Ο “Πορσελάνινος Πύργος” του Nanjing ξαναδημιουργήθηκε!


Ο “Πορσελάνινος Πύργος” του Nanjing, ένα από τα επτά θαύματα του μεσαιωνικού κόσμου, επιστρέφει στο Nanjing πάνω από εκατόν πενήντα χρόνια μετά την καταστροφή του. Ένα από τα πιο διάσημα κτήρια της Κίνας, ο πύργος κατασκευάστηκε τον 15ο αιώνα από τον αυτοκράτορα Yongle της δυναστείας Μινγκ προς τιμήν της νεκρής μητέρας του.

Ήταν μέρος ενός μεγάλου συγκροτήματος του Ναού του Bao’en. Ούτε ο αρχικός ναός ούτε ο πύργος σώθηκαν. Ο πύργος χτίστηκε με γυαλισμένα λευκά πορσελάνινα τούβλα που έλαμπαν στο φως του ήλιου, ενώ η λιθοτεχνία συνέβαλε στη δημιουργία υπέροχων σκαλισμάτων με τη μορφή ζώων, λουλουδιών, μπαμπού, τοπίων και βουδιστικών εικόνων.

Όταν ο φημισμένος Ολλανδός ταξιδιώτης του 17ου αιώνα Johan Nieuhof είδε τον πύργο και έγραψε γι’ αυτόν στα απομνημονεύματά του, κατέλαβε αμέσως τη φαντασία των Ευρωπαίων. Η πορσελάνη εκείνη την εποχή ήταν ένα από τα πιο αγαπημένα υλικά και πολύ ακριβό, διαδεδομένο μόνο στην Κίνα, επειδή οι Δυτικοί δεν ήξεραν πώς να φτιάξουν πορσελάνη πριν από τον 18ο αιώνα.

Η ιδέα ενός ολόκληρου πύργου από πορσελάνη ενθουσίασε τότε τους πάντες και έγινε ένα από τα πιο γνωστά κομμάτια της κινεζικής πολιτιστικής κληρονομιάς στο εξωτερικό και, στη συνέχεια, ένας εθνικός θησαυρός για την Κίνα.

perierga.gr - Ο “Πορσελάνινος Πύργος” του Nanjing ξαναδημιουργήθηκε!

Ο Πύργος της Πορσελάνης έφτανε σε ύψος σχεδόν τα εκατό μέτρα και αποτελούταν από εννέα ορόφους με σπειροειδή σκάλα στη μέση. Στην κορυφή υπήρχε ένας χρυσός ανανάς, ενώ όταν κατασκευάστηκε ήταν ένα από τα μεγαλύτερα κτήρια στην Κίνα.

perierga.gr - Ο “Πορσελάνινος Πύργος” του Nanjing ξαναδημιουργήθηκε!

Ο πύργος έμεινε για τετρακόσια χρόνια μέχρι το 1801, όταν μια αστραπή κατέστρεψε 4 ορόφους, που ανακατασκευάστηκαν γρήγορα, αλλά στη δεκαετία του 1850, κατά τη διάρκεια του εμφυλίου πολέμου του Ταϊπίνγκ, οι αντάρτες ανέλαβαν τον έλεγχο της πόλης. Καταρχάς έσπασαν τις βουδιστικές εικόνες και κατέστρεψαν την εσωτερική σκάλα του πύργου, κάνοντας στο τέλος το ίδιο με ολόκληρο τον πύργο.

Το 2008 ανακαλύφθηκαν σε μια ανασκαφή πολυάριθμα κειμήλια που ανήκουν στον πύργο, δημιουργώντας ένα νέο ενδιαφέρον για να προσπαθήσουν οι Κινέζοι να ανοικοδομήσουν το ορόσημο.

Το 2010, ένας Κινέζος επιχειρηματίας δώρισε ένα δισεκατομμύριο γιουάν (156 εκατομμύρια δολάρια) στην πόλη για το λόγο αυτό. Έτσι τον Δεκέμβριο του 2015 άνοιξε το Porcelain Tower Heritage επίσημα στο κοινό. Το αποκορύφωμα του πάρκου είναι ο ανακατασκευασμένος βουδιστικός ναός, με τη χαρακτηριστική πορσελάνινη παγόδα.

About katiatser

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου