυτό εξαρτάται και από άλλους παράγοντες: το σωματικό βάρος, πόσο έχουμε φάει, την προσωπική μας ανοχή κλπ). Αν πίνουμε με ταχύτερο ρυθμό, (μαντέψτε) μεθάμε γρηγορότερα.

Στάδιο 3
Η αλκοόλη φτάνει στον εγκέφαλο και αρχίζουμε να νιώθουμε ζαλισμένοι, καθώς αναστέλλει περιοχές του εγκεφάλου σε μια συγκεκριμένη σειρά. Κατά κανόνα λειτουργεί από εμπρός προς τα πίσω και επηρεάζει τις ανώτερες λειτουργίες του εγκεφάλου νωρίτερα από τις άλλες. Αρχικά επηρεάζει τον εγκεφαλικό φλοιό, που θα μπορούσε να ισοδυναμεί με το “υπερεγώ», το οποίο στη φροϋδική ψυχολογία ρυθμίζει τη συμπεριφορά μας. Αυτό, στη συνέχεια, μας αναγκάζει να είμαστε πιο ομιλητικοί με λιγότερες αναστολές, και σε ορισμένες περιπτώσεις να συμπεριφερόμαστε ακατάλληλα. Εξ’ ου και γιατί η μπύρα θεωρείται “κοινωνικό λιπαντικό» και μας κάνει πιο ομιλητικούς και φιλικούς ανάμεσα σε ανθρώπους. Επιπλέον, επιβραδύνει τις υψηλής τάξης γνωστικές ικανότητες, όπως τη λήψη αποφάσεων, τα μαθηματικά και τη επεξεργασία.

Στάδιο 4

Στη συνέχεια, η αλκοόλη φτάνει στον ιππόκαμπο. Αυτός είναι υπεύθυνος τόσο για το συναίσθημα όσο και για τη μνήμη. Βιώνουμε αισθήματα σε υπερβολικό βαθμό (από αισιοδοξία θα προκύψει έντονη χαρά και ευφορία, ενώ από δυστυχία θα προκύψει αναστάτωση και κατάθλιψη). Δεδομένου ότι αυτή η περιοχή είναι, επίσης, υπεύθυνη για τον καθορισμό των αναμνήσεων, οι μνήμες γίνονται αποσπασματικές ή δεν αποθηκεύεται καμία ανάμνηση από τα πράγματα που συμβαίνουν από αυτό το σημείο (το σημείο στο οποίο η αλκοόλη δρα στον ιππόκαμπο) και μετά. Δεν είναι πώς δε θυμόμαστε, αλλά οι μνήμες δεν έχουν παγιωθεί.

Στάδιο 5

Το αλκοόλ στη συνέχεια θα κινηθεί προς την παρεγκεφαλίδα, η οποία είναι υπεύθυνη για τη διατήρηση της ισορροπίας. Ως εκ τούτου, αρχίζουμε να παραπατάμε και ενδεχομένως να πέφτουμε. Άλλες κινήσεις και συγχρονισμοί κινήσεων επηρεάζονται επίσης. Δεν μπορούμε να τοποθετήσουμε το ποτήρι στη σωστή θέση ή να συντονίσουμε τα λόγια μας.

Στάδιο 6

Τέλος, αν αποφασίσουμε να συνεχίζουμε να πίνουμε, το αλκοόλ φτάνει στο μυελό. Αυτό είναι σοβαρό – ο οπίσθιος εγκέφαλος είναι υπεύθυνος για τις κατώτερες λειτουργίες του εγκεφάλου – τις λειτουργίες της παρεγκεφαλίδας, που είναι μέρος του οπίσθιου εγκεφάλου και ρυθμίζει βασικές λειτουργίες, όπως την αναπνοή. Εάν αυτές οι ικανότητες εξασθενήσουν, οδηγούν σε παράλυση. Τότε είναι αναγκαία η πλύση στομάχου.

Αν ακόμα και τώρα συνεχίσουμε να πίνουμε, μπορούμε να οδηγηθούμε στο θάνατο.

περισσότερα εδώ: πηγή

About katiatser

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου