
Οι υπερ-επεξεργασμένες τροφές (UPFs) – όπως αναψυκτικά, σνακ και επεξεργασμένα κρέατα – είναι βιομηχανικά προϊόντα πλούσια σε πρόσθετα και φτωχά σε θρεπτικά συστατικά. Η συχνή κατανάλωσή τους μειώνει τη διατροφική αξία, επιμηκύνει τη διάρκεια ζωής των προϊόντων, οδηγεί συχνά σε υπερκατανάλωση και έχει συνδεθεί με παχυσαρκία, καρκίνο, μεταβολικές και καρδιαγγειακές παθήσεις, αλλά και προβλήματα ψυχικής υγείας και πρόωρο θάνατο.
Νέα έρευνα από το Κολλέγιο Ιατρικής Charles E. Schmidt του Florida Atlantic University, που δημοσιεύτηκε στο The American Journal of Medicine, αποκαλύπτει ότι άτομα με συχνή κατανάλωση UPFs εμφανίζουν σημαντικά υψηλότερα επίπεδα C-αντιδρώσας πρωτεΐνης υψηλής ευαισθησίας (hs-CRP) – ενός ευαίσθητου δείκτη φλεγμονής και ισχυρού προγνωστικού παράγοντα καρδιαγγειακής νόσου.
Σύμφωνα με τη μελέτη, οι συμμετέχοντες λάμβαναν κατά μέσο όρο το 35% των ημερήσιων θερμίδων τους από UPFs. Η ομάδα με τη χαμηλότερη κατανάλωση κυμαινόταν από 0% έως 19%, ενώ η υψηλότερη έφτανε το 60% – 79%.
Περισσότερα: philenews
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου